Stewards moeten Roma in het gareel houden

woensdag 16 november 2011 10u16 | Tom | 25 reacties
Trefwoorden: .

Om de problemen met Roma aan te pakken, zet de Vlaamse regering vanaf volgende zomer vijftien stewards in in Gent , Antwerpen, Brussel en Sint-Niklaas. ‘Zij moeten de Roma leren dat ze hun kinderen naar school moeten sturen en dat ze de straat niet als toilet mogen gebruiken’, zegt Vlaams minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche (SP.A). Omdat Gent de meeste Roma telt, krijgt de stad ook de meeste stewards.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2011 GENTBLOGT VZW

25 reacties »

  1. Reactie van nathalie

    Goeie zet Freya,
    Ik begrijp je standpunt, maar wat brengt het ons op, ?
    Wat kunnen die kids daaraan doen dat hun ouders Roma zijn?
    Welke toverstiok zien zij,voor hun toekomst. Willen ze werken en enkele waarden (als liegen enz.) los laten. Hebben we ze nodig Freya? Staan we naast zoveel andere hulpbehoevenden op dezelfde lijn? Zijn we niet te braaf? Het is in de toekomst voor die kinderen het meest belang! Hier in Ledeberg veel leed daarom? Kraak panden waar u geen weet van hebt! En er zijn baby’s bij, afschuwelijk!
    warme avond Freya! Mijn ene buur krazatk en pand, een roma fam. , de andere betaalt een pand te duur voor de kwaliteit in Ledeberg; Arm zalig! Punten systeem zoals in NL aub! Dit huis kan maa

  2. Reactie van nathalie

    Dit huis kan maar zoveel huur bepalen, punt!

  3. Reactie van rony coekaerts

    @natalie, ik begrijp je reactie of minstens ik probeer ze te begrijpen. voor mij is het evenwel moeilijk om immigranten of zelfs “belgen”, te beoordelen op hun nut. “wat brengt het ons op?”, “hebben we ze nodig?”.
    onbewust gaan veel mensen hun medemensen economisch inschatten. “hoeveel kost die wel aan ons?”
    9000 mensen op heel gent zijn niets.
    weet er soms iemand hoeveel gentenaars er zijn die niet zonder hulp kunnen voort leven? hoeveel er in instellingen zitten?
    volgens statistieken, en eigen ondervinding, is minstens 15% van de mensen niet in staat om een plaats in het economisch proces te vinden.
    dat heeft niets met onwil te maken maar gewoon met niet kunnen.
    een vriend werkt alle dagen met romakinderen.
    hij beweert dat een heel kapitaal aan waardevolle elementen verloren dreigt te gaan door hun levensomstandigheden en die zijn niet mooi. probeer maar je huiswerk te maken op straat. schoolmoe? waarom? natuurlijk zijn er overgeleverde gewoonten, maar roma leugenaars noemen al al even vrijblijvend als dat belgen pedofielen zijn.
    immigratie is van alle tijden. hadden een paar stammen vanuit afrika de wereld niet verkend we waren er niet.
    als een paar chinesen niet met een bootje op zee waren geweest dan was japan en heel azie onbewoond.
    hadden armoezaaiers de oversteek niet gemaakt, de vs., zuid amerika bestonden niet.
    heel onze huidige beschaving, met heel zijn diversiteit zijn het gevolg van immigratie.
    ooit was er iemand die mensen elimineerde op basis van afstamming, kleur of neuslengte. hij koppelde hun economisch belang aan hun “zijn”. leuke tijd was dat.
    elke gemeenschap is afwijzend t.o. nieuwkomers. kijk naar de bonobo’s in plankendael.
    voor de bijbelvasten onder jullie: lees hem opnieuw.
    (mozes bracht zijn volk..)
    voor de humanisten zou herlezing van onze doelstellingen niet moeten.
    voor de anderen: sorry, verstand kan niet met een trechter via je oor opgegoten worden.
    denk niet dat ik blind ben voor de vele problemen die nieuwkomers kunnen mee brengen. ik zal de eerste zijn om hen te wijzen op hun maatschappelijke verplichtingen maar als die maatschappij niet open staat dan kan je alleen verweerreacties krijgen.

  4. Reactie van kk69

    Alle vliegen komen naar de konfituurpot. De vraag is: wie betaalt de konfituur?
    Antwoord: Ik en gij en gans Gent erbij.

