80.000 keer geflitst

woensdag 15 februari 2012 9u59 | teun | 20 reacties
Trefwoorden: , , .

Vorig jaar heeft de Gentse politie 80.000 snelheidsboetes uitgeschreven. Daarmee werd het maximum bereikt van wat het Gentse parket kan verwerken. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van 2010. Dat komt omdat meer agenten snelheidscontroles uitvoerden, maar ook omdat in 2011 voor het eerst alle flitspalen functioneerden. In totaal controleerde de politie in 2011 207.926 auto’s op hun snelheid.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2012 GENTBLOGT VZW

20 reacties »

  1. Reactie van Bruno Bollaert

    “Daarmee werd het maximum bereikt van wat het Gentse parket kan verwerken.”

    Damn. Betaalt dat zichzelf eigenlijk niet, de verwerking van die boetes? Indien ja, kunnen ze daar dan niet wat (langdurig) werklozen mee aan een job helpen? Twee vliegen in één slag.

    • Reactie van laurensv

      Inderdaad, flitspalen brengen genoeg op de verwerking ervan te bekostigen en werk te verschaffen.
      Brengt ze niet meer genoeg op? Verhuizen of opheffen, aangezien de flitspaal dan ze nut heeft gehad.

      • Reactie van Kos

        Heeft het ‘flitsen’ nog iets te maken met verkeersveiligheid of is het een ‘belasting’ die dan grotendeels wegvloeit naar onze franstalige medemensen? Wie betaalt zijn ‘flitsboetes’? Enkel de werkende ‘ingeschreven’ burgers of ook de ‘bedrijfsvoertuigen’ en de buitenlandse nummerplaten?

        • Reactie van laurensv

          OMG, gaat mijn flitsboetegeld naar de franstalige bourgeoisie in Gent?
          Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

          • Reactie van Kos

            Daar heeft de PS voor gezorgd. En het gaat een beetje verder, over de taalgrens heen. Als het verkeersbeleid grotendeels aan de gemeenten – lokale politiezones is toevertrouwd zou het ook logisch zijn dat de gemeenten het geld volledig zouden mogen recuperen om te investeren in een veiliger verkeer. Dus geen valse verdeesleutels waar de bewoners van gemeenten die wel een ‘boetebeleid’ hebben betalen voor de gemeentes zonder ‘boetebeleid’. En het zou niet mis zijn om niet te streven naar een maximaal aantal boetes maar naar een veiliger verkeersbeleid. Investeren in een betere infrastructuur en een realitsch verkeersbeleid is echt nodig. Je kan een bord plaatsten op de ring dat je maar 30 uur per mag rijden en ondertussen flitsen of je kan de infrastructuur aanpassen dat de fietser daar echt veiliger kan fietsen dan dat ze worden omvergereden en dan maar zeggen dat er daar ‘veel’ geflitst wordt.

          • Reactie van laurensv

            De PS geeft geld aan de Franstalige bourgeoisie in Gent? Maar dat is waarschijnlijk illegaal, waarom lees je daar niets over in de Gentenaar? Zouden die ook geld krijgen?

          • Reactie van 3S

            Kos,
            je hebt gelijk dat ook de infrastructuur moet aangepast worden, om ons te beschermen tegen onszelf.

            Meer snelheidsdrempels dus!

        • Reactie van BV

          Belastingen betaalt iedereen, flitsboetes enkel degenen die te snel rijden. Persoonlijk heb ik nog nooit een flitsboete gekregen, dus voor mijn part mogen er nog zéér veel bijkomen. ‘Onze Franstalige medemensen’ kunnen er alleen maar beter van worden …

          • Reactie van Kos

            BV, zulks opmerking had ik al verwacht. Is een simpele opmerking. Aanvaard jij maar die goedkope uitleg.

