Rust aan de Leie

maandag 9 januari 2012 7u54 | Lut Laureys | 12 reacties
Trefwoorden: .

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be of u kunt uw foto ook kwijt op onze flickr-groep.

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2012 GENTBLOGT VZW

12 reacties »

  1. Reactie van erwin schoors

    De Waalse Krook is geen Leie, maar eerder een stukje Schelde.

  2. Reactie van Renzo

    Absoluut, dat is de Schelde.

  3. Reactie van jos tavernier

    en dat voor een fotograaf voor o.a.De Gentenaar ;-)

  4. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Hoe is het mogelijk?
    Weer zo onnauwkeurig, echte Gentenaars krijgen hier de kriebels van.
    Ik voel het al sinds jaren komen: men controleert zijn “bronnen” niet meer. Het approximatieve wordt de regel. Spijtig.
    Moest de Nasa zo gewerkt hebben ze hedden de maan op duizende kilometers gemist. ;)

    • Reactie van charles strijd

      de foto werd gemaild naar Gentblogt met de vermelding: aan de leie.
      Vandaar

  5. Reactie van jan

    zal hier binnenkort een brugje geslagen worden?

    • Reactie van Olivier

      Jup, hier komt één van de brugjes naar de nieuwe bib, en tegelijkertijd voetgangers en fietsers vlotter laat bewegen van/naar en door de site :)

      Should be nice.

  6. Reactie van lut

    ja sorry, vond niet direct op de googlekaart kaart welk stukje waterloop het was :O

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    “Faute avouée est à moitié pardonnée”.
    Ik denk dat onze Gentenaars wel vergevensgezind zijn. Lut, Charles, ge moet niet bang zijn voor uw leven…deze keer toch niet. ;)

  8. Reactie van Rik de Raaf

    Al da water loopt uiteindelijk toch tesamen en binnen afzienbare tijd kunnen we eindelijk rond het centrum varen…dan pas zal ik als Gentenaar in een bootje stappen.

  9. Reactie van Hendrik

    Dergelijke onwetendheden zijn nu schering en inslag. Het gevolg van de West-Vlaamse tsunami de laatste decennia? “Would-be Gentenaar” Danny Vandenbossche had het een paar maanden geleden in zijn wekelijkse column “Da moe kunnen in Gent” (zeer toepasselijk!) over de “Koornmarkt” (!). Gelukkig spreekt hij als ex-Bruggeling nog net niet over de “Grasrei” en de “Koornrei” …om zijn vriend “de burgemeester van Brugge” te plezieren! (Graptje!)
    Geen paniek Lut, echte Gentenaars zijn doorgaans zeer tolerant en ruimdenkend. (Geen graptje!)

  10. Reactie van Jean

    Het is totaal onduidelijk waar Schelde en Leie ter hoogte van het huidige Gent samenvloei(d)en. Vóór er menselijke activiteit waren op het grondgebied van het huidige groot-Gent was het gebied een wirwar van meanders, zomer- en winterbeddingen, moerassen, behorend tot beide waterlopen,die na overstromingen meer of minder in elkaar overvloeiden. Vanaf de menselijke activiteiten, zeker sinds de Middeleeuwen kwamen daar nog talrijke door mensenhanden gegraven grachten en verbindingskanaaltjes bij. Heel wat van die grachten en kanaaltjes en deeltjes van de natuurlijke waterlopen, werden nadien gedempt. Er kwam een consensus waar men de samenvloeiing van de Leie en de Schelde zou situeren. De huidige Leie splitst zich “op een min of meer natuurlijke wijze” een laatste maal ter hoogte van De Drie Leien. De Noord-Westelijke tak via Drongen loopt in de Ringvaart. Een restant van de oorspronkelijke loop is verder terug te vinden in de Bourgoyen om nadien via Malem op te lossen in allerlei watertjes (Coupure, Brugse Vaart). De andere tak wordt ter hoogte van Sneppe brug doorkruist door de Ringvaart en gaat dan verder veloren in binnenwateren richting stadscentrum. De huidige Schelde loopt nu vanaf Zwijnaarde en dan parallel met de Ringvaart richting Melle, waar ze samenkomt met de oude bedding. Vanaf de oude bedding in Zwijnaarde/Merelbeke richting stadscentrum waren er verschillende al of niet natuurlijke verbindingen met de talrijke beddingen van de oude Leie. Op diverse plaatsen kwamen Leie en Schelde samen, en dit wisselde voortdurend in het verleden. Het aanduiden van Schelde en Leie binnen Gent, laat staan de enige en echte samenvloeing, is dan ook irrelevant.