Het Huis van Alijn zoekt Taggers

vrijdag 30 september 2011 9u54 | ElsS | 2 reacties
Trefwoorden: .

Huis van Alijn SupertaggerDeze oproep zag ik voor het eerst tijdens de Gentse Feesten; ik nam een foldertje mee, legde het thuis opzij en verloor het uit het oog. Later kwam ik de folder terug tegen en besloot ik het project eens van naderbij te bekijken.

Als collectiebeherende instelling draagt het Huis van Alijn zorg voor een enorme collectie objecten en beelden. Het dagelijks leven van de twintigste eeuw is de rode draad van de verzameling. De beeldcollectie is niet alleen enorm uitgebreid, maar ook zeer heterogeen. Naar schatting gaat het over meer dan 120.000 beelden: van affiches, postkaarten, verzamelprenten tot foto’s. Een deelcollectie zijn ‘anonieme snapshots’, duizenden foto’s en dia’s van onbekenden, waarover geen informatie beschikbaar is. Ondanks het feit dat de oorspronkelijke eigenaars of de personen en plaatsen op de foto niet gekend zijn, geven de beelden toch een inkijk in het leven van alledag en geven ze inzicht in de gewoontes en gebruiken van een bepaalde periode. Ze vertellen hoe en waar mensen op vakantie gaan, hoe hun huizen zijn ingericht, hoe ze feest vieren en zoveel meer.

Om deze beelden voor de toekomst te bewaren en ze bruikbaar te maken voor iedereen die interesse heeft in deze foto’s, moeten een aantal stappen worden gezet. Het museum bewaart de beelden (1), de beelden worden genummerd en geregistreerd in de museumcatalogus (2), het museum maakt een digitale kopie (3)  en de beelden worden beschreven en van informatie en trefwoorden voorzien (4). Dit hele proces vraagt veel tijd maar is essentieel en noodzakelijk: pas wanneer de beelden voorzien zijn van trefwoorden, zijn ze doorzoekbaar via zoekmachines als Google.

Vooral bij de laatste stap wringt het schoentje: omdat de fotocollectie ‘anonieme snapshots’ zo uitgebreid is, zou het museummedewerkers jaren kosten om deze taak uit te voeren en intussen groeit de collectie ook steeds verder aan. Daarom roept het Huis van Alijn de medewerking van het publiek in voor de ontsluiting (dit is het beschikbaar stellen en online opzoekbaar maken) van deze foto’s. Deze manier van werken wordt ook wel ‘crowdsourcing’ genoemd en vindt gaandeweg meer ingang. Het publiek of de massa (the crowd) werkt op vraag van een organisatie actief mee aan een project.

Concreet zoekt het Huis van Alijn dus ‘taggers’ voor een online proefproject. Tot eind december voegt het museum elke maand foto’s toe aan de collectie ‘anonieme snapshots’ op de website. Dit zijn beelden waarover ze geen informatie hebben. In totaal kunnen zo’n 3.000 foto’s bekeken én getagd worden. Door het publiek te laten ‘taggen’ (= trefwoorden geven) kunnen andere bezoekers de foto’s op de site terug vinden. Ervaring of voorkennis is niet nodig, enkel een flinke portie enthousiasme en een PC met internetaansluiting.

Ik registreerde me alvast op de site en testte het systeem uit. Aanvankelijk voel ik me nog wat onwennig bij het beschrijven van de foto’s: geen idee waar de foto genomen is, geen idee welk merk van wagen afgebeeld staat… Ik besluit eerst eens een kijkje te nemen naar enkele foto’s die wel al beschreven zijn, en merk al snel dat ook heel algemene beschrijvingen worden gegeven zoals ‘zomerjurk’, ‘pier’, ‘handtas’ etc. naast details zoals merk en model van wagens en benoeming van de exacte locatie. Helemaal niet moeilijk dus om toch een bijdrage te kunnen leveren.

Ik besluit dan ook om meteen een aantal foto’s van een beschrijving te voorzien of te ‘taggen’, zoals dat dan in het vakjargon heet. Ik scrol door de collectie en de beelden die me het meest aanspreken voorzie ik van tags; hier en daar kan ik ook een aanvulling geven bij foto’s die al van tags voorzien zijn. Best leuk eigenlijk om eens een keertje te doen, alleen of in gezelschap (kan je meteen herinneringen ophalen aan je persoonlijk verleden) en het is eens iets anders dan TV-kijken.

Heel wat mensen zijn echter(nog)  niet vertrouwd met ‘taggen’ of het beschrijven van foto’s. Daarom richt het Huis van Alijn drie korte gratis cursussen in om het taggen aan te leren en een ware supertagger te worden: op woensdag 28/09, 26/10 of 23/11, telkens van 14u tot 15u30. Jong en oud, iedereen is welkom en kan zich inschrijven via info@huisvanalijn.be of telefonisch via 09/269.23.50.

Zin om meteen Alijn-tagger te worden? Surf naar het Huis van Alijn en registreer je online.

© 2011 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Bart

    Misschien interessant om weten dat het Huis van Alijn lang niet de enige is die met het erfgoedtaggen experimenteert. Sinds juni kan er al volop ‘getagd’ worden op de volledige inhoud van de erfgoedbanken van het Waasland, Meetjesland en De Kempen. Een kleine 20.000 foto’s, prentkaarten en ander erfgoed staat daar klaar om jouw tags te ontvangen!