Europese Nacht van de Vleermuis

woensdag 22 augustus 2012 14u46 | San (tekst), Jasja Dekker (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , , , , , .

Maandagavond zat ik buiten op het terras van een vriendin. Terwijl we gezellig babbelden, vloog er boven ons hoofd een vleermuis. Heen en terug. Cirkeltjes maken. Vliegensvlug. Als wij thuis in onze tuin zitten, hebben wij dat ook en dan vraag ik mij af, of het eigenlijk ‘onze’ vleermuis is. Woont dat diertje ergens in één of ander gaatje in ons huis. Want ten huize hier hebben we kinders die nogal zot zijn van dieren en als het beestje rondfladdert, doen die niets liever dan ernaar te kijken.

Ondertussen hebben we al twee maal een vleermuiswandeling gedaan. Eén keer in Destelbergen, ‘op den buiten’, in de valavond met onze botten aan, geëquipeerd met batdetectors en zaklampen om toch iets te zien van de weg. Zaklampen die telkens gedoofd moesten worden om de vleermuizen niet weg te jagen. Muisstil staan luisteren in het schemerdonker en goed kijken om tegen de bijna donkere hemel de silhouetten van de vleermuizen te kunnen zien. Dolgelukkige kinders als ze de beestjes zagen (en ook een beetje bange kinders als ze door een donker park moesten lopen, maar dat namen ze er graag bij).

Vleermuis

De tweede keer was er een wandeling die begon in het Gravensteen. Eerst was er een beetje uitleg onder de poort van het Gravensteen en daarna trokken we in kleine groepjes de stad in, zoekend in steegjes, bij huizen en langs het water om vleermuizen te kunnen zien en horen. Een zalige avond was dat en ook een fantastische manier om je eigen stad nog eens van een andere kant te ontdekken en verborgen hoekjes tegen te komen.

Die wandeling vanuit het Gravensteen is nu nog eens mogelijk want op zaterdag 25 augustus 2012 strijkt daar de Europese Nacht van de Vleermuis neer. Tijdens die avond slaan Historische Huizen Gent (publiekswerking van het Gravensteen), de Oost-Vlaamse Vleermuizen-werkgroep, Natuurpunt Boven-Schelde en Natuurpunt Gent de handen in elkaar. Ze organiseren een evenement waarin deze uitzonderlijke zoogdieren centraal staan. En uitzonderlijk zijn ze: in Vlaanderen vindt men nog 17 van de 21 in België voorkomende soorten, maar allen gaan ze erop achteruit of zijn zelfs bijna uitgestorven. Een extra reden om dit jaar mee op duistere safari te trekken.

De avond zal beginnen met een boeiende presentatie waardoor je meer leert ontdekken over de verborgen levenswijze van vleermuizen. Daarna ga je op zoektocht in de Gentse binnenstad om jezelf en je kinderen een unieke vleermuizenavond te bezorgen. Als je geen zin hebt in de wandeling kan je genieten van een drankje in het Batcafé op het binnenhof van het Gravensteen want het is meer dan waarschijnlijk dat je dan ook een paar vliegende muizen zal zien passeren.

Praktisch
Europese Nacht van de Vleermuis, zaterdag 25 augustus 2012 in het Gravensteen, Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent. Gratis toegang.

Programma
Vier presentaties van 45 minuten, gevolgd door een begeleide wandeling in de stad (ook +/- 45 minuten).
- presentatie 1: van 19.30 tot 20.15 uur – VOLZET
- presentatie 2: van 20.15 tot 21 uur – VOLZET
- presentatie 3: van 21 tot 21.45 uur – VOLZET
- presentatie 4: van 21.45 tot 22.30 uur

Inschrijven is verplicht en kan via e-mail naar joke@natuurpuntgent.be (tot zaterdag 25 augustus om 15 uur) met vermelding van het aantal kinderen en volwassenen en welke sessie men wenst bij te wonen. De zaal is niet toegankelijk voor rolstoelpatiënten. Honden zijn niet toegelaten in het Gravensteen, met uitzondering van geleidehonden. En zoals jullie kunnen zien zullen jullie rap moeten zijn: er zijn enkel nog plaatsen voor de laatste presentatie.

Mijn mail is al vertrokken want mijn kinderen zouden het mij niet vergeven als we dat zouden moeten missen.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.