  5. Reactie van RoosD

    Als de konfituur op is moet je nieuwe voorzien. En niet iedere dag konfituur aub, ook eens wat variatie op de boterham. En dat we daarvoor allemaal nog meer belastingen zullen betalen is de cadeau eraan verbonden

    • Reactie van Michel Vuijlsteke

      Marmelade is geen gelei! En boter op warme toast heeft de neiging te smelten, willen of niet.

      Euh wacht. Welke metafoor waren we ook weer aan het gebruiken?

  6. Reactie van RoosD

    Marmelade&warme toast met smeltende boter..!
    Maar we hebben het over de stad Gent en over de Gentenaars die allemaal kreunen en zich uit de naad werken om de toast krokant en warm, en de boter vers te houden (voor een steeds groeiend aantal Roma’s).

    • Reactie van Kos

      De Roma’s en andere Oost-Europeanen teisteren al meer dan 10 jaar ons land/stad. Wat hebben die hier te zoeken? Vrij verkeer van personen betekent niet dat wij ze moeten onderhouden! Die Roma-kinderen moeten ook naar school. Maar niet in mijn stad waar ze niets te zoeken hebben. Dat ze naar school gaan in hun eigen Europese stad. Wij hebben onze eigen econmoisch en sociaal achtergestelden, laten wij voor hen zorgen. Op Europees niveau ‘betalen’ en ‘zorgen’ wij reeds voor deze mensen. Dit mag geen spelletje van links en rechts worden. Het is eenvoudig ; Oost-Europeanen en Roma’s moeten niet ‘opgevoed’ en ‘onderhouden’ worden maar teruggestuurd worden naar hun eigen europees land. Dat is beter van ons maar ook voor hen.

      • Reactie van BV

        In ‘hun eigen Europees land’ zijn ze niet bepaald welkom. Vraag bijvoorbeeld eens aan een Roemeen hoe hij over de Roma denkt, maar verschiet niet van de retoriek…

        • Reactie van Kos

          Waarom zijn ze er niet welkom? Kan en durf je daar een eerlijk antwoord op geven? Maar dat is een andere discussie.

          Vooral West-Europa betaalt voor de welvaart van Oost-Europa, dat is nu eenmaal de tol die we betalen voor een verenigd Europa. Maar mogen we daar geen aanvaardbare eisen voor hebben? Bvb dat ze hun minderheden humaan behandelen en niet op de bus richting s.pa/ps-steden zetten! In Oost-Europa moeten ze ons echt uitlachen, quasi enkel de voordelen en hun probleemgevallen (Roma, criminelen, laaggeschoolde werkkrachten..) sturen ze naar het naiëve westen. BV, we zijn al sociaal genoeg, alles heeft een grens, het is genoeg. Ik wil mijn stad terug! Ik wil dat er mensen wonen in mijn stad die er van houden en werken aan onze welvaart en veiligheid. Op lokaal niveau wil ik sociaal zijn met de’ lokale’ mensen.

      • Reactie van De Rom(a)

        Beter voor ons is het zeker niet…maar ik denk ook dat er echt wat Vremdelinge trug moeten in hun eigen land dat is niet Rasistis,maar wel Realistis toch moeten men over nadenken we men trug struurt mensen die in het eigen Land Extreme Gediskreminerd worden,of mensen die in het eigene Land kunen leven zoals Turken of Marokan of zo fuck die zijn hier vel të vel….strut de Turken en Markoan trug…maar da is men blijkbaar als Bang om te zegen ik denke het is een goede idee Turki en Mari weg dan is alles ok. (;

        • Reactie van Kos

          Wie zal je uitkering betalen als die mensen hier zouden weggaan? Noem eens 10 Roma op die werken. Niet gemakkalijk hé. Waarom worden jullie gediscrimineerd? Waarom hebben jullie geen eigen land?

          • Reactie van Rom

            Waroom wij geen eigen Land hebn weet men niet.

            maar ik vraag mij af warom juilli niet darfor zijn dat onderandere de Turken weg gaan,Marokan…zijn juile bang odat juli weten dat juile kapot slaan???de meeste Roma in gent krijn geen uitkering omdat ze geen Papiere je kennst heben en JA somige zijn zo Dom en willen niet gan werken zo als Somige andere Mensen,maar dat will je niet zien uw fous is blijkbaar ROMA DIESCEMINIEREN.

