Festival van Vlaanderen: Topology

zondag 9 oktober 2011 22u07 | Charles Strijd | reageer
Trefwoorden: .

Vrijdagavond 7 oktober in het Conservatorium van Gent.

Benieuwd wat het Festival deze keer uit de kast zou halen, gingen we vrijdagavond naar Topology, een groep musicerende avonturiers uit Australië die een mix van klassiek/modern/experimentele muziek brengen.

Topology

Het werd een zeer aangename verrassing. Een combinatie van muziek en filmbeelden/teksten, nam het publiek mee op reis door een wondere wereld, gelardeerd met werkelijk prachtige muziek, teksten van onder andere Martin Luther King, Winston Churchill, dan weer chaotisch (althans voor ongeoefende oren), dan weer meeslepend, gekenmerkt door het grote muzikale talent van de musici.

Natuurlijk, je moet leren luisteren naar dit soort muziek, maar met de juiste inspanning en nieuwsgierig zijn naar, was dit echt genieten.

Topology

Topology is: een postmodern kwintet dat in 1997 werd opgericht. Het wordt gevormd door Christa Powell (viool), John Babbage (saxofoon), Bernard Hoey (altviool), Kylie Davidson (piano) en Robert Davidson (contrabas). Als een van de leidinggevende en meest verrassende Australische ensembles traden zij in hun thuisland en ver daarbuiten op. Van bij hun ontstaan creëert Topology origineel werk, al dan niet in samenwerking met hun partners in theater, klassieke muziek (met het Brodsky Quartet), hedendaagse muziek (met componisten als o.a. John Zorn, Terry Riley, Philip Glass, Steve Reich en John Adams, die allen het ensemble lauwerden om haar energetische volbloed-sound), ballet, hedendaagse jazz, popmuziek, comedy en vele andere. Een constante hierbij is de manier waarop zij — zonder enige schroom of belemmering — de grenzen van vele muzikale genres aftasten en overstijgen. De groep versmelt jazzy indie met Michael Nyman-achtige pulserende ritmes. Topology combineert een uitgesproken aardse mix van spontaniteit en vergaande berekening.

Voor de pauze gaven zij een aantal korte stukken van componisten als John Zorn, Davidson en Babbage.

Na de pauze was er een lange compositie, “Ten Hands”, met onder meer de vijf musici allemaal aan de vleugel (10 handen dus), maar ook solistisch optreden van hen allemaal.

Topology Topology

Na het eerste applaus was er nog een toegift met een bewerking van een Abba-song, wat goed in de smaak viel bij het publiek.
Met dat laatste gaven zij nog eens aan alle muziekstijlen aan te kunnen.

Een mooie muzikale vrijdagavond was de beloning voor het publiek en voor de organisatie van het Festival van Vlaanderen.

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.