Geen sportkledij of petjes voor taxichauffeurs

zaterdag 15 juni 2013 14u45 | Thierry | 13 reacties
Trefwoorden: , .

Het nieuwe reglement voor taxichauffeurs is eindelijk af.

Lees meer in De Gentenaar.

© 2013 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

  1. Reactie van Jimmy

    Jammer eigenlijk dat het zover moet komen, maar toen ik deze week bij ons een taxichauffeur zag binnenkomen op teenslippers, witte short, bijpassend “Nike” jackje en basebalpet vroeg ik aan mijn collega: “waar is de tijd dat taxichauffeurs in een net pak liepen”. De jongeman had bovendien geen enkel oog voor zijn klant want hij was te druk bezig al gesticulerend in zijn mobieltje te schreeuwen in een voor mij onverstaanbare taal. Ik vraag me af wat zijn klant, een niet goed te been zijnde bejaarde dame, moet gedacht hebben…

    • Reactie van rony coekaerts

      -chauffeur, met pak, gooide mij op kortrijkse stwg. uit de taxi omdat ik dacht dat de kortste weg van het gravensteen naar de tentoonstellingslaan niet via nieuwe wandeling en uz. liep. als ik niet betaalde zou hij even op mijn b…stond ik daar met mijn boodschappen in de gietende regen.
      -een gast, net zoals jij beschrijft in strandkledij. ik weet nog altijd hoe hij het deed, rookte een sigaret, telefoneerde permanent, dronk aan zijn blikje bier en vroeg mij de weg. ik was wel vlug thuis: verkeersregels telden niet.
      -een taxi stopt voor de deur, ok. na 35min. chauffeur stapt uit, loopt naar het frietkot, bestelt een duvel en zet zich vrolijk op het terras. “‘t is druk en daarom heb je moeten wachten”. 2u.20 later, na het telefoontje, was ik thuis: een rit van geen 15min. probeer het dan maar aan je vrouw uit te leggen.
      als je elke week zeker vier keer een taxi neemt heb je tientallen, nee honderden, verhalen.
      ik heb nu een paar naamkaartjes zitten van ofwel chauffeurs die voor de grote molog rijden of zelfstandig. als ik daar aan vraag: 9u20 aan de kliniek, dan ben ik er.
      in china rijden taxi’s permanent rond: je steekt je hand op en die stopt als zijn rood lampje aan is. ok. ik heb daar ook al zakken bij ontmoet, vooral als ze denken misbruik te kunnen maken van het feit dat ik buitenlander ben. leuk als ik ze dan zeg hoe ze moeten rijden. de meeste gasten komen van tweeduizend km. ver om hier hun kommetje rijst te verdienen.
      maar! die mogen niet met een taxi rijden als ze geen examens gedaan hebben: een stratenplan van vier keer zo groot dan het hoofdstedelijk gewest. zonder naamborden en een hoop steegjes.
      een kostuum moeten ze nog niet dragen maar daar zijn ze mee bezig.:-) boss heeft hier zijn fabriek, dat moet lukken.

