Inspraakprocedure voor grote zeesluis in Terneuzen van start

vrijdag 17 januari 2014 14u52 | Michel Vuijlsteke | reageer
Trefwoorden: , .

Op maandag 20 januari 2014 organiseert het project Grote Zeesluis Terneuzen een inloopbijeenkomst in Gent. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om vragen te stellen over de nieuw te bouwen Zeesluis in Terneuzen. Verschillende projectmedewerkers staan klaar om uitleg te geven.

Bijlage Inspraakprocedure voor grote zeesluis in Terneuzen van start

De zeehavens van Gent en Terneuzen zijn van groot economisch belang. Omdat steeds meer en grotere zee- en binnenvaartschepen het sluizencomplex van Terneuzen passeren, is in 2007 onderzoek uitgevoerd naar de maritieme toegankelijkheid van de Kanaalzone. Hieruit blijkt dat voor wat betreft de toegankelijkheid voor zeeschepen nu en straks zich problemen voordoen ten aanzien van afmetingen, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van doorvaart en er voor de binnenvaart een capaciteitsprobleem dreigt.

Een grote zeesluis lost deze problemen op en draagt tevens bij aan de totale ontwikkeling van de Kanaalzone en zijn Europese achterland. Daarom heeft het politieke college van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie op 19 maart 2012 de voorkeur uitgesproken om de bouw van een grote zeesluis binnen het huidige sluizencomplex te Terneuzen nader uit te werken.

Het is de bedoeling dat de uitkomsten worden vastgelegd in een Tracébesluit. Bij de voorbereiding van het Tracébesluit moet de procedure voor het milieueffectenrapport (MER) doorlopen worden, ook gelet op de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden.

Een onderdeel van de MER-procedure is een “Notitie Reikwijdte en Detailniveau”. Die Notitie wordt nu ter inzage neergelegd in Middelburg, Terneuzen, Zelzate, Evergem en Gent. U kan ze ook downloaden via de website van het project www.zeesluisterneuzen.eu.

Praktische info
De inloopbijeenkomst vindt plaats op maandag 20 januari 2014 in het Bezoekerscentrum Haven Gent, Rigakaai, 9000 Gent, van 18 tot 20.30 uur.

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.