Extra stallingen voor fietsen onder station Sint-Pieters

woensdag 17 december 2014 9u32 | Tom | 6 reacties
Trefwoorden: .

Er komen mogelijk op korte termijn extra fietsenstallingen in de parking onder het Sint-Pietersstation. Pendelaars klagen er al een tijdje dat ze vaak geen plaats vinden en soms zelfs hun trein missen omdat ze te lang moeten zoeken. De stalling staat overvol.

Lees meer in De Gentenaar.

© 2014 GENTBLOGT VZW

6 reacties »

  1. Reactie van Frans

    Mogelijk op korte termijn? In 2007 ging Gent-Sint-Pieters verbouwd worden tegen 2016, met 10.000 ondergrondse fietsstallingen. Dat is over twee jaar! Vandaag is er nog maar één vernieuwd spoor (12) in gebruik. Een afwerkingsgraad van 5 %, weldra verdubbeld met het in bedrijf nemen van spoor 11. En er zijn 1.700 ondergrondse fietsstallingen: 17 % afwerkingsgraad dus. Voor de autoparking is de afwerkingsgraad wel 100 % en zelfs meer, want het grootste deel staat leeg.

    • Reactie van Steven

      Men bouwt nu eenmaal van onder naar boven. Als je in dergelijk project beslist om de wagens ondergronds te brengen, dan is het volkomen logisch dat ook het ondergrondse gedeelte -en dus ook de autoparking- eerst klaar is … Wat velen blijkbaar vergeten, is dat er met de nieuwe ondergrondse fietsenstalling EXTRA plaatsen zijn gecreëerd. Bovendien zijn er ook EXTRA stallingen voorzien aan de achterkant van het station waar vroeger de café’tjes stonden. Met andere woorden, er zijn al meer dan 2.000-2.500 extra stallingen voorzien in vergelijking met 2007. Je kan de stad of de NMBS hier moeilijk gaan verwijten dat men nog geen inspanningen heeft gedaan. Of toch?!

      En wees er maar zeker van dat die extra stallingen binnen de kortste keren ook volzet zijn en dat er dan weer een grote vraag naar meer komt.

      • Reactie van 3S

        Je kan de stad of de NMBS hier moeilijk gaan verwijten dat men nog geen inspanningen heeft gedaan.

        Dat heeft niemand hier gedaan.
        Wat je ze wel kan verwijten, is dat ze de verkeerde klemtonen gelegd hebben en niet voluit ingezet hebben op de kansen van de duurzame combinatie fiets+trein.

        Resultaat is nu dat men nu de grootste ondergrondse parking van de Benelux gebouwd heeft, met 51 miljoen euro overheidsgeld, en dat die vooral leeg staat, terwijl men jaar na jaar de vraag naar fietsenstallingen heeft onderschat.

        Wist je trouwens dat er in de oorspronkelijke plannen maar een 6 800 fietsenstallingen voorzien waren, en dat er pas na protest van allerlei verenigingen dat aantal opgekrikt is naar 10 000, tegen 2022?

        Dat noem ik gebrek aan visie.

        • Reactie van Steven

          Verkeerde klemtonen? Gebrek aan visie?Mocht die parking nu al volzet zijn, dan pas kan je ongetwijfeld spreken van gebrek aan visie. De volledige zone boven de parking wordt nog vol gebouwd. Een woontoren van 90m, eentje van 60m, de ING-diamant, het LCI-gebouw van Infrabel,… Het enige wat enigszins mogelijk is, is de -1 van de parking tot die tijd voorbehouden voor fietsstallingen. Maar wie gaat zijn fiets zo ver willen stallen? Mensen zijn gewoon luie wezens. Toen tram 1 verhuisde van de tramtunnel naar de huidige locatie onder het VAC was er al geklaag dat men zo veel verder moest stappen. Idem voor de parking. Mijn inziens is er -dicht tegen het stationsgebouw aan- het maximale gehaald voor wat fietsenstallingen betreft. Maar bon, een eeuwige discussie :-)

      • Reactie van Robin P.

        Extra of niet extra, het aanbod moet toch wat overeenkomen met de vraag, zeker als het gaat om een duurzaam vervoersmiddel als de fiets.

        Ik wil hierbij opmerken dat, anno 2014 en bijna 2015, het Maria Hendrikaplein (dat overigens een beschermd stadszicht is) nog altijd letterlijk VOL staat met fietsen. Mij lijkt er dan toch nog iets verkeerd te zijn met het aanbod.

  2. Reactie van 3S

    “of alsnog dubbeldekstallingen boven elkaar plaatsen”

    Hopelijk zijn het dan niet opnieuw dat soort stallingen waar je je fietskader niet kan aan vastmaken.

    Wat ben je met een plaats voor je goede fiets als iedereen er zomaar mee kan wegwandelen?
    Of is het de bedoeling zo plaats vrij te maken…