Geplande parkeerplaatsen in Rabot gehalveerd

woensdag 27 maart 2013 9u57 | teun | 14 reacties
Trefwoorden: , , .

De plannen voor de heraanleg van het Boerenhof, een terrein met vervallen garageboxen in de wijk Rabot, zijn aangepast. Het aantal voorziene parkeerplaatsen wordt gehalveerd om meer plaats te maken voor groen.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2013 GENTBLOGT VZW

14 reacties »

  1. Reactie van Maxime

    In plaats van telkens parkeer plaatsen af te schaffen zou men beter eens kijken of er voldoende ruimte is om de auto’s te stallen. In onze straat hebben ze een paar parkeerplaatsen geschrapt, resultaat, auto’s parkeren op het mooi stukje groene berm dat nu al omgetoverd is tot een modderpoel vol putten…
    Je kunt een auto niet in je zak plaatsen en meenemen naar binnen. En je kunt er moeilijk vanuit gaan dat iedereen zijn auto gaat verkopen. Wij hebben maar 1 auto en gaan elke dag met de fiets naar ons werk maar ondertussen moet die auto wel ergens een plaats hebben.

    • Reactie van 3S

      Je doet het uitschijnen alsof er een trend is om altijd maar parkeerplaatsen te schrappen.

      De werkelijkheid is echter omgekeerd. Het aantal auto’s ia decennium na decennium aan het stijgen.

      Het aantal parkeerplaatsen is steeds meegegroeid, bijvoorbeeld door parkeergarages en door éénrichtingsverkeer in te voeren zodat er één of zelfs twee parkeerstroken mogelijk werden, zodat tegenwoordig bijna elke straat volgeparkeerd staat.

      Wij mensen verwachten ook steeds meer.
      Veel mensen vinden het tegenwoordig normaal om twee of zelfs drie auto’s per gezin te hebben, in plaats van woonplaats en werk wat beredeneerd te kiezen.

      Zoal je zelf aangeeft, willen ook gezinnen die met de fiets gaan werken, tegenwoordig een parkeerplaats. Gelukkig is er tegenwoordig Cambio om die trend tegen te gaan…

      Zelfs KOT(!)studenten willen plaats om hun auto een week lang te zetten.
      We verwachten dat er 20 m² plaats is tegen een spotprijs of zelfs gratis om onze privé-wagen het grootste deel van de dag te laten op stilstaan.

      En als er beslist wordt om een verloederd binnengebied wat op te fleuren met een parkje, wordt er geklaagd…

      • Reactie van lieve

        Sorry, een woon- en werkplaats kies je niet zo maar “beredeneerd”. Een auto is in vele gevallen vereist door gebrek aan openbaar vervoer. Wat de kotstudenten betreft, hebben die dan een bewonerskaart?

        • Reactie van 3S

          Kotstudenten met een auto nemen een schaarse plaats in, ook zonder bewonerskaart.

          Het tekort aan parkeerplaatsen is merkbaar groter als de studenten in de stad zijn.

          En ze parkeren bijvoorbeeld massaal aan een spotprijs onder het Sint-Pietersplein, gebouwd met geld van de Gentse belastingsbetalers (13 miljoen euro)…

    • Reactie van yves

      Je legt de vinger op de wonde.
      De stad groeit, en zal steeds denser worden.
      Autobezit neemt zeer veel openbare ruimte.
      En dan wordt het kiezen: al die autovrijheid ruimte geven totdat al die autobeziters maximaal comfort hebben/houden, of insnoeren tot de stad leefbaar is voor allen, ook voor de massa die géén auto heeft.

      • Reactie van Rik L.

        Van « massa zonder auto » spreken is niet correct, Yves : slechts 19,2% van de Vlaamse gezinnen heeft geen wagen. Dat aantal stijgt langzaam, maar eer we aan een “massa” toe zijn zal er nog veel water door de Schelde vloeien.
        Van 80 garageboxen naar 25 parkeerplaatsen in zo’n dichtbebouwde buurt , daarmee bezorg je heel wat mensen een hoop ellende. En dat zijn niet de beter gesitueerden met grotere huizen of appartementen met eigen garage, maar de arbeiders in hun huisje met 4 à 5 m gevelbreedte, de meerderheid in wijken zoals Rabot.
        Meer groen voorzien, allemaal goed en wel, maar zolang dergelijke ingrepen niet gepaard gaan met de beloofde buurtparkings zijn ze utopisch en asociaal.

