Parkeerperikelen voor Ghelamco Arena

donderdag 27 juni 2013 9u06 | Redactie | 23 reacties
Trefwoorden: , , , , .

Ghelamco Arena neemt woonwijk in als parking
Buffalo-supporters kunnen dan toch gratis parkeren, op amper vijfhonderd meter van de Ghelamco Arena. Daarvoor wordt wel een hele wijk in Merelbeke ingenomen. Bewoners van de wijk zijn boos.

Lees meer bij De Gentenaar

Tijdelijk bewonersparkeren in de Proeftuinstraat tijdens matchen AA Gent
De bewoners van de Proeftuinstraat, de doodlopende straat op vijfhonderd meter van de Ghelamco Arena, maken zich zorgen omdat er in het mobiliteitsplan van AA Gent geen sprake is over hun buurt. Vijfentwintig geïnteresseerden staken gisteren de koppen samen op een infovergadering van een werkgroep die enkele voorstellen formuleerde. Een regime met tijdelijk bewonersparkeren tijdens de matchen van AA Gent bleek uiteindelijk het hoogst haalbare.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2013 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

  1. Reactie van Jimmy

    Eigenlijk schandalig dat dit probleem niet besproken én opgelost werd voor ze aan de bouw begonnen…

  2. Reactie van Kurt

    Ik begrijp ‘t niet zo goed. Werd ‘t stadion niet verplaatst omdat er overlast was voor bewoners? En nu ‘t verhuisd is en ikweetniethoeveeleuro gekost heeft – is er overlast voor bewoners elders? Het probleem is dus niet opgelost maar gewoon verplaatst, of mis ‘k iets?

    • Reactie van Frans

      “Als je ‘t niet begrijpt moet je ook niet oordelen.” Ik citeer maar.

    • Reactie van yves

      Ik dacht de de belangrijkste overlast niet in mobiliteitsproblemen te zoeken waren. Eerder vandalisme etcetera

      • Reactie van Kurt

        Als er geparkeerd gaat worden in bewonerswijken valt vandalisme toch niet uit te sluiten?

  3. Reactie van Steven

    ik vrees dat je in (en rond) Gent geen enkele plaats zal vinden waar binnen een diameter van 1 kilometer niets van bewoning is. Het stadion kan volgens mij niet veel beter staan dan op de Dakar-site. In een industriezone en aan een verkeersknooppunt van de E17, de E40 en de R4. Meer nog, stel dat er in Gent wel nog zo’n locatie zou bestaan, zijn we dan zeker dat er geen protest komt? Het betreft dan hoogstwaarschijnlijk een afgelegen gebied (zonder of amper openbaar vervoer, slechte of geen bereikbaarheid, …) of een natuurgebied (dat ik ook liever niet verloren zie gaan aan een voetbalstadion) …

    • Reactie van Jimmy

      Misschien wel, maar feit blijft dat wie aan zo’n project begint zonder aan de parkeerproblematiek te denken eigenlijk totaal onbekwaam is.

      • Reactie van Steven

        ‘totaal’ onbekwaam is nu ook wel licht overdreven :-). Aan het Ottenstadion zijn er ook niet bepaald veel ‘voorbehouden’ parkeerplaatsen voor de supporters. Ik heb het eens op Google Maps bekeken en die 500 meter, waarvan in het artikel sprake, is ferm overdreven. Vanaf de Liedermeerswijk is het ongeveer 1,5 km wandelen, even ver als van de eindhalte van tram 4 naar het stadion. Er wordt hier dus volgens mij nogal veel paniek gezaaid om niets …

        • Reactie van BV

          Spijtig dat tram 4 niet doorgetrokken wordt naar het stadion. Dat zou volgens mij een hoop ellende besparen.

        • Reactie van Jimmy

          Bekijk google maps nog eens goed, op een tiental meter na zal het stadion inderdaad op amper 500m van de grens met Merelbeke liggen.
          Het is niet omdat er bij het vorige stadion weinig plaatsen waren dat men dit nu niet moet voorzien. Het Ottenstadion dateert van begin vorige eeuw, ik denk niet dat er toen veel auto’s rondreden.
          Vanaf de Liedermeerswijk een twintigtal minuutjes stappen naar het stadion. Op zich geen drama natuurlijk, we weten immers allemaal dat voetbalsupporters zeer rustige mensen zijn, absoluut niet luidruchtig en na een verloren match gecombineerd met de nodige alcohol absoluut ongevaarlijk!

          • Reactie van e.

            Steden doen met voetbalstadions wat landen met kerncentrales doen: ze zo ver mogelijk tegen de grens bouwen, zodat de fall-out voor de anderen is.

          • Reactie van Steven

            1) de grens misschien wel, maar het eerste huis ligt toch wel wat verder dan die 500 meter??!!
            2) het Ottenstadion lag bij de bouw midden in de velden, zonder bebouwing erom heen. Om ook eens kort door de bocht te gaan; hadden ze daar toen niet gebouwd, het stadion moest niet verhuizen. Ligt het Constant Vanden Stockstadion, om maar een voorbeeld te noemen, ook niet middenin de bewoning, in het centrum van Anderlecht? Lukt het daar? (is dus een vraag, want ik weet het totaal niet. Ik hoor daar toch niet over …)
            3) Waarom moeten alle voetbalsupporters over dezelfde kam geschoren worden???
            Problemen zijn er om geëvalueerd, gestuurd en opgelost te worden. Misschien moeten we de afrit van de E17 aan het UZ ook afsluiten tijdens wedstrijddagen. Al die supporters met een goed stuk in hun voeten die daar de snelweg gaan oprijden! Dat is wellicht ook niet verantwoord?

