Stad vantgt dolende EU-burgers op in huis in de Muide

vrijdag 30 augustus 2013 9u40 | teun | 5 reacties
Trefwoorden: , , , , .

De stad, het OCMW en de vzw Vos (Straathoekwerk) beginnen met een proefproject ‘instapwonen’ om Oost-Europese gezinnen te helpen integreren in onze samenleving. In een huis in de Port Arthurlaan kunnen twee Oost-Europese gezinnen terecht. ‘We mikken op gezinnen die in zorgelijke omstandigheden leven en de wil hebben om te integreren’, zegt Rudy Coddens (SP.A), OCMW-voorzitter en schepen voor Armoedebestrijding.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2013 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

  1. Reactie van nic deroover

    Waarom, waarom, waarom…? Al ooit eens in “”Oost-Europa”"” geweest? Het is daar mooi, heeft een booming industrie en een groeiende middenstand, zit midden in een sprint op weg naar ongekende welvaart… en wij, met ons stadje dat voor 15 miljard BF steeds dieper in de schulden zinkt, gaan die “”"ocharme sukkelaars”"” helpen?

  2. Reactie van rony coekaerts

    ja! al tientallen keren in de loop van de voorbije 48 jaar.
    je hebt gelijk: het is er mooi, maar de mensen die in dat prachtig landschap wonen kunnen daar nu niet meer van leven. vroeger wel maar na de val van de muur zijn ze in een ratrace terecht gekomen die ze niet aankunnen. in hun dorp mochten ze al blij zijn dat ze iemand hadden die kon lezen en schrijven, nu moeten ze een pc. kunnen gebruiken.
    “booming industrie”? raar dat echt bekwame vaklui hier komen werken aan zes euro per uur, woonst inbegrepen, en in het wit! sociale zekerheid, verzekering geregeld. “in …..verdienen we drie per uur”. rekening vlug gemaakt: zeven dagen per week aan twaalf uur per dag.
    in het voormalig oost.blok bestond ook de uitsluiting van groepen mensen net zoals overal in de wereld. voorbeelden genoeg. “indianen” in noord en zuid amerika, “joden” waar ook, “binnenlanders” in china, “roma” in ons oosten en hier, “christenen” in islamlanden, eindeloos.
    mijn vader, vijf jaar strafkamp met een overlevingskans van één op acht, leerde mij: “elke morgen in ons blootje voor de barak (flytocks tegen luizen). belgen, fransen, afrikanen, russen, polen,..
    de ene piemel al groter dan de andere maar allemaal zonen van een moeder en vader, broer, echtgenoot of geliefde. iedereen riep op zijn moeder of geliefde als hij stierf.”
    als ik een beeld zie van een wenende vader met zijn dood kind in de armen krimpt nog steeds mijn hart.
    in de twee oorlogen die in belgie geweest zijn sinds 1900 zijn hordes mensen opgevangen in de naburigen landen. berooide immigranten die een plaatje zochten en er soms bleven hangen. waarom kan men nu hier niet dezelfde medemenselijkheid opbrengen? de vs., canada, australie, zuid.afrika zijn verdomd landen die er gekomen zijn door immigratie van niet de bovenlaag van de europese bevolking of het waren mensen met een vervolgde godsdienst.
    ook ik weet dat er een hoop hopeloze profiteurs tussen zitten, net zoals bij “vlamingen”, maar ik zie ook een pak pareltjes die mits de nodige omkadering tot een aanwinst kunnen uitgroeien. ga eens kijken bij bv. habekrats.
    @nic, weet je wel dat er bijna één miljoen belgen in het buitenland wonen? heus niet allemaal ceo’s.

  3. Reactie van TSJOK

    Een nieuwe buur komt uit Roemenie (geen Roma). Hij verblijft reeds een 2tal jaren in Belgie en heeft regelmatig werk via een interimkantoor. Beroep : mekanieker, maar hij aanvaardt alles wat ze hem aanbieden – gemiddeld loon 10 € netto.
    Hij deelt een rijhuisje met nog 2 werkende landgenoten en gaat 2 x per jaar naar zijn gezin.
    Situatie in Roemenie : veel werkloosheid, loon tussen 350 en 400 € per maand. Dekt de kosten van een klein appartementje en voeding (geen restaurantbezoekjes).
    Kledij kan alleen tweedehands worden gekocht.
    Die sprint naar de welvaart is toch maar een sukkeldrafje.

    • Reactie van nic deroover

      Allez, gaan we nu weer diè tour op? In Florida verdient een poetsvrouw 3.000€ netto per maand. Geeft dat aan dat wij geen welvaart zouden hebben? Komaan zeg, wat een simplisme.