37ste Driekoningenommegang in Wondelgem

vrijdag 3 januari 2014 21u48 | Gudrun (tekst), Jan Vens (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .

Drie wijzenIk weet het, het is een beetje op het laatste, deze aankondiging, maar bon: als u morgen niet weet wat gedaan, een frisse neus wil halen, en meteen ook al uw eerste portie volkscultuur van het jaar wil meepakken, moet u in Wondelgem zijn.

Daar heeft vanaf 16u15 de traditionele Driekoningenommegang plaats met vanaf 17u30 feest op den Dries.

Het is al sinds 1976 dat in Wondelgem de Koningskeerskesommegang wordt georganiseerd. Het begon als een eenmalige stoet voor het goede doel door Maurits Brugge, Jozef van de Veire en Michel Bracke, waarna de Orde der Drie Wijzen werd opgericht en de ommegang uitgroeide tot een jaarlijks feestelijk gebeuren om het nieuwe jaar te vieren.

De stoet wordt begeleid door drie reuzen, die elk één van de drie wijzen voorstellen. In een koets rijden ook de koningskinderen mee, drie kinderen die op voorhand in de scholen werden uitgeloot. De bedoeling is dat iedereen zo veel mogelijk verkleed is, en vooral ook een “keersken” mee heeft, een lichtje, een kaarsje of een ander soort lampje. Het hele traject is trouwens ook verlicht met kaarsjes en toortsen.

driewondel

Morgen om 17 u. start de grote Ommegang in de Langebilkstraat. Melchior zal dan samen met zijn gevolg via de Pijlkruidstraat, Langebilkstraat, Gaverstraat, Botestraat, Willy Maststraat, Roodborstjesstraat, Westergemstraat, Kerkuilstraat, Lothariusstraat, Marcastraat, Heemstraat en Winkelstraat den Dries bereiken tegen 18 u.

Wie een uur stappen iets voor mietjes vindt, kan altijd om 16.15 u. vertrekken op het Baron de Turcqplein om samen met Balthazar via de Kamperfoelielaan, Vroonstallestraat, Frans Louwersstraat en de Zwembadstraat aan te sluiten bij Melchior in de Gaverstraat.

Wie dat dan weer ietsje te veel van het goede vindt, vertrekt om 16.30 u. aan de Sint-Godelievekring. Gaspard leidt je dan via de Spoorwegstraat, Kolegemstraat, Hoge Kouterhof, Hoge Kouterstraat, Braambezielaan, Moerbezielaan en de Pieter Cieterslaan naar zijn twee collega’s in de Marmotstraat.

Vanaf 17.30u starten sowieso de feestelijkheden op de Dries, waar gratis ajuinsoep of warme chocolademelk wordt aangeboden, maar daarnaast veel kan worden gedronken en gegeten. Omstreeks 19u30 volgt het slot met een optreden van Kurt Burgelman van Biezebaaze.

Hoeft het stappen dus niet zo van u, maar ziet u het wel zitten om in een bijzonder gezellige sfeer met een hoop mensen een frisse pint of warme Glühwein te nuttigen, u bent van harte welkom. Koud is het alvast niet, en tegen de regen zijn er meer dan genoeg tenten voorzien.

37e 3KONINGENOMMEGANG in Wondelgem
Zaterdag 4 januari 2012
17 u. Start 3Koningenommegang (of al om 16.15)
18 u. Feestelijkheden aan den Dries
19 u. Optreden van Kurt Burgelman van Biezebaaze

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.