Veldslag bij uitzetting

woensdag 7 september 2011 10u14 | Tom | 10 reacties
Trefwoorden: , .

Vier krakers hebben gisteren de Groendreef op zijn kop gezet. Ze weigerden een oud herenhuis te ontruimen. De politie kon hen onder een regen van sinaasappelen, blikken urine en bouwafval uit het huis halen. Uiteindelijk werden acht krakers opgepakt.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2011 GENTBLOGT VZW

10 reacties »

  1. Reactie van Frans

    Een heropflakkering van het “Luizengevecht”.

  2. Reactie van ikke

    Is maar goed! Wij moeten ook betalen voor huur e.d.

  3. Reactie van Marie

    @ikke: als je kwaad bent omdat je huur moet betalen, wees dan kwaad op diegene waaraan je moet betalen. Naar beneden spuwen is makkelijk, krachten verenigen en in alle diversiteit opkomen voor woonrecht, da’s pas een uitdaging…

    • Reactie van Tom

      Inderdaad. Zeker als dat in combinatie met een regen van sinaasappelen, blikken urine en bouwafval gebeurt.

    • Reactie van Delirium Tremens

      Altijd dat geleuter over woonrecht. Wie heeft die krakers ooit verboden om te gaan werken en een huis te huren of te kopen om in te gaan wonen? Niemand. En waarom moeten die krakers daar buiten? Omdat het hun huis niet is. Mogen die krakers niet politiek geëngageerd zijn en zich ‘verenigen in alle diversiteit’? Natuurlijk wel. Maar dan op een democratische manier en niet door – letterlijk – met pis en kak te gaan gooien.

  4. Reactie van Marie

    @ Tom: je moet ook niet alles geloven dat in de gazetten staat. Ik stond buiten en heb niks pis zien gesmeten worden. Denk dat de uitzetting nog niet spectaculair genoeg was voor de media.

    @ Delirium: Het gaat erover dat er immorele verdelingen zijn in de wereld. VB in dit geval is C plus de eigenaar. Cplus is een beruchte immo in Gent, die bekend staat om krotten te duur te verhuren en huurders af te dreigen. Dergelijke legale maffia heeft hele straten in handen. Hun huurders zitten in een ijzeren wurggreep. Die ongelijke en immorele verdelingen aanklagen, dat is de essentie van de zaak imho. Vele van de buren die ook huurders zijn van Cplus beseften alleszins waar het om draaide en waren zeer enthousiast over deze ludieke axie.
    En krakers hun niet-democratisch verenigen? Voor zover ik de kraakscene ken wordt er constant gestreefd naar consensus bereiken dmv discussie. Geen leiders of hiërarchie. Veel meer basis democratisch dan pakweg politieke partijen, lobby-groepen, immobiliën,…
    En je doet er dan nog een schepje bovenop door te stellen dat ze met kak hebben gesmeten…Vanwaar haal je deze unieke info?

  5. Reactie van Marie

    @ Delirium: geleuter over woonrecht? ‘t Is wel duidelijk dat meneer wél een dak boven zijn hoofd heeft.
    Ik ben vrijwilligster in de sociale sector en er zijn talloze dakloze gezinnen in Gent of mensen met psychiatrische probs die op straat geraken, of oude vandagen die als afval worden behandeld (vb de St antonius service flats waar ALLE verzorgsters en sociale werksters zonder boe of ba worden ontslaan, waardoor oude mensen nu zonder begeleiding in zgn service flats overleven).
    Als je de woonproblematiek niet kent, maak dan ajb niet zo’n simplistische conclusies.
    De boodschap die wordt uitgedragen door deze jongeren is moreel hoogstaander dan de logica van eigendom: leegstand is crimineel. Immo’s hebben zoveel eigendom en laten het verkrotten, terwijl er mensen op straat creperen. Als jij zo’n wantoestanden goedspreekt, dàt is pas een slag voor de democratie.

  6. Reactie van rony coeckaerts

    ik heb in gent en hier een dak(je) boven mijn hoofd. ik hoef niet te kraken.
    maar ik begrijp het wel. het is toch echt van de pot gerukt dat gebouwen jaren gewoon leeg staan. op st.anna staat er iets al dertig jaar leeg.
    ik heb een huis dat door omstandigheden al vijf jaar leeg staat. laat er aub. een groepje mensen in wonen!
    dan zou ik mijn kadastraal inkomen niet voor niets betalen. 1200euro is voor mij geld en electro, gas komt er ook bij. de alarminstalatie en warmte in de winter, om
    nu voor de muizen en schimmels.
    krakers weten soms niet waarom iets leeg staat.
    ik denk dat als ze met de eigenaars eens zouden praten er echt veel huizen vrij zouden komen.

    • Reactie van Marie

      @ Ronny: zou je het zien zitten om eens beter contact te maken? Eventueel ken ik mensen die een huis zoeken. Deze zien het ook zitten om via onderlinge dialoog tot een gebruikersovereenkomst te komen. Ook een brandverzekering kan worden betaald. Op deze manier hebt U dan immers ook meer zekerheid omtrent het pand.

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Rony, akkoord! Maar weet het gevaar dat zoiets kan inhouden ivm burgerlijke aansprakelijkheid nav mogelijke gebreken of moeilijke- of onveiligheidstoestanden.