Tussen melancholie en hoop

donderdag 9 oktober 2014 12u30 | Wouter De Sutter | reageer
Trefwoorden: , .

Wallonië boven afgelopen weekend in Muziekcentrum Kinky Star met de mafketels van ‘Petula Clarck’ op het podium zaterdagavond en ‘Cecilia::Eyes’ exact 24 uur later. Twee maal een schot in de roos. Er is anno 2014 duidelijk nog muzikaal leven aan de andere kant van de taalgrens.

‘Cecilia::Eyes’, vijf mansmensen sterk, sloot het concertweekend af. Al tien jaar opereert de band op de plaats waar postrock, shoegaze en ambient elkaar ontmoeten. Een interessant kruispunt waar de vijfkoppige groep in alle bescheidenheid en met engelengeduld impressionante gitaartapijten weeft.

‘Cecilia::Eyes’ staat voor behoedzaam opgebouwde, filmische muziek om bij weg te dromen. Robuust en fragiel tegelijkertijd. ‘Explosions in the sky’, en ‘Slowdive’ zijn zowat de meest voor de hand liggende vergelijkingspunten. Niet altijd even toegankelijk en/of voorspelbaar maar eens je binnen raakt in dit veelgelaagde universum blijf je er graag wat langer ronddolen.

Na een radiostilte van vier jaar kwam de Waals-Brusselse formatie dit weekend het nieuwe album ‘Disappearance’ voorstellen. De vierde release sinds de debuut EP in 2005 en uitgebracht in eigen beheer net voor de zomer. Een bijzonder verzorgde plaat waarop zeven nummers de dienst uitmaken. Allerminst een mini-album, want het gemiddelde nummer klokt ruim na 7 minuten af.

Een donkere plaat zeer zeker. Weemoed, melancholie en onbehagen gaan keer op keer met elkaar in de clinch. Zonder duidelijke winnaar. Om het met de schaarse woorden van ‘Cecilia::Eyes’ zelf te zeggen: “Oscilating between melancholy and hope”. Er wordt niet volcontinu gemikt op airplay bij radio deprimo maar echt vrolijk wordt je ‘r ook niet van.
Geen bedrukte gezichten op het podium afgelopen zondag. Er kon zelfs een grapje af bij aanvang: “bonsoir, uhm, on vient de Belgique”. Eén van de weinige momenten van interactie. De band investeerde alle aandacht en energie in een intense en zorgvuldig opgebouwde set die startte met vier nummers van de nieuwe CD. Vooral ‘Loreta’, één van de betere nummers van de nieuwe CD, maakte de nodige indruk.

Toeval of niet, eens de oudere nummers werden aangesneden klonk de band net iets snediger. Er werd ook creatief omgesprongen met het ouder materiaal; ‘Peter Star’ en ‘Death For Treason’ vloeiden naadloos in elkaar over alsof het altijd al om één en hetzelfde nummer ging. Na een krachtige versie van ‘Flags’ legde de band zichzelf het zwijgen op. Een bis was overbodig en kwam er bijgevolg ook niet na een lang applaus.

Uw man ter plaatse klapte stevig mee in de handen want dit was boeiend over de gehele lijn met enkele briljante momenten. ‘Cecilia::Eyes’ tekende verantwoordelijk voor één van de betere Kinky Star – concerten van dit jaar. Excellent!
Setlist 05/10: (1) Default Descent (2) Lord Howe Rise (3) Loreta (4) Reign (5) Like Wolves (6) For The Fallen (7) Peter Star (8) Death For Treason (9) No Prayers, No Bells, No Homeland (10) Flags.

Meer informatie:
http://www.ceciliaeyes.be/
http://ceciliaeyes.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/ceciliaeyesadmin
http://soundcloud.com/cecilia-eyes/sets

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.