  7. Reactie van stef

    Dit weekend nog een grappige situatie meegemaakt. Mijn overburen zijn heel veel roma, met behoorlijk wat kinderen in een quasi onbewoonbaar cité-huisje. Nu was mijn (zeer autochtone) buur voor de honderdduizendste keer zijn muziek aan het delen met de helft van de wijk. Vooral zijn bassen dan. Ik er weer naar toe. Bellen, kloppen.. Doet die mens niet open natuurlijk want die hoort dat niet. Staan die vier roma-kinderen naast me te kijken; “meneer een beetje zot hé” zegt Claudia, het oudste meiske. Komt de pa erbij om ook zacht zijn beklag te maken. Dat het zo toch niet verder kon en dat kinderen zo niet konden leren voor school. En voor de rest, altijd een mooie (soms tandenloze) goeiedag en het vuilnis zit op het juiste moment in de juiste zakken sinds we met wat buren daarvoor icoontjes aan de muur hebben gehangen… Om maar te zeggen dat het allemaal best wat genuanceerder in de media mag, en zeker in de reacties hier. Samenleven is ook een state of mind heb ik geleerd toen ik acht jaar zelf in een klein citéhuizeke woonde.

    • Reactie van Kos

      Er is niets grappigs aan deze situatie. Uw ‘zeer autochtone’ buur is een lastpost die geen manieren heeft. Van mij mogen ze hem na een verwittiging straffen .
      Wat betreft de Roma. De discussie is niet of die mensen goed of slecht zijn. We gaan er zelfs van uit dat ze goed zijn en het beste willen voor hun gezin. Maar hier hebben we ze echt niet nodig en er is gewoon geen plaats meer voor hen. Het is niet dat ze hun vuilniszak reglementair buitenzetten dat ze in Gent moeten wonen. Van wat leven die mensen? De tijd van de gastarbeiders is verleden tijd.

      • Reactie van stef

        Beste Kos,
        ik pleit enkel voor wat nuance. Niets is zwart-wit en ik ben diep gechoqueerd door de over-the-top reacties die ik overal lees vanuit een doorgedreven wij-zij-denken tegenover de Roma. Ik sluit mijn ogen niet voor de problemen waarmee hun komst gepaard gaat. Verre van. Maar met wat menselijkheid zouden we al een stuk verder kunnen staan in het werken aan oplossingen. Voor alle duidelijkheid, ik leef er tussen met mijn gewoon middenklasse gezinnetje en weet dus wel waarover ik spreek. Ik zou het trouwens gruwelijk vinden mochten mijn kinderen in een wij-zij-denken vervallen en verwacht van hen een nuchter realistische maar open menselijke houding. Net zoals ik dat van mijn buren verwacht. Wat redelijk lukt tot nu toe.. Verdiep je aub ook eens in de geschiedenis van de “gastarbeid” en zoek eens uit wie er profijt uit haalde. Zeer verhelderend.

      • Reactie van herb

        Kos, je laatste zin moet ik wel tegenspreken omdat de feiten ertegen spreken: De tijd van de gastarbeiders is weer begonnen. Grieken, Spanjaarden, Portugezen verhuizen massaal naar ander landen om daar te gaan werken.

        • Reactie van Kos

          Spijtig genoeg gaat het economisch slecht in bepaalde Europese landen. Enerzijds door de economische realiteit en anderzijds door een serieus wanbeleid waarvoor niet enkele de politici van die landen verantwoordelijk voor zijn maar ook hun bevolking en onze nationale en europese politici. ‘Men’ wist van het wanbeleid en de misbruiken maar niemand zei iets om een mooi europees / euro verhaal te kunnen verkopen. Nu betalen we allen (Europe) samen de rekening.
          De instroom van de Roma en andere Oost-Europese burgers is een gelijkaardig verhaal. De Oost-Europese landen varen er wel bij, economisch gaan ze er op vooruit, krijgen steun van West-Europa maar zijn niet echt solidair. Hun minderheden discrimineren ze en ‘pesten’ ze richting West-Europa. Er zijn zelfs lokale politici in Bulgarije die de Roma aanzetten naar West-Europa te gaan. Idem met hun psychiatrische patiënten en kankerpatiënten en dergelijke. Dat is de harde realiteit. Onze politici en mensen die er beroepshalve bij betrokken zijn of mensen kennen in deze bevolkingsgroepen weten dit ook. Maar niemand durft de waarheid te zeggen. De ene wil zijn job in de sociale sector niet verliezen, de politici wil niet geassocieerd worden met rechts en/of fascisme. Zoals het in bepaalde Europese landen door dergelijk wanbeleid het economisch gewoon te laat is om nog iets te kunnen redden is het met deze lastmigratie ook al te laat. In Gent zijn er naar mijn schatting meer dan 10.000 Roma, oost-europese psychiatrische patiënten… De cijfers die onze politici ons voorleggen zijn gewoonweg verdraaid en / of gelogen. De meesten van deze personen laten zich officieel zelfs niet meer inschrijven omdat (dankzij minder linkse partijen) ze geen uitkering meer kunnen krijgen. Doch blijven ze hier omdat het hier als bedelaar, crimineel, zwartwerker beter is dan in hun eigen Europees land. In Italië en Frankrijk zijn er al burgers in conflict gegaan tegen deze bevolkingsgroepen, zoiets wil ik zeker niet in mijn stad. De politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en deze ‘toeristen’ die hier niet echt op vakantie zijn onverwijld terugsturen naar hun eigen Europees land en hun politici moeten op Europees niveau verplicht worden zich humanitair op te stellen tegenover hen met dreiging van strenge economische maatregelen.

