Puppetbuskersfestival, dag 2

maandag 21 juli 2014 13u02 | San (tekst), Max Van Hemel (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , , , , , , .

EFTC logoOf is het eigenlijk ‘dag 1′. Nu, officieel werd de aftrap op zaterdag gegeven, dus zondag is wel degelijk dag 2.

Wegens afgelasting door Figurenkombinat kregen we de kans om toch nog de gemiste voorstelling van zaterdag te zien. Visueel zeer sterk, maar toch wel een beetje te langdurend voor mijn smaak. Als opener van het festival kan ze wel tellen.

140720-GF3-00017

Daarna ging het richting ‘stadhuis’ voor de volgende twee voorstellingen. Op de website van het puppetbuskersfestival staat aangekondigd ‘hoek Botermarkt/Hoogpoort, maar dat zou ons weer op het verkeerde spoor gezet hebben. Je kon ze daarentegen wel vinden op de Botermarkt, vlak voor de etablissementen tegenover de stadshal, richting Sint-Baafsplein. Het programmaboekje stelde ook ’15:00-17:00: afwisselend’ en ik wist niet goed hoe dat te interpreteren. De situatie ter plaatse maakte alles duidelijk.

Op de locatie staan immers twee groepen: enerzijds staat de caravan van Les Philosophes Barbares (FR). Ernaast staat de tent van Compagnie l’Arbasonge. ‘Afwisselend’ betekent dat beide groepen verschillende voorstellingen spelen tussen 15:00u en 17:00u, zonder dat er echt een uur op te plakken is. Of toch: Les Philosphes spelen 4 voorstellingen, de Compagnie speelt elke 10 minuten een voorstelling.

Wij gingen eerst in de rij staan om Compagnie l’Arbasonge te zien. Zij brachten ‘Sur le fil’. Het was een betoverende voorstelling: twee figuren nodigen je uit in hun tent. Eens binne verzamelen ze samen met het publiek zeepbellen in een trechtertje. Die stoppen ze in een hoedendoos die ze hebben geplaatst op een statief. Als de hoedendoos opent, ontdekken we een circuspiste met 2 masten waartussen een touw is gespannen. Een mini-figuurtje komt de piste binnenen uit zijn tas neemt zijn tas tovert hij alle benodigdheden om je een prachtig spektakel voor te schotelen.

Een prachtige voorstelling, zonder woorden, maar elk woord zou er een teveel zijn. Magisch in zijn eenvoud en zeker het bekijken waard.

Nog te zien op maandag 21 juli van 15 tot 17 uur aan het ‘stadhuis’.

Tijdens het wachten voor de voorstelling van Compagnie l’Arbasonge, waren we toch al even gaan kijken naar de caravan van de andere voorstelling. Een geluk, want voor die voorstelling waren kaartjes nodig. Omdat de voorstelling maar 4 maal gespeeld wordt, en omdat de plaatsen in de caravan beperkt zijn, werden voor de beperkte plaatsen kaartjes uitgedeeld. Gratis, dat wel, maar zonder kaartje kan je er niet bij zijn. De boodschap is dus om tijdig langs te gaan en een kaartje voor de voorstelling te reserveren.

Is het de moeite? Persoonlijk vind ik van wel. In tegenstelling tot de zeer visuele voorstelling van Compagnie l’Arbasonge, is de voorstelling van Les Philosophes Barbares zeer verbaal. Uiteraard is er veel te zien, maar het gaat hier vooral om het vertellen, het verhaal en de woordspelingen erin. Het is grappig en zeer vlot en goed gebracht en zelfs de kinderen vonden het zeer boeiend, zij het met hier en daar wat vertaling (en om die vertalingen te kunnen doen, wachtten de acteurs zelfs met veel plezier om de voorstelling voort te zetten).

Of toch, dit wat betreft de voorstelling die wij te zien kregen. Want blijkbaar brengt deze groep 5 verschillende verhaaltjes. Wij zagen er ééntje van, het trieste en betreurenswaardige verhaal van William en Margeret Magie (tafeltheater), waarbij de acteurs vanachter hun tafel en met veel verve het verhaal tot leven laten komen. Benieuwd of jullie iets anders te zien zullen krijgen.

Nog te zien op maandag 21 juli van 15 tot 17 uur aan het ‘stadhuis’.

We eindigden de namiddag met de winnaars van de Luc Vincentprijs van vorig jaar, Compagnie Pelele. Traditioneel komen de winnaars het jaar erop terug zodat u, indien u het gemist had, alsnog hun voorstelling kon zien. Wij hadden ze vorig jaar gemist en ik was zeer blij dat ik ze toch nog kon zien dit jaar: een twist op de klassieke Punch en Judy, meer met veel minder slapstick en veel meer verhaal. Ik kan alleen beamen wat Gudrun er vorig jaar over te schrijven had. Enige minpuntje dit jaar: de voorstelling is te zien op The Green, oftewel het grasplein beneden aan de stadshal, en kwa locatie is dit niet ideaal: er was deze namiddag heel veel geluid van het optreden onder de stadshal zelf en daarnaast was er in één van de café’s ook nog een optreden. Accoustisch gezien niet ideaal dus, maar ga gerus dichterbij zitten: Don Cristobal kan dan wel een vrek zijn, maar zijn publiek laat hij wel gerust.

Nog te zien op maandag 21 juli om 16:30 uur op ‘The Green’.

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.