600 studenten Sint-Lucas Architectuur herontwerpen een hele week Gentse fly-over

vrijdag 8 maart 2013 13u12 | Michel Vuijlsteke | 12 reacties
Trefwoorden: , , .

Er was al vaker te doen over de fly-over, het viaduct die bij het binnenrijden van Gent de E40 met het Zuid verbindt.
Het aanpakken van de fly-over is één van de beleidspunten in het nieuwe bestuursakkoord om Gent leefbaar te houden.

Gemotiveerd door het beleidsplan van het nieuwe gemeentebestuur heeft de opleiding Architectuur van Sint-Lucas Architectuur (LUCA, en Faculteit Architectuur van de KU Leuven) de fly-over gekozen als thema van de jaarlijkse ‘SPITS-week’ van 25 tot en met 29 maart. Tijdens die week werken studenten dag en nacht, tegen de klok, van maandag tot vrijdag een uitdagende of soms bizarre opdracht uit.

Uw fly-over. Onze fly-over.
De vraag is niet: wat kan er zonder fly-over?
De vraag is: wat kan er méér met de fly-over?

New York High Line Park; Rurh Museum en Park; Parijs metro park; C-mine Genk. Het is ondenkbaar dat de fly-over niet in die rij thuis kan gaan horen.

De oefening zal worden gemaakt door alle zeshonderd studenten Architectuur van Sint-Lucas Architectuur, van eerste bachelor tot laatste master. Vijf dagen lang, van maandag tot vrijdag zullen ze samen ontwerpen in verticale teams, waarbij masterstudenten bachelorstudenten begeleiden. Drie dagen lang – van dinsdag tot donderdag – zullen ze elke dag worden opgejaagd door gerenommeerde maar ook niet in te schatten talenten uit de wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur; van denkers tot makers, van critici tot fantasten. Lezingen zullen deze dagen inspireren.

Bron: persbericht

© 2013 GENTBLOGT VZW

12 reacties »

  1. Reactie van Frans

    Interessant initiatief maar rare vraagstelling: wat kan er meer met de fly-over? De hypothese van een alternatief is op voorhand uitgesloten.

  2. Reactie van Raoul Wijnakker

    De fly- over aan het Zuid is dwanggedachte van sommige stedelijke en andere planners, en een grap die nutteloos geld uit de stads-en andere kassen zou pompen.Als men het dan toch over fly-overs wil hebben ; er is één plaats waar zo’n infrastructuur zijn nut kan bewijzen : de Dampoort waar de dagelijkse verkeerschaos een smet is op het blazoen van de stad!
    Ik pleit hiervoor al vele jaren lang maar…tevergeefs,tot spijt en ergernis van de Gentenaars en bedrijven in het Noorden van de stad.

    • Reactie van Jimmy

      Die Fly-Over is nog maar een goede 25 (zo iets?) jaar weg…
      https://picasaweb.google.com/lh/photo/LW3Ejm_7mhcrsfTwx8Xf09MTjNZETYmyPJy0liipFm0

      • Reactie van Belfried

        De fly-over werd afgebroken in de zomer van 1997. ‘Amper’ 16 jaar geleden dus.

        • Reactie van Jimmy

          Dedju… Niet moeilijk dat ik snel oud word. Allemaal de schuld van de Fly-Over aan de Dampoort! In mijn kinderjaren noemden we het trouwens de “joeplabrug”, vanwege de verschillende “knikken” er in…

    • Reactie van yves

      Als ik het goed heb is het een bedrijf uit het Noorden van de stad dat een goed plan (de Handelsdokbrug) jarenlang tegenhield. Dat is gelukkig verleden tijd. Het stappenplan was steeds duidelijk: eerst de Handelsdokbrug, dan de Dampoort. Voor de Dampoort is enkel een ondergrondse oplossing een stap voorwaarts. En het bedrijvenverkeer moet toch (qua vrachtwagens) gebruik maken van de R4? Dat stuur je toch niet door dense woonwijken?

      • Reactie van Jimmy

        De Dampoort is inderdaad een ramp. Ik zie alle dagen idiote fietsers, al dan niet met koptelefoon op, het verkeersbord B1 negeren, en ik zie elke dag idiote automolisten, al dan niet met de GSM in de hand, stilstaan op het fiets- of zebrapad. Ik zie ook elke dag vrachtwagens, al dan niet met buitenlandse nummerplaten, twijfelend rijden alsof ze denken: langs waar heeft die kl*te gps me nu weer gestuurd.

        • Reactie van Frans

          En zie je daar soms een flik die orde op zaken stelt?

          • Reactie van Hilde

            Ja hoor. Onlangs stond een combi stil om een automobilist te beboeten op de rotonde van de Dampoort. Alleen jammer dat je combi daarvoor …. op het fietspad stond!

  3. Reactie van Nice as Ice

    Allemaal mooie theorie. Eén ding staat vast: als we de rood/groene kameraden hun zin laten doen, is Gent binnen de kortste keren een dorp. De zogenaamde Fly-over is een zegen voor wie de snelweg verlaat of op moet. De socialisten hebben, samen met hun blauwe collaborateurs, jaren lang de omgeving van de fly-over laten verloederen. Ze moeten nu dus niet zeuren over deze zaken. Hetzelfde met de idee om de de volledige stadsring op één rijvak in elke richting te brengen. Dat heeft men in Brugge met de Ruzettenlaan ook gedaan met als gevolg dat op het spitsuur de files tienmaal langer zijn dan vroeger. Het is duidelijk: met groen is het gezond verstand meer dan ooit zoek!