Stadswachten tegen afval op Graslei

woensdag 28 maart 2012 7u55 | teun | 25 reacties
Trefwoorden: , , , .

Ivago lanceert extra acties om jongeren te sensibiliseren tegen zwerfafval op en rond de Graslei. ‘Foto’s van de vuile Graslei worden getoond op schermen in de universiteit en hogescholen. Ivago bereidt een flashmob voor en er is een werkgroep voor jongeren en afval opgericht’, zegt voorzitter Tom Balthazar (SP.A).

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2012 GENTBLOGT VZW

25 reacties »

  1. Reactie van Steven (b-west)

    Hopelijk blijft het allemaal ludiek! Dat zal helpen…

    Zolang men er niet in slaagt om een publiek bewustzijn te creëren waarbij afval achterlaten openlijk veroordeeld wordt door de omstaanders en er ook niet effectief bestraft wordt, gaan al deze vrolijke acties weinig uithalen

  2. Reactie van Ivan Deboom

    “De gemeenschapsdiensten patrouilleren permanent tussen 12 en 16u”. Dat klopt, ik zie die daar elke middag patrouilleren. Maar waarom eigenlijk? De scholieren die daar in de namiddag zitten ruimen hun afval meestal netjes op, ook zonder patrouilles. Het meeste afval wordt tussen 18u en 24u achtergelaten, dat weet iedereen, dus in een periode waar er niet wordt gepatrouilleerd. De vuilaards zijn zelden scholieren of studenten. De lamlendige halveliterblikken Urquell zuipende lawaaimakers die alles achterlaten zijn het soort gasten dat ik zelf ook niet durf aan te spreken. Veel sensibiliseren of foto’s tonen op ‘t unief zal daaraan niet helpen want ik heb een flauw vermoeden dat ze niet naar de universiteit gaan. De tijd van ludieke acties is wat mij betreft al lang voorbij, wie herinnert zich nog die 2 bejaarde olijkerds?. Geen gemeenschapsdiensten, gewoon direct beboeten door echte politiemensen is nu nog de enige oplossing. Als dat een rechtse mening is, dan ben ik maar een keer rechts.

  3. Reactie van yves

    Ivago werkt beter dan ooit, en toch groeit de afvalberg op straat.
    Momenteel is de zonnige lente de hoofdschuldige.
    Je kan onmogelijk verwachten dat Ivago zo flexibel is dat ze mensen en manuren in rezerve hebben om bij de eerste zonnige dagen prompt extra week- en weekendwerk te organiseren.
    Alle (alle) vuilnisbakjes die ik zondagmorgen zag zaten oooovervol, en dat werkt demotiverend.
    Ivago kan wel iets doen aan de capaciteit.
    De huidige hangvuilnisbakjes hebben niet eens de diepte van een vuilniszak.
    Een lang, smal model zou beter zijn.
    En nee, straatafval is geen exclusief Gents probleem.
    Bekijk andere steden, bekijk de autostraderanden, bekijk massa evenementen, bekijk de randgemeenten.
    We proberen onze kinderen op te voeden om niks op de grond te gooien, het papiertje desnoods bij te houden tot ze thuis zijn, en ze zien bij elke wielerwedstrijd het tegendeel.
    Moeilijk uitleggen hoor: “ja, dat is voor de sport, zij mogen dat”.

    • Reactie van philippe

      och ja ,ik smijt het hier wel(ivago ruimt het toch op)…..

    • Reactie van Jean

      Het kan toch niet de bedoeling zijn een massa verbruiksgoederen (voedsel, drank, kranten enz.) mee te nemen en dat dan perse achter te willen laten in de plaatselijke vuilbakken. Neem je afval mee naar huis en deponeer het in je eigen vuilbak.

      De hoofdschuldigen zijn inderdaad niet de scholieren en studenten, maar wel de krakers en daklozen die zich aan geen regels houden. En die nauwelijks verontrust worden door onze (Gentse) overheid. Een slecht signaal, ook naar scholieren en studenten toe. Die zullen het dan uiteindelijk ook niet meer te nauw nemen met netheid en burgerzin.

  4. Reactie van Jimmy

    Ik kan me volledig verzoenen met uw eerste ponering.
    Bij die tweede stel ik me echter vragen: hoeveel krakers en daklozen kan je op de graslei vinden? En hebben die echt al die lege flessen Cava achtergelaten? Volgens de geldende vooroordelen drinken die eerder Cara pils?