    • Reactie van Joren Coolsaet

      Het “alles mag, niets moet”-taxibeleid van de stad Gent is een ware schande.
      Gent is namelijk de enigste toeristische stad in Vlaanderen waar men voor kandidaat taxichauffeurs totaal geen algemene vereisten vraagt, namelijk; een goede screening, een bewijs van goed zedelijk gedrag, een taxi-examen, kennis van het Nederlands, etc….zoals trouwens wordt voorzien in de Vlaamse decreten inzake de taxiwetgeving.
      Sinds het aantreden van het bestuur, en zijn ploeg van dienst mobiliteit, werden één na één “alle” voorgaande bestaande taxiregels afgeschaft. Nu kan Michelle Martin niet alleen in een klooster gaan wonen, ze kan daarenboven zelfs in Gent komen taxi rijden.
      Een kandidaat chauffeur hoeft enkel nog op vertoon van zijn identiteitskaart een taxibadge aan te vragen, de identiteitskaart dient enkel nog om er de foto van in te scannen om nadien op de taxibadge over te zetten, zonder meer.
      Er wordt geen bewijs van zeden meer gevraagd, er wordt niet meer gescreend naar het gerechtelijk verleden, men laat geen moraliteitsonderzoek meer doen door de politie, er worden geen proeven meer afgenomen inzake de kennis van het stratenplan, de taal of stedelijk taxireglement, dat laatste is zelfs zeer moeilijk geworden want er zijn nog maar nauwelijks regels in acht te nemen nu.
      In geen enkele stad in Vlaanderen voelt men zich zo onveilig wanneer men een taxi moet nemen dan in Gent.
      ‘s Avonds na 20u lijkt de taxistandplaats in Gent Sint Pieters meer op een “getto” dan op een goed georganiseerde sector, mensen zijn zeer bang geworden om dan nog een taxi te moeten nemen.
      Veel taxivoertuigen ogen niet alleen als schroot, als men uiteindelijk durft instappen krijgt men een ware cultuurschok!
      Chauffeurs met een ellenlang strafblad kunnen zonder problemen de stad onveilig maken, als klant wordt je voortdurend in de luren gelegd, regels en tarieven worden zelden gerespecteerd, en men rijdt in ware maffiosistijl.
      Daarenboven worden er joints gerookt tijdens de dienst en rijden er taxibestuurders rond die dealen.
      Wanneer de beleidvoerders hierover aangesproken worden, mijden deze elke vorm van kritiek en probeert men met een vorm van populisme en door een “goed weer” -show alle kritiek te omzeilen.
      Hebben de beleidvoerders en hun medewerkers dan geen enkele trots op hun stad, waarom heeft men dit zo ver laten komen, en lijkt er ook in de verste verte geen oplossing te komen?!
      Iedereen spreekt er schande van, zowel de burgers als de vele bezoekers, het regent een tsunami aan klachten, maar men wil hier geen gehoor aan geven; de slachtoffers worden zoals altijd in de kou gelaten.
      Er moet dringend een einde komen aan het “alles mag, niets moet” taxibeleid, hoog tijd dat er eens een andere wind blaast in de Gentse politiek!!

      Een bezorgde Gentse taxibestuurder.

  2. Reactie van Tania pauwels

    Ik vind dat een super regel die er gekomen is een taxichauffeur is idd het visitekaartje voor onze stad dus netheid ga bovenalles en blazer en hemd en broek zelfs voor dames moet gewoon en zeker geen hoge hakken s zo al een moeilijke wereld als vrouw gedraag er u dan ook naar en geef zelf geen aanleg…dus geen netheid geen taxidriver simpel en beleefdheid grt ex-taxichauffeur

    • Reactie van Jimmy

      Het zou inderdaad een visitekaartje moeten zijn. De maximum zeven jaar oud regel is ook niet slecht voor het imago van de sector. Heel vaak zie je immers “bakken” die soms al meer als tien jaar niet meer geproduceerd worden met een bordje taxi er op! De tweede wagen op de foto bij het artikel wordt bijvoorbeeld al niet meer geproduceerd sinds 2002! Benieuwd hoe die zou presteren bij de huidige NCAP crash tests…

      • Reactie van rony coekaerts

        Jimmy, voor mij telt een propere taxi: buitenkant en zeker binnenkant.
        een taxi is meestal voor binnenstedelijk vervoer. meer niet. als ik naar zaventem moet neem ik geen g.tax. ik ga met de trein.
        als we de ncap regels willen volgen dan mogen er een pak voertuigen die gebruikt worden voor personenvervoer afgeschaft worden. ik weet schoolbussen die meer dan twintig jaar oud zijn. mijn eigen mercedes is twaalf jaar en om meer te zeggen, buiten een 2cv. heb ik nooit met auto’s in het verleden gereden die geen twintig jaar oud waren. mijn oudste was van 1947.
        allemaal technisch in orde, ok. hier en daar andere remmen op, geen roest of andere mechanische problemen.
        een moeder die drie kinderen op haar fiets heeft, een bakfiets met kinderen zonder enige bescherming, een brommer met kleuters achteraan, eindeloos.
        als die ergens tegen knallen..daar maak ik me zorgen over. niet die stomme taxi met blikschade.

  3. Reactie van Jimmy

    Ronny, eigenlijk sla je de nagel op de kop. De sector is dringend aan een stevige poetsbeurt toe. Noch die bierslurpende man in strandkledij, noch die man die je eruit gooide, noch de man die een Duvel bestelde in het frietkot hebben iets te zoeken in die sector. Veel heeft te maken met opvoeding, respect en attitude.
    Dat een taxi enkel proper dient te zijn, daar kan ik je echter niet in bijtreden er zijn isues als veiligheid, milieu en imago (van de stad, van het beroep, en van het taxibedrijf in kwestie). Uiteraard geldt hetzelfde voor de bussen die instaan voor het schoolvervoer.
    Trouwens weet je het adres nog van dat frietkot waar ze Duvel serveren? Moet ik eens uitproberen!

