Delegatie uit Gent bezoekt partnerstad Mangaung

woensdag 24 augustus 2011 14u05 | Michel Vuijlsteke | 7 reacties
Trefwoorden: , .

Van woensdag 17 tot zondag 21 augustus 2011 bezocht een delegatie van de Stad Gent stedenbandpartner Mangaung in Zuid-Afrika. Burgemeester Daniël Termont, Rudy Coddens, schepen voor Onderwijs en Opvoeding (ook bevoegd voor Noord-Zuidsamenwerking) en twee ambtenaren maakten er de stand op van de samenwerking en verkenden mogelijke nieuwe samenwerkingsterreinen. Dit was het eerste bezoek van de Gentse burgemeester aan Mangaung.

Andere context, gelijkaardige uitdagingen
Burgemeester Termont en schepen Coddens werden in Mangaung ontvangen door de pas verkozen burgemeester Thabo Manyoni en de Speaker (voorzitter van de gemeenteraad) Mevrouw Connie Rampai. Het bezoek gaf de gelegenheid aan het politieke bestuur van beide steden om elkaars werking beter te leren kennen. De nieuwe status van Mangaung als Metropolitan Municipality en de administratieve transitie die dit met zich meebrengt werd intensief besproken. Mangaung komt zo als zesde grootste stad van het land op hetzelfde administratieve niveau als Kaapstad en Johannesburg.

Hoewel de Zuid-Afrikaanse context heel anders is dan de Vlaamse, bleek tijdens dit bezoek opnieuw dat de uitdagingen van een lokaal bestuur dezelfde zijn overal in de wereld: goede dienstverlening verzekeren voor de bevolking, vanuit het meest nabije en dus meest tastbare bestuursniveau. Uitwisseling tussen beide lokale besturen is daardoor versterkend en heeft duidelijke meerwaarde.

Het jeugdbeleid in Mangaung is sinds de start van de samenwerking sterk geïnspireerd door de Gentse aanpak, zonder dat dit resulteerde in het blind kopiëren van Gentse ervaringen. De samenwerking tussen beide jeugddiensten resulteerde in een unieke, Zuid-Afrikaanse aanpak. Uit de samenwerking ontstonden drie grote jeugdcentra in de achtergestelde wijken van de stad. Dit maakte van Mangaung een voorbeeld binnen Zuid-Afrika op vlak van jeugdbeleid.

Sinds enkele jaren wisselen Gent en Mangaung ook ervaringen uit op het vlak van milieubeleid en milieu-educatie. De Zuid-Afrikaanse aanpak waarin zorg voor het milieu wordt gekoppeld aan armoedebestrijding is een belangrijke bron van inspiratie voor het Gentse milieubeleid. Op het vlak van afvalbeheersing is er in Mangaung dan weer veel potentieel tot verbetering.

Een stedenband gericht op uitwisseling en capaciteitsversterking
De Stad Gent heeft sinds september 2004 een stedenband met Mangaung (Zuid-Afrika). Deze samenwerking is gericht op het uitwisselen van ervaringen en op capaciteitsversterking. Gent is daardoor geen donor voor het bestuur van Mangaung, maar een collega. De uitwisselingen focussen op jeugdbeleid, milieu-educatie, participatie en inspraak.

Ook de brandweerkorpsen van Mangaung en Gent werkten nauw samen in de voorbereidingen voor de wereldbeker voetbal in juni 2010. Dit resulteerde in een intensief opleidingsprogramma voor kansarme jongeren, waarin tachtig jongeren nu een erkend diploma brandweerman hebben en deeltijds aan de slag kunnen in het brandweerkorps van Mangaung.

Het model van een stedenband is een vrij nieuwe evolutie in het veld van ontwikkelingssamenwerking. Het sluit nauw aan bij de grote basisprincipes van internationale conferenties over effectiviteit van de hulp: langetermijn-engagement op vraag en op maat van het Zuiden, gericht op capaciteitsversterking eerder dan op infrastructuur. De Stad Gent is eveneens trekker in de theorie-opbouw hierrond en ontvangt in dit kader een grote internationale conferentie van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober 2011.

De samenwerking in beeld
Burgemeester Termont en schepen Coddens openden tijdens hun bezoek de fototentoonstelling Yebo/Yes in het jeugdcentrum Clive Solomon. Deze tentoonstelling was in september 2010 al in Gent te zien en toont de foto’s van twee jonge fotografen, één uit Gent, de andere uit Mangaung, die van stad wisselden. Deze maand krijgen ook de jongeren in Mangaung de kans om kennis te maken met hun partnerstad.

Tijdens de opening werden ook diploma’s uitgereikt aan jongeren die in de aanloop naar deze tentoonstelling deelgenomen hebben aan een opleiding fotografie. Kansarme jongeren kregen dankzij deze samenwerking de kans om in hun eigen sociale context van armoede en conflict een gestructureerde opleiding te volgen. Hun foto’s worden binnenkort ook in Gent getoond: tijdens de internationale conferentie Winning Through Twinning (maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober 2011).

Grote zus
Mangaung (spreek uit Mang-aoeng) bestaat uit drie delen: Bloemfontein, Botshabelo en Thaba ‘Nchu. Er wonen naar schatting 800.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Vrijstaat.

