Subsidies voor restauratie Lievestraat en Conservatorium Hoogpoort

donderdag 5 januari 2012 9u55 | Michel Vuijlsteke | reageer
Trefwoorden: , , , .

Op voorstel van de Dienst Monumentenzorg en Architectuur heeft de gemeenteraad de financiële steun aan twee belangrijke restauratiedossiers goedgekeurd. Voor de restauratie van de Grote Sikkel en de Achtersikkel van het Conservatorium aan de Hoogpoort wordt 123.785,54 euro vrijgemaakt, gespreid over twee jaar. De restauratie van het gebouw gelegen Lievestraat 2 kan rekenen op een subsidie van 61.459,60 euro, eveneens gespreid over twee jaar.

Grote Sikkel en Achtersikkel
De Grote Sikkel en de Achtersikkel werden op 20 september 1943 wettelijk beschermd als monument.

De Grote Sikkel, op de hoek van de Biezekapelstraat en de Hoogpoort, is opgetrokken uit Doornikse kalksteen en dateert volgens archiefstukken uit 1481.

Op het einde van de 19de eeuw kocht de Stad Gent dit gebouw samen met het naastgelegen pand, de Zwarte Moor, en bracht er het muziekconservatorium in onder. Een deel van het complex van de Sikkel en de Zwarte Moor werd afgebroken om een grote zaal voor zeshonderd personen te bouwen. Een aantal klaslokalen werd ondergebracht in de bestaande kamers van de oude gebouwen en hun bijgebouwen.

De Achtersikkel vormde samen met de Grote en de Kleine Sikkel een complex geheel. Het was eeuwenlang eigendom van de patriciërsfamilie vander Sickelen, die zowel in de grafelijke ambtenarij als op politiek vlak haar sporen had verdiend.

Rondom het binnenpleintje in de Biezekapelstraat staan gebouwen opgetrokken uit verschillende materialen. Het kleine bakstenen hoektorentje behoort tot het oudste gedeelte. Vooral de oostvleugel is merkwaardig met zijn opengewerkte 16de-eeuwse arcade. De 15de-eeuwse toren uit kalkzandsteen met de aanpalende kapel wordt bekroond door een prachtige achthoekige stenen belvedère in renaissancestijl, gebouwd rond 1566.

Bij de verbouwing tot muziekconservatorium werd langs de zuidwestzijde van het vrijgekomen pleintje na afbraak van het zogenaamde ‘Huis Goetghebuer’ een nieuwe vleugel opgetrokken in dezelfde stijl. Het ontwerp is van Charles Van Rysselberghe.

De Stad Gent betaalt 15% van de restauratiewerkzaamheden. De Vlaamse overheid (50%), de Provincie Oost-Vlaanderen (15%) en de premienemer (20%) staan in voor het andere deel van de kosten.

Gebouw Lievestraat 2
Het burgerhuis aan de Lievestraat 2 werd op 2 februari 1981 wettelijk beschermd als monument.

De zijgevel van het huis grenst aan de Lieve. Het dateert hoofdzakelijk in zijn huidige vorm wellicht uit de 17de eeuw, maar het pand heeft een oudere kern. Aan de straatzijde heeft het gebouw twee verankerde trapgevels. In het interieur bleven verschillende authentieke elementen bewaard: een laat-gotisch trappenhuis, overwelfde kelders en kamers in verschillende stijlen. De gavel werd in 1911 naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in 1913 volledig gerestaureerd.

De Stad Gent betaalt 7,50% van de restauratiewerkzaamheden. De rest wordt betaald door de Vlaamse overheid (25%), de Provincie Oost-Vlaanderen (7,50%) en de premienemer (60%).

Bron: persbericht

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.