Golf van gekraakte sociale woningen

donderdag 18 april 2013 9u42 | teun | 16 reacties
Trefwoorden: , , .

De voorbije weken werden in Gent vijftien sociale woningen gekraakt. Mensen die al jaren wachten op een sociale woning, moeten daardoor nog meer geduld hebben.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2013 GENTBLOGT VZW

16 reacties »

  1. Reactie van Etienne

    Is woningen kraken dan geen vorm van diefstal ? Of is dit louter een voorrecht voorbehouden aan daklozen, vluchtelingen,… Let wel, het is al lang niet meer de eerste privé woning die gekraakt wordt. Het zal jezelf hopelijk nooit overkomen.

  2. Reactie van carla ronkescarla.

    Als onze Stad Gent de opvang van de daklozen,het sociale woonbeleid en de prijzen van de huisjesmelkers meer aan banden zou leggen, zou de nood om te kraken al heel wat minder zijn.
    In Schotland bestaat er een wet dat niemand dakloos mag zijn. De mensen krijgen tijdelijk onderdak en samen met een sociaal werker gaat men op zoek naar een oplossing.
    Deze winter werd de nachtopvang al gesloten terwijl het buiten nog bitter koud was.Een jong gezin met kinderen tussen 2 en 5 jaar sliep buiten. Het jongste kind werd van ontbering en koude ernstig ziek in de spoedopname opgenomen. In Brussel was men zo menselijk om de nachtopvang open te laten tot de ergste koude voorbij was.
    Kan men het de mensen kwalijk nemen dat ze een warme en droge plek proberen te vinden. Doen alsof het door een georganiseerde bende bewerkstelligd wordt, is een brug te ver.Als er teveel lawaai is ‘s avonds, vraag ik me af waarom er geen dialoog met de mensen wordt aangegaan. Waar zijn de buurtwerkers?
    Zijn wij zo vervreemd van elkaar dat het onmogelijk is om te overleggen?
    Nee, als het zo is ziet de toekomst er niet mooi uit. De armoede neemt toe in heel Europa. Er is vrij verkeer van personen en eenieder die in eigen land nauwelijks kan overleven zal op zoek gaan naar een betere toekomst.
    Ook ons in België (Gent) kan dit overkomen als wij de normen van Europa niet halen.

    • Reactie van Jimmy

      Beste Carla,
      Het is inderdaad erg dat er daklozen zijn, zeker in barre winteromstandigheden. Tot op zekere hoogte kan ik enige sympathie opbrengen voor krakers en hun gedachtengoed. Hier is het echter totaal misplaatst, pas vrijgekomen sociale woningen bezetten/kraken: daar help je het te kort aan sociale woningen geen zier mee vooruit. Met het ontkennen dat er een geörganiseerd netwerk bestaat ook al niet.

    • Reactie van Roland

      Al die “daklozen” waren meestal in hun land van oorsprong geen dakloze. Dat men een onderkomen geeft aan families op de vlucht voor het oorlogsgeweld, omdat ze hun religie niet kunnen uitoefenen op gevaar van hun leven, OK, en zonder dat ze moeten “kraken”, maar vele zijn gewoonweg profiteurs van ons sociaal systeem.

    • Reactie van Nicderoover

      Wel, dat die gasten dan naar Schotland gaan om een gratis huis te krijgen. Hier leven we nog steeds in een maatschappij waar ouders hun kinderen trachten duidelijk te maken dat je moet WERKEN om een huis te mogen bezitten/gebruiken. Jij verheerlijkt misschien een communistisch systeem war uiteindelijk niemand nog werkte en teerde op de Staat die uiteindelijk ook failliet ging. Ga je gang, maar sleur aub onze kinderen niet mee in jouw communistische propaganda van de Untergang….

  3. Reactie van Th.

    Carla,

    naar mijn weten is de winteropvang in Gent dit jaar ook langer open gebleven dan eerst gepland.

  4. Reactie van oot

    tot 24maart, vanaf 25/03 normale opvang

    komt toch ook zeer vaak voor dat mensen weigeren naar de nachtopvang te gaan en verwachten dat hen een woning wordt aangeboden. zijn dan verontwaardigd om te horen dat er wachtlijsten zijn en gaan dan liever kraken ipv nachtopvang.

  5. Reactie van Nicderoover

    Misschien een absurde opmerking (en ja, de reacties zullen er wel op volgen natuurlijk), maar bon… indien een Roemeen naar hier komt omdat hij geen werk heeft in Roemenie, en daar tijdens de winter wat koud heeft (alhoewel ze daar hout in overvloed hebben voor hun kachels), en hier dan de stamppot uithangt omdat hij geen OCMW steun krijgt voor zn flatscreen, immam-tv, en bubbelbad in een sociale woning, (karikaturaal) plus dopgeld, Kindergeld, een gratis bus, cinema-tickets, en school en onderwijs, tja, dan vraag ik me af wie de smeerlap is (om het op z’n gents te zeggen – als dat nog mag in deze uber-correcte wereld): de Roemeen of de gentenaar die kritiek uit op de profiteur…?

    • Reactie van kos

      kleine opmerking; die Roemeen of Roma of zigeuner kijkt geen “immam-tv”, die is evenveel Europeaan als jij; dus lid van die organisatie met hoofdzetel in Vaticaanstad en gespecialiseerd in het promoten van soa’s en off-shore bedrijf voor pedofielen. (karikaturaal hé)

  6. Reactie van dstarz

    Er is nog altijd een beperkte verlenging van winteropvang tot 05/05/2013 (5 a 10 plaatsen extrat) Academiestraat is inderdaad al langer dicht.

    medewerker nachtopvang.