Spekkenfestival: De kleren van de nieuwe keizer

maandag 31 december 2012 12u07 | ElsS | reageer
Trefwoorden: , , , , .

De titel hierboven doet ongetwijfeld een belletje bij u rinkelen, al denkt u misschien: “Het is toch de nieuwe kleren van de keizer?” Theater Droommolen inspireerde zich inderdaad op het sprookje van Hans Christian Andersen, maar geeft er een volledige eigen draai aan.

KlerenKeizer KlerenKeizer

Nog één nachtje slapen en koning King Fu wordt eindelijk keizer. Niemand wil het grote feest missen en iedereen is druk in de weer: de hofdichter zorgt voor de uitnodigingen en de versiering, de kok bereidt alle gerechten en zorgt tussendoor voor thee, maar dan is er natuurlijk ook nog de zaak van de kledij. De vorige hofkleermaker is weggestuurd door de koning wegens niet goed genoeg en nu moet er dus snel een nieuwe kleermaker worden gevonden. Ondertussen sukkelt de hofdichter met de R die hij maar niet uitgesproken krijgt. Elke ochtend staat hij paraat voor het ‘ochtendlijmpje’ en hoopt dat de koning toch maar geen letter R/L uit de Chinese vaas plukt. Verder is er ook nog de bediende die te hard op de gong slaat waardoor vooral hijzelf al behoorlijk doof is geworden en alles verkeerd begrijpt.

KlerenKeizer

Eens een nieuwe hofkleermaker gevonden (met snor!) kunnen de kleren voor de nieuwe keizer worden gemaakt. De paniek is echter groot wanneer de gloednieuwe kleren plots verdwenen zijn. Wie heeft ze gestolen?  De hofkleermaker begint zijn (haar) zoektocht naar de verdwenen kleren en alle bedienden worden om beurt van de diefstal beschuldigd maar blijken onschuldig. Wat zal de keizer zeggen? En vooral, wat zal hij dragen op het feest? De bedienden proberen de keizer af te leiden met een spel verstoppertje en zoeken wanhopig naar een oplossing.

KlerenKeizer KlerenKeizer

En dan hebben ze een idee, u raadt het al, ze zeggen dat de kleren onzichtbaar zijn. De koning gelooft het verhaal en verschijnt bijgevolg in zijn ondergoed voor het volk, dat hem hartelijk uitlacht. Een huilende koning bekent vervolgens met een klein hartje dat het zijn schuld is dat de kleren verdwenen zijn. Hij kon zijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen, was ‘s nachts een kijkje komen nemen, schrok van een onverwacht geluid, scheurde de nieuwe mantel en maakte hem vuil met een tas thee en moest de kapotte mantel bijgevolg verbergen. Uiteindelijk komt alles goed en na een offer aan de Chinese draak zorgt de hofkleermaker opnieuw voor een schitterende mantel.

KlerenKeizer KlerenKeizer

De Chinese twist aan het verhaal biedt een aantal leuke extra’s zoals de grapjes met de R en de L, het gebruik van kimono’s (mooie stoffen zorgen voor extra effect) en allusies op het sprookje van de Chinese nachtegaal. De Chinese draak in het verhaal zorgt toch voor een behoorlijk portie schrik bij heel wat kindjes. Ik zie handjes voor de ogen en de oren en snoetjes die wegduiken tussen de arm van mama of papa. Leuk is dat veel kindjes na de voorstelling nog even op de scène kunnen lopen en de acteurs van dichtbij te zien krijgen. Het zorgt ervoor dat de schrik bij een aantal onder hen zichtbaar wegebt. Van dichtbij blijkt die draak helemaal niet meer zo eng te zijn. Het werd andermaal een leuke familievoorstelling.

Praktische informatie

Het Spekkenfestival loopt nog van woensdag 2 januari t/m zondag 6 januari 2013
Festivallocatie: Theater Tinnenpot, Gent

Tickets kosten € 8, inclusief gratis schaatsbeurt op Winterdroom
Lekkerbek korting: wie naar 3 of meer voorstellingen gaat uit het Spekkenprogramma, krijgt 15 % korting!

Het volledige programma lees je op www.spekken.be
Tickets bestellen kan via Uitbureau: www.uitbureau.be

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.