Doden van katjes voor kunstwerk blijkt uit de hand gelopen grap

donderdag 7 juni 2012 9u15 | Michel Vuijlsteke | 14 reacties
Trefwoorden: , .

In De Gentenaar van woensdag 6 juni is een artikel verschenen over studente Yann Bronder, die voor haar eindwerk aan de school of arts van de HoGent op zoek zou zijn naar jonge katten om met hun pels een bontcreatie te maken (‘Gezocht: Katjes om te doden voor de kunst’). Het blijkt nu om een uit de hand gelopen Facebook-grap te gaan, waarmee studenten de lauwe aandacht van de media voor hun afstudeerwerk aanklagen.

De studente zou inderdaad op zoek geweest zijn naar een jong katje … als huisdier. Er was dus geen sprake van het doden van katjes voor een kunstwerk. Dat misverstand kwam er na enkele reacties van vrienden op Facebook.

De vele en plotse media-aandacht stond voor de studente en voor haar medestudenten (3de bachelor multimediale vormgeving) in schril contrast met het totaal gebrek aan reactie op hun pogingen om media-aandacht te genereren voor hun eindejaarstentoonstelling. Sensationele provocerende kunst maken zou dus toch beter lonen dan gewoon goeie kunst.

Yann Bronder maakt interessante schilderijen. Zij wordt daarin actief begeleid door haar docenten. Binnen de school of arts vindt men het belangrijk dat studenten een grote artistieke vrijheid genieten en dat ze de grenzen onderzoeken van onze alledaagse conventies. Zo ook de conventie dat je voor huisdieren lief moet zijn, maar dat je dieren uit de vleesproductie onmenselijk mag behandelen.

Bestuur en docenten van de school of arts beseffen dat jonge kunstenaars enkel kunnen werken binnen een context van vrijheid. Tegelijk leert de school of arts haar studenten om daarbij respectvol om te gaan met andere levende wezens, en om rekening te houden met het wettelijk kader.

Bron: persbericht

© 2012 GENTBLOGT VZW

14 reacties »

  1. Reactie van Kurt

    Wat een bullshit. Wie gelooft die mensen nog?

  2. Reactie van Hugues

    Katten komen van oorsprong uit Klein-Azie, ik ben voor een gecontroleerd terugkeerbeleid en als het niet kan gedwongen, hebben we al genoeg problemen zo.

  3. Reactie van BV

    “waarmee studenten de lauwe aandacht van de media voor hun afstudeerwerk aanklagen”.
    Voor mijn afstudeerwerk was de media-aandacht destijds ook niet zo overweldigend, ondanks de geniale inhoud ervan…

  4. Reactie van Jimmy

    Een uit de hand gelopen “grap”… En grappig dat iedereen het vond, er werd nogal wat afgelachen hoor!

    • Reactie van Griet

      Vind het ook Jimmy, een ziekelijke grap weliswaar. Zoiets valt niet meer goed te praten. Het zet echte dierenbeulen alleen maar aan tot actie, zij kicken vaak op media-aandacht.

  5. Reactie van philippe

    voor een paar katjes zoveel heisa, de miljoenen dieren die jaarlijks gemarteld/ geslacht worden …..

  6. Reactie van Maybe

    Ondertussen weten we ook dat het een ‘moeilijk kind’ is. Bedankt leraar voor je openhartigheid. Dat weten we dan ook.

  7. Reactie van Kurt

    Via “BLID”:

    “In een gesprek met de schrijver/journalist van het artikel in de krant Het Nieuwsblad, hebben we vertrouwelijk vernomen deze middag dat de jonge kunstenares Yann Bronder (21) uit Aalst, wel degelijk van plan was om katten te doden voor haar kunstproject.

    De jonge dame was wel er steevast van overtuigd, dat katten net als ratten mochten gedood worden. De journalist die zijn bronnen heeft gecheckt en ook nog mensen heeft gesproken uit de vertrouwde omgeving van de jonge kunstenares heeft bevestiging gekregen, dat Yann Bronder wel degelijk in staat is om katten te doden en dat het daadwerkelijk de bedoeling was jonge katjes te doden voor haar project!

    Wellicht heeft de controverse haar tijdelijk tot andere gedachten gebracht, maar is de jonge dame tamelijk gestoord en zou ze toch nog kunnen overgaan tot gruwelijke daden tegenover dieren!

    BLID wil mensen oproepen die zijn ingegaan of zouden zijn ingegaan op de oproep van Yann Bronder om katjes te leveren, nog voor het verhaal kenbaar was in de media. Indien we bevestigingen zouden kunnen krijgen, dat er toch katjes zouden zijn geleverd aan de kunstenares, willen we weten waar ze naar toe zijn!

    En een actie op 23 juni aan de leegstaande meubelfabriek in de Gentse Meibloemstraat is ook niet uitgesloten!!!”

  8. Reactie van Jimmy

    In de States zouden ze zeggen “she’s one sick puppy”…