          • Reactie van BV

            Liever simpele opmerkingen dan leugens of halve waarheden.
            Het klopt maar gedeeltelijk dat de flitsboetes wegvloeien naar het federale niveau. Een deel ervan komt immers terecht in het verkeersboetefonds, en vloeit zo terug naar de gemeenten. Trouwens, is het de fout van de Franstaligen dat de Vlaamse overheid beslist om op elke straathoek flitspalen neer te poten? Het klopt dat er in Wallonië veel minder flitspalen staan, maar daar hoeven ze zeker niet trots op te zijn. Er vallen in Wallonië in verhouding (per duizend inwoners) immers veel méér verkeersdoden dan in vlaanderen. Een derde van die dodelijke ongevallen is trouwens te wijten aan overdreven snelheid. Flitspalen hebben dus zeker hun nut. Als jij dat een belasting wilt noemen, doe gerust, maar het is dan wel een belasting die ik nog nooit heb moeten betalen.

        • Reactie van yves

          Boetes zijn boetes. Het blijft hèt laagdrempelige middel om gedrag af te raden/bij te sturen/te verbieden. De discussie hoe en vanaf welk bedrag boetes ontradend werken is veel interessanter dan de zoveelste “laat-ons-wat-ons-niet-aanstaat-met-een-communautair-argument-platkloppen-discussie”.

        • Reactie van 3S

          Flitsen heeft ALLES te maken met verkeersveiligheid.

          Want snelheid is een belangrijke factor in zowat alle verkeersongelukken!

  2. Reactie van Roland

    Is dat ook geen “lichtvervuiling”? :-)

  3. Reactie van yves

    “omdat voor het eerst alle flitspalen functioneerden”
    Klopt niet helemaal: topflitspaal op de Charles de Kerchovelaan/Ijzerlaan was buiten strijd wegens werken.
    Zolang men de boeteverwerking niet centraliseert in een aparte nationale entiteit (cfr Nederland) zullen die domme plafonds mensen het gevoel geven dat ze boven de wet staan.
    Lees: zolang justitie 19e eeuwse structuren handhaaft.

  4. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Welke zever wordt er hier nu weer uitgekraamd?
    “Lieg maar daar zal altijd iets voor overblijven”.
    Ik ben lid, en zelfs bestuurslid geweest, van verschillende franstalige ‘bougeois’verenigingen in Gent: nooit hebben die geld ontvangen van die zogezegde boetes.
    Wat wel tot nu toe juist is: de boetegelden worden over heel België verdeeld, en omdat er meer boetes in Vlaanderen uitgeschreven worden, is er een automatische grotere “transfert” naar Wallonië , gewoon omdat ze in verhouding minder flitsen. De komende grondwetsherziening zal daar automatisch nieuwe schikkingen in vertoen.
    Nu, wilt ge geen geld geven aan de Walen: rij dan gewoon en normaal!

    • Reactie van 3S

      JM, maak je geen zorgen, niemand (ik toch niet) vatte dat letterlijk op :-)

      • Reactie van Michel Vuijlsteke

        Ik denk het ook niet. Maar Voltaire zei het wél mooi:

        Le mensonge n’est un vice que quand il fait mal. C’est une très grande vertu quand il fait du bien. Soyez donc plus vertueux que jamais. Il faut mentir comme un diable, non pas timidement, non pas pour un temps, mais hardiment et toujours. Mentez, mes amis, mentez, je vous le rendrai un jour.

  5. Reactie van yves

    Morgen lanceert NVA een affichecampagne: “wilt ge geen geld geven aan de Walen: rij dan gewoon en normaal!” :)

    • Reactie van Drone

      Nog een betere slogan : ‘Verkeersboetes in het belang van de verkeersveiligheid en niet enkel de kassa dat moet rinkelen’. De weekendongevallen met gewonden en doden gebeuren in het weekend, laat in de nacht, vroeg in de ochtend. Dus niet staan flitsen op een zondagmiddag in de zone 30. En eveneens investeren in de infrastructuur.

      • Reactie van yves

        Flitspalen, de grootste “leveranciers” van boetes, werken dag en nacht. En in mijn straat zou ik flitswerk in het weekend, kinderen-thuis èn auto-racedagen par excellence, best appreciëren.