20 jaar Jazz in ’t Park!

vrijdag 14 juni 2013 15u29 | Redactie | reageer
Trefwoorden: , , , .

In een organisatie van de dienst Evenementen en Feesten van de stad Gent wordt het gezellige Zuidpark opnieuw de gedroomde festivallocatie voor de 20e editie van Jazz in ’t Park en dit van 5 t/m 8 september. De jubileumeditie wordt op gepaste wijze gevierd door een topaffiche die een vette knipoog geeft aan de voorbije 19 edities maar ook de vinger aan de pols houdt m.b.t. de nieuwe lichting Belgische jazzartiesten en -projecten. Tijdens de vierdaagse kunnen 14 hoogstaande en gratis jazzconcerten ‘tussen de bomen’ worden ontdekt door een breed publiek. De concerten worden telkens ingeleid door VRT-radiomonument Mark Lefever.

Het vierdaagse openluchtfestival heeft tal van primeurs in petto, inclusief een heuse verjaardagverrassing op zaterdag 7 september. Nieuw dit jaar zijn de jazz classes (i.s.m. JazzLab Series) voorafgaand aan de concerten, een bijkomend lunchconcert op vrijdag, en i.s.m. de Stedelijke Openbare Bibliotheek Zuid wordt een library sessie en een foto- en cdtentoonstelling georganiseerd.

Met het grootste respect voor de zorgvuldig opgebouwde reputatie van dit openlucht jazzfestival werd dus opnieuw een gevarieerde staalkaart samengesteld van de hedendaagse Belgische jazzscène. De succesformule met gevestigde waarden en jonge talenten van eigen bodem blijft behouden, waarbij de groepen zowel met toegankelijke als experimentele jazz zullen verrassen en vervoeren. Net als vorig jaar wordt de programmatie per festivaldag bepaald door centrale thema’s, een formule die erg gesmaakt werd door de bezoekers. Deze thema’s sluiten elkaar echter niet uit maar geven eerder een richtlijn om verwachtingen scherp te stellen. Bij ‘fusion Jazz’ gaat jazz de confrontatie aan met een andere muziekstijl, ‘fresh jazz’ laat het geluid horen van nieuwe jazztalenten en -projecten, ‘jazz XL’ groepeert enkele bands met grote bezetting en bij ‘kittens and cats’ deelt jong talent het podium met gevestigde waarden. Daarnaast zijn er nog 2 lunchconcerten

Na elk laatste concert (niet op zondag) worden authentieke jazzdocumentaires en unieke concertopnames geprojecteerd onder de noemer ‘Jazz on Film’.

Jazz in 't Park

Na 19 jaar trouwe dienst werd het campagnebeeld vernieuwd. De Dienst Communicatie van de stad Gent creëerde een krachtig beeld dat in eerste instantie de aandacht trekt dankzij de opvallende kleuren en de cirkelvorm, en vervolgens het concept van het beeld laat doordringen. Al 20 jaar laten Belgische jazzmuzikanten hun sporen na in het Zuidpark. Om hiervoor een passend ontwerp te maken, werd een kruisbestuiving gerealiseerd tussen het gegeven ‘park’ en het gegeven ‘jazzmuziek’. De rode cirkel in het beeld refereert daarbij enerzijds naar een vinylplaat met pick-up om zo een link te maken naar de (jazz)muziek en anderzijds naar de jaarringen van een boom die symbool staat voor het Zuidpark. Beide aspecten zijn in harmonie en versterken elkaar.

[Bron: persbericht organisatie; Gentblogt komt er deze zomer nog op terug]

© 2013 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.