Boetiek Techniek

donderdag 10 mei 2012 12u42 | San | reageer
Trefwoorden: , , , , , , .

Blijkbaar willen nog steeds te weinig jongeren een technische opleiding volgen. Dat merken ze in de betreffende opleidingen en sectoren. Nochtans is er vraag naar goed opgeleiden vanuit de bedrijven. Bovendien bieden sommige technische opleidingen garantie op werkzekerheid want vele beroepen binnen technische sectoren zijn knelpuntberoepen.

Vooroordelen zijn er om afgebroken te worden en dus staken TOFAM Oost-Vlaanderen en Stad Gent de koppen bij elkaar. Het idee van Boetiek Techniek ontstond, werd besproken en uitgewerkt.

Het resultaat kan u meemaken op zaterdag 12 mei, want dan palmt Boetiek Techniek de Gentse Korenmarkt en het Sint-Baafsplein in. Met deze interactieve doe-markt willen de sector en de Stad Gent meer jongeren warm maken voor een technische opleiding. 20 Oost-Vlaamse bedrijven en organisaties, waaronder UGent, HoGent, KAHO, VDAB, Het Beroepenhuis, RTC Oost-Vlaanderen (Technologica), Volvo Cars, Volvo Trucks, Rogers, ABCDiesel, ON Semiconductor, Gilbos, VHA, Samsonite, ArcelorMittal en OCAS, Samsonite, AV Mekaniek, REC Radiocentrum en TOFAM, tonen dan samen de mogelijkheden die de metaal- en technologiesector aan jongeren te bieden heeft. Er is een zeer divers en aantrekkelijk aanbod binnen deze sectoren, waar elk talent zijn plaats kan vinden. Of het nu gaat om creativiteit, nauwkeurigheid, handigheid of ruimtelijk inzicht, voor elke vaardigheid zijn er tal van beroeps- en carrièremogelijkheden. Techniek is chic!

Op een speelse doe-markt, specifiek ontworpen voor jonge tieners, geven de organisaties in een hele resem workshops aan jongens en meisjes de kans om kennis te maken met technische beroepen en opleidingen: van design tot hightech en mechanica. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf een tulp uit aluminium plooien, een motor uit Lego bouwen, zelf ervaren hoe het voelt om met een auto te rijden die uitgerust is met een slimme technologie waardoor de wagen automatisch remt, enz.

Aan het Boetiek Techniek-event is ook een wedstrijd gekoppeld, waaraan je kan deelnemen als individu maar ook in groep.

Meisjes en jongens jonger dan 15 jaar worden uitgenodigd om hun knotsgekke, geniale en technisch vernuftige bedenksels in te zenden. De prijzenpot bedraagt ruim € 2.000. De Boetiek Techniek-jury kent prijzen toe in drie categorieën: de mooiste, de origineelste en de meest bruikbare inzending. De winnaars krijgen onder meer elk een waardebon van € 250 voor de aankoop van creatief en technisch speelgoed. Bovendien kiest de jury ook een algemene winnaar: diegene die de hoogste score behaalt in alle drie de categorieën. De all-round laureaat gaat naar huis met een aankoopbon van € 500.

Scholen kunnen ook klassikaal deelnemen. De winnende klas is degene die op de criteria originaliteit, schoonheid en bruikbaarheid het beste scoort. Deze klas ontvangt eveneens een aankoopbon voor een klasprijs ter waarde van € 300. Clubs of verenigingen die in groep willen deelnemen, zijn eveneens welkom.

Tijdens het event op 12 mei kunnen kandidaat-deelnemers aan de Boetiek Techniek-wedstrijd ook langskomen bij het ideeënbureau SOS-Techniek. Handige technici staan daar die dag klaar om iedereen bij te staan bij zijn of haar inzending.
Alle info over het event en de wedstrijd van Boetiek Techniek kan je terugvinden op de website: www.boetiektechniek.be.

En neen, je moet je bedenksels niet afhebben tegen zaterdag: de wedstrijd loopt nog tot 22 mei, dus je hebt nog wel even tijd om in gang te schieten, maar vooral om langs te gaan op Boetiek Techniek en je vragen te laten beantwoorden, als je er zou hebben. Doen!

Praktisch:
Wanneer? Zaterdag 12 mei 2012 van 10 uur tot 18 uur
Waar? Sint-Baafsplein en op de Korenmarkt
Voor wie? Zowel jongeren als hun ouders
Kostenplaatje? Alles is gratis.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.