  8. Reactie van rony coekaerts

    @stef, ik probeer het misschien iets, teveel, breder te trekken maar eigentlijk sla je de spijker op de kop.
    het is alleen erg dat velen niet inzien dat men een spelletje speelt: men zet gewone mensen tegen gewone mensen op.
    niet de rijken in hun wijkje hebben last van immigranten, maar ze roepen wel het meest.
    ik heb vandaag een boek gelezen over “belgen” die 150 jaar geleden naar de vs zijn vertrokken: die spreken nog hun dialect en bakken wafels.
    natuurlijk kunnen er samenlevingsproblemen ontstaan maar een vlaamse familie flodder bestaat ook.

  9. Reactie van azerty

    Ik zou me graag terug wat thuis kunnen voelen in mijn stad. En of daar nu een Roma in mijn straat woont, bof, waarom niet. En in de buurt één Tsjech, één Bulgaar, eén Turk, één Marokkaan, één Russische, waar is het probleem ? Leuk toch ! Maar niet meer als ze in overhand zijn…

  10. Reactie van De Rom(a)

    Een Rom(a)heeft nooit Orlog gedan,men heeft onse Mensen levend Verbrand,zwar misshandelt…ect
    het is mooi een Rom(a) të zijn ,maar het is moilijk omdat ASIZIALE Mensen bestaan die sich het Recht nemen over andere të bepallen hoe da ze hun leven moeten leven.ik ben sins 6 jaar in Belgë en ik ben Dankbar ik heb vrijheid,
    wij Roma zijn niet zo vuil als men over ons praat maar volges ASOZIALE mensen zijn het wel.

    leer ons ken praat met ons personlijke kotakt dat is het, en hey “stewards” ha ha ha…vroeger zijn het Duitse Nazis geweest vandaag is het???

    Freya Van den Bossche,man.. ey… praat met ons ROMA wij wete best wat goed voor ons is dat wat u doe is puur RASISMUS u ben niet erlijk.

    • Reactie van laurensv

      Woorden schieten tekort…

    • Reactie van herb

      beste De Rom(a) De Stewards met de Nazi’s gelijk te zetten, is wel over het doel schieten.
      Wat het vuil betreft, ik kan dit alleen maar bevestigen, dat jullie helemaal niet vuil zijn, ik was al ‘n paar keer bij jullie over de vloer en zie jullie vak de wasserettes binnen en buiten lopen, vol met proper kledij. Je mag wel niet ontkennen, dat ook onder jullie mensen leven, die zich zeer asociaal gedragen, door hun bijvoorbeeld sluikstorten etc. Wij van de Dampoort hebben jullie al vaker erop aangesproken, maar niets is veranderd, zelfs nog erger geworden. Ik ben ook blij nu in België te mogen leven, en ik zal me zeker niet “aanpassen”, maar wel de gedragscode naleven, die in dit land standaard is.

  11. Reactie van De Rom

    Beste Herb,
    Dank u wel voor uw frindlijke bemerking,JA het is zeker waar dat vele van zich sehr asociaal gedragen.Zo een gedrag will ik ook niet en zeker will ik mij zo dingen niet anpassen,bij ons in de straat doet men dat ook en ik heb ook Mensen aangesproken en toch de zelfde situasie.wat is het Problem,ik denk dat de mensen noit it’s over recycling gehort heben,ik denk ook dat ze niet weten wat met het Vuil geburt en zo. U zegt “Ik ben ook blij nu in België te mogen leven, en ik zal me zeker niet “aanpassen”, maar wel de gedragscode naleven, die in dit land standaard is”…wat het aanpassen betreft je moet je aanpassen anders heeft men voor de mensen (Vlamingen)geen Respect en men is niet echt Dankbaar om in deze Lend te mogen Leven.ik personlijk vind de Vlamingen echt Coole Mensen,en ja die heben ook hun klijne dome Rasisten maar fuck Rasisten.