Een boottochtje door de Gentse haven

maandag 16 juli 2012 9u45 | ElsS | reageer
Trefwoorden: , , .

Gisteren besloten wij het ‘vervoersgewijs’ eens over een andere boeg te gooien. We haalden de tweewielers van stal en stuurden richting Gentse haven terwijl we zorgvuldig de regendruppels probeerden te vermijden (iets wat min of meer lukte). Enkele weken geleden boekte ik ons een zitje op de Jacob van Artevelde, eigendom van het Havenbedrijf Gent en bedoeld om gasten een kijkje te laten nemen in de Gentse haven vanop het water.

haven haven

Aangekomen aan de Rigakaai – beter bekend als: bij de Weba – legden we onze fietsen vast en werden we vriendelijk welkom geheten op het schip. De passagierslijst werd afgetekend en we konden aan boord. Voor wie het niet mocht weten: de boottochten zijn gratis maar wie niet komt opdagen, wordt vriendelijk verzocht om alsnog 5 euro per persoon te betalen. De tochten zijn immers enorm populair en het zou zonde zijn om vele mensen te moeten ontgoochelen en dan toch met een halflege boot af te varen.

Mijn gezelschap verkende meteen het schip en besloot een plekje op het bovendek in te palmen. Het was droog en we hoopten dat ook even zo te houden. Aangezien we een tochtje op het middaguur hadden geboekt, hadden we een kleine picknick meegenomen (van fietsen en van de buitenlucht krijgt een mens immers trek) die we met smaak verorberden. De bar benedendeks kon ons voorzien van het nodige vocht zonder dat hiervoor de hemelsluizen moesten worden opengezet (en ook wel van een kleine knabbel).

haven haven haven

Een vriendelijke gids vertelde ons eerst de veiligheidsregels en vervolgens een en ander over de schepen en de bedrijven die we tegenkwamen. We zagen o.m. een brandblusboot, boten die instonden voor de levering van drinkwater aan schepen en boten die ingezet werden voor de bestrijding van watervervuiling (zowel op als onder het wateroppervlak), veerboten, een luxecruiseschip uit Zwitserland, …

We kregen te horen dat Gent een ‘groene’ haven is die heel wat aandacht besteedt aan milieuvriendelijk ondernemen, dat Gent uitermate geschikt is als havenstad omwille van zijn ligging (aan samenvloeiing van Leie en Schelde, iets meer landinwaarts en dus minder onderhevig aan de getijden, met een vlot bereikbaar hinterland via spoorwegen en autowegen, …), dat de oorpronkelijke haven aan de Graslei en de Korenlei lag (maar dat dateert alweer van in de Middeleeuwen), …

haven haven haven haven haven haven

Kortom, het werd anderhalf uur gezellig genieten op het water. We hielden het droog en heel af en toe kwam het zonnetje eens piepen al zorgde de wind er wel voor dat het toch te fris was om zonder jas op het dek te zitten.

Nog elke dag tijdens de Gentse Feesten vaart de Jacob van Artevelde meerdere keren per dag uit maar wie niet ingeschreven is, zal moeten wachten tot volgend jaar om mee te gaan.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.