        • Reactie van Frans

          Neem nu eens een wijk van zogezegd “beter gesitueerden”: de omgeving van het St-Pietersstation. Daar werd de “grootste garage van de Benelux” gebouwd. Denk je nu echt dat daarmee de vele “autoboxen” die de binnenruimten inpalmen, verdwijnen?

        • Reactie van 3S

          De gedetailleerde cijfers:

          In heel Gent heeft 30,7 % van de huishoudens geen auto.
          In de binnenstad 39,8 %.
          In Rabot-Blaisantvest 51,3 %.

          Bron: Gent in cijfers
          http://gent.buurtmonitor.be/

          • Reactie van 3S

            Oh ja, ook in de “welstellende stationsbuurt” hebben heel wat huishoudens geen auto:

            Stationsbuurt Noord: 32,6 %
            Stationsbuurt Zuid: 26,2 %

            Voor heel Gent gaat het over 29.917 huishoudens.
            Toch wel een massa, vind ik…

          • Reactie van Rik L.

            Dat zijn idd. andere cijfers.
            Maar ik denk niet dat het grote aantal huishoudens zonder wagen aldaar aan bewustwording/evoluerende wijze van verplaatsen ligt, eerder aan pure armoede.
            Voor de 50% mét auto zal het probleem er niet minder om zijn.

        • Reactie van yves

          Ik vrees dat je van de autogeneratie bent (no hard feelings :), ik ben dat ook), bij wie “geen auto” een armoedeassociatie oproept. Een compacte stad met méér groen en méér lokale functies (zoals openbaar vervoer, scholen en kribbes) vlakbij zal het autobezit doen dalen. In grootsteden is die trend allang evident. Het is de enige manier om het voor de bewoners (ook kinderen en bejaarden) leefbaar te maken. En akkoord, dat geeft een spanningsveld, want de ruimte is beperkt, en de mythe “mijn auto, mijn vrijheid” zit er diep ingepeperd. Het aantal mensen dat gebruik maakt van een oppervlakte een park van 20 ex-parkeerplaatsen is groter dan het aantal mensen dat daar hun auto stalt. Dat is “algemeen belang”. Of zie ik dat verkeerd?

          • Reactie van Rik L.

            Dat zie je helemaal niet verkeerd, Yves, maar ik vrees dan weer dat je te rap op de man speelt. Ik associeer al dan niet autobezit helemaal niet met armoede/rijkdom, daar gaat het niet over. Dat de stad moet verdichten, groener moet worden én het openbaar vervoer veel beter moet worden is ook voor mij evident.
            Ik heb het enkel over de Rabotwijk, die al propvol gebouwd is én met een arme bevolking, autobezitter of niet. De talrijken onder hen die een auto nodig hebben, bvb om in de haven te gaan werken, of omdat ze verschillende zgn. hamburgerjobs combineren of nachtwerk doen, ondervinden meer nadeel van dergelijke (goedbedoelde) ingrepen dan wie het geluk heeft zich een garage te kunnen permiteren of dagelijks op z’n gemak naar z’n kantoorjob te kunnen fietsen (en dat vaak op een fiets die een pak meer kost dan de vierdehands karretjes van vele Rabotwijkbewoners).
            Mijn reactie was een pleidooi om bij dergelijke projecten toch ook even aan hen te denken, en aan de rand van de wijk buurtparkings te voorzien. De ideale auto-arme wereld is immers tot nader order niet in een vingerknip georganiseerd.

  2. Reactie van Jean Marie De Wulf

    …..en we keren zo, langzamerhand, terug naar stadsvlucht.

    • Reactie van 3S

      Jean Marie,

      inderdaad is stadsvlucht een gevaar.

      Maar jij kunt toch alleen maar akkoord gaan met de nieuwe liberale burgemeester van Kortrijk?
      Die wil de stadsvlucht daar tegengaan door onder meer parkeerplaatsen af te schaffen en groen aan te leggen!

      “Als we naar jonge gezinnen kijken, is de situatie nog minder rooskleurig. Kortrijk verloor de afgelopen twaalf jaar elf procent van zijn jonge gezinnen. Alleen Brugge en Oostende doen nog slechter.

      ‘De studie bewijst dat we met ons bestuursakkoord geen dag te vroeg komen’, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In dat plan staan maatregelen om meer jonge gezinnen te lokken. Dat moet helpen om de financiële draagkracht van de stad te vergroten. ‘Het moet in onze stad groener en jonger. Het afschaffen van de parking op de Grote Markt maakt daar deel van uit’, zegt de burgemeester. ‘Als we niet oppassen krijgen we hier een tweede Benidorm. Ik heb helemaal niets tegen senioren, maar we moeten dringend jonge mensen aantrekken.’”
      http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130326_00518689