Net zoals in de rest van Zuid-Afrika kampt het bestuur van Mangaung met een hele reeks uitdagingen: toegang tot gezondheidsorg en onderwijs, hoge werkloosheid, veiligheid, basisvoorzieningen voor de bewoners, milieu en afvalbeheer, hoog aantal aidsbesmettingen, mobiliteitsarmoede, enz. Deze uitdagingen worden aangepakt in een samenleving die nog steeds de gevolgen voelt van het jarenlange brutale apartheidsregime. Hoewel al in 1994 de eerste echt democratische verkiezingen werden georganiseerd is de welvaartskloof tussen verschillende bevolkingsgroepen nog steeds erg groot.

De Stad Gent engageert zich in dit partnerschap vanuit het Noord-Zuidbeleid. Dit kadert in de stadsmissie om een open en solidaire stad te vormen. Verschillende stadsdiensten investeren tijd in het uitwisselen met de collega’s in Mangaung.

Bron: persbericht

© 2011 GENTBLOGT VZW

7 reacties »

  1. Reactie van rony coeckaerts

    dat noem ik nu eens ontwikkelingssamenwerking die iedereen in zijn waarde laat.
    de fototentoonstelling was mi. goed. ikzelf had het wat gedurfder willen zien maar vrienden-fotografen vonder het sterk, dus….

  2. Reactie van Jan De Moor

    Onder de trefwoorden van dit interessante persbericht van Michel wordt Mangaung opgegeven.
    Ik herinner mij dat ik op 8 mei 2009 in Gentblogt een reactie publiceerde op het artikel -Mangaung, de plek waar de cheetah’s leefden- n.a.v. het studiebezoek van twee Gentse personeelsleden aan deze partnerstad.
    Bij het opzoeken van het artikel in het archief reageerde de blog niet op het zoekwoord Mangaung .
    Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. De boosdoener blijkt een ordinaire typefout te zijn. De typist van dienst maakte er trefwoord Manguang van i.p.v. Mangaung. En de PC is onverbiddelijk.

    Ik blijf trouwens bij mijn mening dat het jammer is dat de stad Gent bij dit Noord-Zuidpartnerschap met Mangaung alleen Engels gebruikt en de internationale benaming van de stad nl.Bloemfontein volledig negeert.
    Bij het wereldkampioenschap Voetbal vorig jaar gebruikte de Fifa trouwens de Afrikaanse benaming Bloemfontein wanneer gespeeld werd op het terrein van Celtic Bloemfontein.
    Tijdens mijn rondreis aldaar in 2008 werd ik telkens gecharmeerd door de mooie Afrikaanse namen. Mijn overgrootoom was meer dan 40 jaar missionaris Oblaat in een zwarte parochie in Hartbeesfontein.
    Het woord smelt mij in de mond.

  3. Reactie van Jan De Moor

    Correctie voor mijn lapsus hierboven.
    Nonkel-pater Charel O.M.I (overleden in 2005) met de spreekwoordelijke “bokkenbaard” was mijn grootoom en niet overgrootoom.
    Hij was één van de drie broers missionarissen in Canada en in Zuid-Afrika.Zijn parochie zowel in Transvaal als in Lesotho telde ook veel kleurlingen. Zijn medepaters noemden hem onze “lachebek”. Op 84. jarige leeftijd zag ik hem nog gezwind op de molenwieken klimmen van de grote Napoleonmolen in Hamme.
    Volgende geschreven anekdote van zijn hand:
    Een pater Capucijn had zijn sermoen zo ineengestoken dat de mensen zouden wenen. En werkelijk, een vrouwke onderaan de preekstoel begon te snikken. Na de Mis vraagt hij bij het buitengaan “Moederke, waarom begon jij te wenen ? Zeg het maar, je moet niet verlegen zijn”
    “Wel Pater, als ik U daar op de preekstoel zag staan dan peinsde ik opeens aan mijn geit die gestorven is. Die had juist hetzelfde baardje als U.”

  4. Reactie van Jan De Moor

    Op 25.08.2011 reageerde ik hierboven als volgt:
    Ik blijf trouwens bij mijn mening dat het jammer is dat de stad Gent bij dit Noord-Zuidpartnerschap met Mangaung alleen Engels gebruikt en de internationale benaming van de stad nl.Bloemfontein volledig negeert.

    Bij het wereldkampioenschap Voetbal vorig jaar gebruikte de Fifa trouwens de Afrikaanse benaming Bloemfontein wanneer gespeeld werd op het terrein van Celtic Bloemfontein.

    Vandaag lees ik in De Gentenaar-Het Nieuwsblad van 9.01.12 dat het ANC dit weekeind zijn 100.jarig jubileum vierde in een voetbalstadion. Er wordt daarbij niet verduidelijkt in welke stad.

    In het VRT- Journaal van zondagavond wist de nieuwslezer wel te melden dat deze gebeurtenis plaats had in BLOEMFONTEIN. De opgelegde nieuwe benaming MANGAUNG werd niet geciteerd.Het vol gestroomde voetbalstadion behoort trouwens toe aan de populaire voetbalploeg Celtic Bloemfontein.

    De Noord-Zuidwerking van de partnerstad Gent verdient m.i. een blaam door in al haar contacten met deze evenwaardige partnerstad de aloude en wereldwijd en bekende mooie naam Bloemfontein zorgvuldig te weren en enkel te verwijzen naar de nog steeds weinig gekende benaming Mangaung.

    Hopelijk zal onze burgervader bij zijn eerstvolgend bezoek aan Mangaung in Zuid-Afrika de Afrikaanse benaming Bloemfontein eindelijk in ere herstellen. De VRT-nieuwsredactie kan er dan opnieuw een nieuwsitem aan weiden.

    • Reactie van Jimmy

      Beste Jan,
      Mangaung is niet de nieuwe naam van Bloemfontein. Bloemfontein is immers slechts een deel van Mangaung.