    • Reactie van rony coekaerts

      jimmy, voor de duidelijkheid:
      eerst taxi op de groentenmarkt, friet kopen, terras galgenhuisje, duvel bestellen…mij laten wachten:-)

  4. Reactie van kat

    Ik persoonlijk ben bang van die taxichauffeurs. Op een keer was er een van hen aan het station GSP een vrouw aan het uitschelden voor ‘pute’ omdat ze in zijn weg stond. Nee ik heb echt geen zin om met zo’n figuren in een taxi te zitten. Ik wacht dan nog liever een uur op mijn bus.

  5. Reactie van george

    Vroeger had je een paar grote firma’s (v-tax), die deftig werk leverden. Maar ja, we wilden liberalisering dus de markt moest opengegooid worden. Dus enkele halve crimineel mag zich voortaan taxi noemen, onbeschoft zijn, onbeleefd, de verkeersregels aan de laars lappen, en dreigementen uitbraken. Dank u wel, stad gent, een uitstekend visitekaartje voor onze stad voor alle toeristen die aankomen op gent sint pieters!

  6. Reactie van Nic Deroover

    Geen petjes voor de taxi chauffeur, maar wèl een boerka/hoofddoekje achter het loket? Gent is een vreemde stad aan het worden.

    • Reactie van Jimmy

      Boerka achter het loket? Niet overdrijven hé. Het dragen van een boerka is in België trouwens bij wet verboden!

  7. Reactie van Joren Coolsaet

    Het “alles mag, niets moet”-taxibeleid van de stad Gent is een ware schande.
    Gent is namelijk de enigste toeristische stad in Vlaanderen waar men voor kandidaat taxichauffeurs totaal geen algemene vereisten vraagt, namelijk; een goede screening, een bewijs van goed zedelijk gedrag, een taxi-examen, kennis van het Nederlands, etc….zoals trouwens wordt voorzien in de Vlaamse decreten inzake de taxiwetgeving.
    Sinds het aantreden van het bestuur, en zijn ploeg van dienst mobiliteit, werden één na één “alle” voorgaande bestaande taxiregels afgeschaft. Nu kan Michelle Martin niet alleen in een klooster gaan wonen, ze kan daarenboven zelfs in Gent komen taxi rijden.
    Een kandidaat chauffeur hoeft enkel nog op vertoon van zijn identiteitskaart een taxibadge aan te vragen, de identiteitskaart dient enkel nog om er de foto van in te scannen om nadien op de taxibadge over te zetten, zonder meer.
    Er wordt geen bewijs van zeden meer gevraagd, er wordt niet meer gescreend naar het gerechtelijk verleden, men laat geen moraliteitsonderzoek meer doen door de politie, er worden geen proeven meer afgenomen inzake de kennis van het stratenplan, de taal of stedelijk taxireglement, dat laatste is zelfs zeer moeilijk geworden want er zijn nog maar nauwelijks regels in acht te nemen nu.
    In geen enkele stad in Vlaanderen voelt men zich zo onveilig wanneer men een taxi moet nemen dan in Gent.
    ‘s Avonds na 20u lijkt de taxistandplaats in Gent Sint Pieters meer op een “getto” dan op een goed georganiseerde sector, mensen zijn zeer bang geworden om dan nog een taxi te moeten nemen.
    Veel taxivoertuigen ogen niet alleen als schroot, als men uiteindelijk durft instappen krijgt men een ware cultuurschok!
    Chauffeurs met een ellenlang strafblad kunnen zonder problemen de stad onveilig maken, als klant wordt je voortdurend in de luren gelegd, regels en tarieven worden zelden gerespecteerd, en men rijdt in ware maffiosistijl.
    Daarenboven worden er joints gerookt tijdens de dienst en rijden er taxibestuurders rond die dealen.
    Wanneer de beleidvoerders hierover aangesproken worden, mijden deze elke vorm van kritiek en probeert men met een vorm van populisme en door een “goed weer” -show alle kritiek te omzeilen.
    Hebben de beleidvoerders en hun medewerkers dan geen enkele trots op hun stad, waarom heeft men dit zo ver laten komen, en lijkt er ook in de verste verte geen oplossing te komen?!
    Iedereen spreekt er schande van, zowel de burgers als de vele bezoekers, het regent een tsunami aan klachten, maar men wil hier geen gehoor aan geven; de slachtoffers worden zoals altijd in de kou gelaten.
    Er moet dringend een einde komen aan het “alles mag, niets moet” taxibeleid, hoog tijd dat er eens een andere wind blaast in de Gentse politiek!!

    Een bezorgde Gentse taxibestuurder.