    • Reactie van Jean

      Heel wat, ga maar kijken. De krakers zijn ook begonnen met de zuippartijen aan de Graslei. De flessen en ander afval kwamen steevast in het water of op de kade terecht. Andere jongeren hebben nu die gewoonte overgenomen, ze worden toch niet terecht gewezen, laat staan geverbaliseerd. Het lijkt me dat vooral het alcoholmisbruik de oorzaak is van de problemen. Dit kan enkel omdat de Stad nu al jaren laat begaan. Waarom ? Dat laat ik aan eenieders denkvermogen over.

      Ondertussen zijn de Gras- en Korenlei stilaan geëvolueerd van rust- ontspanningsplekken naar schandvlekken.

      • Reactie van Bart

        Amaai, die vermaledijde krakers hebben nogal een invloed op onze weerloze jeugd! Overigens, mijnheer Jean de would-be socioloog, hoe weet je eigenlijk van iemand die je niet kent dat hij zonder huurcontract woonachtig is in een voorheen leegstaand pand en derhalve met de term ‘kraker’ geduid kan worden?

        • Reactie van The Dude

          Het doet er uiteindelijk geen moer toe van welk pluimage de mensen zijn die er zitten te boemelen.

          Het enige wat er uiteindelijk zal gebeuren is dat men weer iets extra zal moeten verbieden of aan banden leggen.

          Daarna kunnen dan weer een hoop mensen beginnen klagen dat er in dit land toch vanalles moet verboden worden en ze straks niets meer mogen… (“mijn… *hips* vrijheid .. *hips* … klote politiekers .. *hips*”)

          Tja,
          als iedereen een klein beetje meer verantwoordelijk zou nemen dan zou een maatschappij niet oneindig veel achterlijke regeltjes moeten opleggen.

          Dat is zo voor dit, dat gaat ook voor sluikstorten, vuilnistrappen, en zo veel meer dingen …

          ‘t is gewoon erg triest

  5. Reactie van nice as ice

    Het zwerfvuil aan de Graslei is echt verschrikkelijk. Stadswachten zullen hier absoluut niets uithalen. Camera’s en politiecontrole. Hoge boetes. Ik betreur het echt, maar dat zal het enige zijn dat helpt…

    • Reactie van Het Loze Vissertje

      allemaal de schuld van de vreemdelingen. onze eigen vlaamse studenten doen zoiets niet, in vlaanderen leren we dat zoiets niet mag.

  6. Reactie van Maybe

    In Uzbekistan ligt er geen vuiltje op straat. Er staan erge straffen op. Niemand durft dit doen. Een openbaring!

  7. Reactie van azerty

    Het “stort” op de Graslei is echt shockerend. Ik heb echt dit zelf gezien om 7 u ‘s avonds! Men kan echt niet verlangen van de belasting- en taksbetalende Gentenaar dat hij niet alleen de rekening betaalt voor de afvalopruiming maar ook nog eens de shock ondergaat voor dat Gents jong volk voor wiens “opvoeding’ en studie ik en elk ander werkende heb te “betalen. En waarvoor we zelfs langer hebben te werken !!!!!

    Mij lijkt het terug invoeren van statiegeld (zowel op die vodkaflesjes als op die Carablikjes) het meest effieciënt.

    • Reactie van Jimmy

      Men kan natuurlijk alles gaan gebieden en verbieden. Maar heeft de heersende (gebrek aan) opvoeding van de huidige ” jong volwassene” er niet veel mee te maken? De hedendaagse permissiviteit leidt tot veel onverschilligheid en een toenemende arrogantie, bijgevolg neemt het maatschappij gevoel af. Ieder voor zich, en laat de ander maar opdraaien voor mijn kleine kanten…

      • Reactie van Michel Vuijlsteke

        Ik geloof geen moment dat er zoiets als “de jeugd van tegenwoordig” of “de opvoeding van tegenwoordig” bestaat.

