Eeklo wint eerste match damesfinale waterpolo

zondag 5 mei 2013 8u30 | Koen Colpaert | reageer
Trefwoorden: .

De regerende landskampioen heeft de eerste match van de titelfinale waterpolo bij de dames verloren. In het zwembad van Eeklo werd het 11-7 voor uitdager MZV Eeklo. Volgende zaterdag wordt de tweede match gespeeld. Wie het eerste 2 matchen wint is kampioen.

De voorbereiding op deze eerste match van de PO-finale verliep niet echt positief voor de Gentse. Doelvrouw Lois Laton had een fietsongeval, en Steffi Ryckaert lag de laatste week ziek in bed. Beide speelsters raakten toch speelklaar, maar voor alle zekerheid sloot de Gentse de vroegere doelvrouw Kristel Goethals aan. Zij speelde een jaar niet omwille van haar zwangerschap. Opmerkelijk, ook bij een MZV een verrassende wissel. De vaste doelvrouw Romy Ingels werd plots ingewisseld voor oud-zwemkampioene Pascale Verbauwen. Die moest zich al meteen tonen op een poging van Steffi Ryckaert. Aan de overkant begon Kristel Goethals in doel, en ook zij had al snel een moeilijke bal. Sien Verbeke probeerde de Gentse doelvrouw te verschalken, maar dat lukte niet. Aan de overkant werd Janne Laton schitterend aangespeeld door zus Nona Laton, 0-1. MZV drong aan, en versierde ven later een penalty. Sien Verbeke zette die om 1-1. Even later laat Gentse een man-meer liggen, en moet kristel alles uit de kast halen om de 2-1 te vermijden.

Bij de start van de tweede periode gaat Eeklo iets nadrukkelijker op zoek naar foutjes, en dat lukt. Het sterke duo Sien Verbeke-Fee Lampaert zet de 3-1 op het bord. Gentse zet daar alleen een bal over en een bal tegen de lat tegenover. Toch kan Sylvie Den Blauwen even later vanop respectabele afstand de 3-2 scoren. Die stand blijft op het bord halfweg match.

De talrijk opgekomen Gentse supporters zien bij het begin van de derde periode Nona Laton een solo-actie opzetten. Nona krijgt genoeg ruimte, en benut die ook: 3-3. Het antwoord van MZV komt er via Anke Van de Velde. Zij scoort 2 keer in de korte hoek: 5-3. Maar de Gentse is niet van plan om alles zomaar weg te geven. Andrea Robbe scoort met een mooie plaatsbal de 5-4. Eeklo loopt dan weer een extra goaltje uit, via Anke Van de Velde, maar opnieuw komt de Gentse opzetten. Nona Laton verschalkt Pascale Verbauwen met een mooie plaatsbal, en even later is de nieuwe Eeklose doelvrouw ook te laat bij een solo van diezelfde Nona Laton: 6-6. D’erop en erover denk je dan, maar niets is minder waar. Eeklo scoort vanop man-meer de 7-6, en even later scoort Fee Lampaert de 8-6 met een mooie haakworp. Maud De Bruyne maakt het nog iets complexer. 9-6. Gentse scoort terug vanop man-meer via Charlotte De Vos.

In de laatste periode staat Lois Laton opnieuw onder de Gentse lat, en de Gentse doelvrouw moet zich meteen al bewijzen. De meeste druk komt nu van MZV Eeklo, dat via Sien Verbeke de 10-7 scoort. MZV treft ook nog eens de paal en keeper Los Laton. Ook Sylvie Den Blauwen van de Gentse kent geen geluk bij de afwerking. Zij shot ook al de tweede leer op de lat. Het spel bij de Gentse verslapt wat, we zien enkele mindere passes, met balverlies tot gevolg. Het zorgt ervoor dat er foutjes gemaakt moeten worden, en Jana Meiresonne krijgt een penalty tegen.

Het wordt 11-7, Eeklo is de verdiende winnaar van deze eerste match in de finale. De Gentse speelde collectief een mindere match. Komende zaterdag is de tweede match. Als Gentse wint, is er zondag om 14u de belle. Aan de Gentse dames om die belle op moederkesdag af te dwingen.

© 2013 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.