Problemen trajectcontrole door personeelstekort weldra voorbij

woensdag 12 februari 2014 14u34 | Michel Vuijlsteke | reageer
Trefwoorden: , .

Nog dit jaar wordt het personeelsbestand in de verwerkingscentra voor verkeersboetes opgetrokken van 27 naar 66. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Milquet op vragen van Senator Jan Roegiers (sp.a). “Er waren grote problemen ontstaan bij politie en parket door de toevloed aan pv’s na trajectcontrole. Die verwerkingscapaciteit wordt nu door bijkomend personeel meer dan verdubbeld. Een erg goede zaak voor de verkeersveiligheid”, stelt Roegiers, die hoopt dat de controles snel terug 24 uur op 24 zullen werken.

In oktober vorig jaar kwam aan het licht dat de trajectcontroles op de E17 en de E40, regelmatig worden uitgeschakeld. Reden: politie en parket kunnen de stroom snelheidsovertredingen niet aan. Alleen al bij de parketten van Gent en Dendermonde is er een achterstand van 23.000 dossiers.

In 2012 zat het verwerkingscentrum Oost-Vlaanderen aan 300.000 processen-verbaal, in 2013 zal volgens de hoofdcommissaris van de Oost-Vlaamse wegpolitie waarschijnlijk de kaap van 500.000 pv’s overschreden zijn. In overleg met beide parketten werd toen beslist de trajectcontroles regelmatig uit te schakelen om de toestroom aan pv’s wat te temporiseren.

Jan Roegiers: “Deze tijdelijke oplossing was – zacht uitgedrukt – niet ideaal voor de verkeersveiligheid. Het probleem is dat het aan capaciteit ontbreekt om al die extra boetes te verwerken. Er is grote nood aan software-aanpassingen én aan meer personeel.”

Volgens minister Milquet werden de drie gewestelijke verwerkingscentra intussen effectief uitgerust met meer performante software. Op dit ogenblik werken in totaal 27 personeelsleden in de verwerkingscentra. Twaalf leden van de federale politie en 15 mensen die op contractuele basis werken. “Na de impasse van vorig jaar werden er reeds tien vacatures geplaatst voor contractuelen. In de loop van 2014 is er een bijkomende versterking voorzien van 27 personeelsleden, gefinancierd door het Verkeersveiligheidsfonds”, aldus de minister.

“Ik ben tevreden dat de minister deze problemen nu aanpakt. Handhaving is immers een noodzakelijke voorwaarde voor een consequent verkeersveiligheidsbeleid want overdreven snelheid is dé hoofdoorzaak bij ongevallen op autosnelwegen. Ik hoop dan ook dat politie en parket de trajectcontroles terug op volle kracht opstarten met slechts één doel voor ogen: een sterke daling van het aantal verkeersslachtoffers”, besluit senator Roegiers.

Bron: persbericht

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.