  4. Reactie van Frans

    Alsof we zo’n situaties nooit eerder hebben meegemaakt. Hoeveel jaren heeft het geduurd alvorens tramlijn 1 doorgetrokken werd tot Flanders Expo? En wordt die ooit verlengd tot de KBC-toren?
    Hoeveel industriezones in het Gentse worden behoorlijk bediend door het openbaar vervoer of zijn perfect aangesloten met fietspaden? En daar gebeurt toch wat meer dan om de veertien dagen.

    • Reactie van Steven

      de site van Flanders Expo was ooit een vliegveld. Ik vrees dat een dergelijke site niet snel meer zal vrijkomen om daarop bijvoorbeeld een stadion te bouwen. En het stadion ligt in een industriezone, dus ik snap het vergelijk met andere industriezones in Gent niet goed? :-) Ik wil wel duidelijk stellen dat ik het ook betreur dat er niet genoeg is nagedacht over die parkeerplaatsen, maar het betoog over ‘verkeerde locatie’ en ‘supporters = vandalisme’ vind ik nogal zeer kort door de bocht.

  5. Reactie van pascal

    Het blijft onbegrijpelijk dat er voor dergelijke projecten niet éérst aan mobiliteit wordt gedacht en dus minstens vlotte bediening door het openbaar vervoer en goede toegang en bereikbaarheid voor fietsers eerst worden gepland en ontwikkeld.
    Nu gaat men zonder enige coördinatie en amper 3 weken voor het stadion opengaat allerlei lapmiddelen invoeren, zoals de parkingplannen in Merelbeke.
    De site van het nieuwe stadion doet nochthans zijn best om op ander en duurzaam vervoer in te zetten, MAAR alles staat of valt met het al dan niet bestaan van infrastructuur.
    Het heeft geen zin om de fiets te promoten als de fietsroutes niet gekend zijn, niet duidelijk gesignaliseerd worden en ook onveilig zijn (zie fietsbult.wordpress.com voor een aantal voorbeelden van de “fietspaden” naar het nieuwe stadion). Idem voor openbaar vervoer, je verwacht toch minstens 1 bus- of tramhalte die aan het stadion zelf stopt ?

    • Reactie van Steven

      buslijnen 65 en 67 stoppen vlak voor het stadion (frequentie om het half uur). De Lijn legt ook extra bussen vanaf Gent Zuid in tijdens de wedstrijddagen. Nu ja, ook niet voldoende naar ik aanvoel, maar nogmaals, laten we de eerste wedstrijden afwachten …

    • Reactie van 3S

      Even relativeren.

      Fietsbult doet heel goed werk om de fietsknelpunten te tonen, maar er kunnen zonder problemen grote groepen fietsende supporters uit de stad naar het stadion fietsen.

      Vanaf het zuiden (jaagpad langs de Bovenschelde) en de R4 wordt het wel spannender.

  6. Reactie van 3S

    Je kunt best discussiëren of dit stadion op de beste plaats ligt, maar het is onzin dat er te weinig parkeerplaats voorzien is.

    Een grote parking voorzien die maar 20 dagen per jaar wordt gebruikt, is economisch absurd en een verspilling van ruimte.

    De enige zinvolle oplossing is
    *volop inzetten op ruimtevriendelijke vervoerswijzen
    *gecombineerd gebruik van parkeerplaatsen met andere bestemmingen (winkels, hotel, bedrijven…) zoals hier zal gebeuren.

    Nog beter is, zoals aan de oude locatie, een tramlijn die gecombineerd wordt gebruikt door bewoners, werknemers… en 20x per jaar door supporters.

  7. Reactie van zulte waregem

    Ach, het probleem lost zichzelf wel op. In 2014-2015 speelt Gent toch in 2de klasse.

  8. Reactie van waardebepaling auto

    Ik denk dat velen hier uiteindelijk ontzettend blij mee zullen zijn.

    Alleen: Spijtig dat tram 4 niet doorgetrokken wordt naar het stadion. Dat zou volgens mij een hoop ellende besparen.

    Dit is dan wel weer zo…

  9. Reactie van Jorim vandevoorde

    Misschien kunnen we leren van onze Amerikaanse vrienden:

    http://www.andrews.af.mil/shared/media/photodb/photos/100515-F-8946M-745.JPG

    Ik neem het football stadium fedex field (in DC) als voorbeeld omdat ik er zelf ben geweest. Een stadion met 80.000 zitplaatsen met 20.000 parkeerplaatsen errond. Die parkeerruimte wordt doorheen het jaar gebruikt voor evenementen zoals festivals en autoshows. Stadion ligt een eindje buiten de stad waar ook een winkelcentrum is en de metro rijdt tot daar.

    Naar de ingang toe zijn er 3 rijstroken in elke richting waarbij de politie voor de match de ingaande rijstroken uitbreidt tot 5 stroken (en dus één uitgaande) en omgekeerd wanneer de match gedaan is.

    • Reactie van 3S

      Dat Amerika sinds halfweg vorige eeuw autoverslaafd is (en dat hen dat veel geld kost en problemen oplevert), is oud nieuws.

      Maar wist je dat zij de laatste jaren proberen ervan af te kicken?

      Wist jij dat Amerikaanse steden de laatste jaren fietspaden in Europese stijl beginnen aan te leggen?
      Inclusief fietspaden op Times Square in New York:
      http://www.streetfilms.org/nyc-streets-metamorphosis/

      Wist jij dat heel wat steden, zoals Washington DC, Boston en New York, fietsdeelsystemen hebben opgezeet in navolging van Parijs, om hun inwoners te laten fietsen?