        Als ik me niet vergis, kloegen de Oude Grieken ook al over de “de huidige jong volwassenen”. :)

        • Reactie van Jimmy

          Natuurlijk niet, er was vroeger ook al een ” jeugd van tegenwoordig”…
          Ik heb dan ook op geen enkel moment het woord jeugd gebruikt. Ik had het over “jong volwassen”, ook al besef ik heel goed dat mijn twaalfjarige dochter zichzelf ziet als jong volwassene, zelfs al is ze maar de jeugd van tegenwoordig (voorlopig nog). Een papiertje op straat gooien zal ze nooit doen (tot grote ergernis van mijn echtgenote die steevast lege snoep en andere verpakkingen in broek en vestzakken vindt als ze aan de was begint), laat staan lege flessen achterlaat.
          Veel heeft te maken met opvoeding, het aanbrengen van een basispakket waarden (indien mogelijk los van alle dogma, politieke strekking en/of religieuze overtuiging. Al is dat niet steeds eenvoudig) en het bijbrengen van respect voor andermans persoon en omgeving, maar ook voor je eigen persoon en omgeving. Boetes? Daarmee bestraf je een bepaald gedrag (soms ook nodig), maar ze hebben geen enkele opvoedkundige waarde. Ze zorgen er wel voor dat de dader zijn uiterste best zal doen om de volgende keer niet gepakt te worden.

  8. Reactie van lieve

    Het parkje aan Bijlokehof lijdt ook aan de wegwerpcultuur ondanks de vele afvalhouders. Misschien de jeugdige klanten van de buurt (broodjes, café, school, resto …) even wijzen op wat burgerzin = respect. Merci alvast, een parkje met barbecueresten (verschroeid gras) en lege blikjes is niet zo leuk, deze kleine oase is te koesteren.

  9. Reactie van wieske

    Ik zag in ledeberg hoe volwassenen die uit een pand kwamen (ze sprakan een oost bloktaaltje) hun appelsienen schillen op het voetpad gooiden ,dus geen studenten !!!!!

  10. Reactie van philippe

    baudeloopark: meer van dat…

    • Reactie van Frans

      Wat bedoel je?

      • Reactie van The Tower

        Daar blijft ook veel rotzooi liggen, ben er gisteren nog gepasseerd. Niet eens zo laat, half twee of zo : vol met rommel.

  11. Reactie van Jean

    Boetes kunnen inderdaad geen doel op zich zijn, maar helpen wel. De huidige generatie van die jongeren en minder jonge mensen die geen normen meer hebben, kan natuurlijk niet meer heropgevoed worden. De schade kan alleen beperkt worden door heel zware boetes uit te schrijven én ook te innen. Bij het niet betalen moeten dan maar de sociale en andere voorzieningen ingetrokken worden voor zij die hardleers blijven.

    De huidige administratieve – en andere boetes zijn natuurlijk een lachertje, net als de softe pampercampagnes.

    Gelukkig zijn er ook nog heel wat verantwoordelijke jongeren en minder jonge mensen. Misschien kunnen die wegen op het beleid door enkel te stemmen op partijen die OOK een degelijk bestraffingsbeleid in hun programma opnemen. Naast sociale voorzieningen, cultuur, tewerkstelling, minderhedenbeleid enz.

  12. Reactie van azerty

    Gent en de rand is ondertussen één groot stort geworden ! al eens het havengebied bekeken ? blikjes van een 5 jaar jaar oud tot hedendaags vuilnis !! verkwikkend om te zien hoe gent (belgie ? ) één groot vuilnisbelt is geworden.

    Misschien eens de leefloners in te schakelen om de havengebieden, de randen van een stad, een autoweg op te kuisen zoals eertijds werd gedaan om de grachten op te kuisen. Die “terende” 50-60 jarige vrouwen van ingenieurs (bij wijze van vb) als eersten !

  13. Reactie van rony coekaerts

    raar dat men op deze blog oplossingen zoekt die eerder thuis horen in dictaturen. buiten jimmy dan.
    zover ik het kan volgen zullen mijn kinderen niet aan sluikstorten doen.
    ik pretendeer niet dat ze beter opgevoed zijn. iedereen zal wel denken dat hij/zij goed bezig is.
    maar als ik vele bezoekers of inwonenden van gent bezig zie lijkt me nog een pak opvoeding nodig.
    vrijheid, blijheid……allemaal goed, maar achter jou moet iemand de rotzooi wel opruimen.
    de onredelijkheid is er wel ingebakken.
    beseffen die mensen wel dat ze belastingen betalen om die vuilnisopruimers te vergoeden?