Dreamcatcher veilt kunstvogels en Wouter Deprez

donderdag 15 maart 2007 15u51 | ilse | 5 reacties
.

Dat wij hier op Gentblogt niet vies zijn van enig sociaal engagement, dat hoeven we onze trouwe lezers niet meer te vertellen. Het is dan ook met veel plezier dat we hier op regelmatige basis aandacht besteden aan activiteiten van projecten die we een warm hart toedragen.

Eén van die projecten is de vzw dreamcatcher, en die mensen organiseren dit weekend een grote veiling om hun werking te financieren. Er gaan kunstwerken onder hamer van een indrukwekkende meute sympathiserende kunstenaars en u kunt ondere andere bieden op Wouter Deprez, die dan op uw sofa zijn nieuwe voorstelling komt try-outen.

Aanleiding genoeg voor een gesprek met Marjan Meganck, die als vrijwilliger bij deze organisatie actief is. Maar niet voor we u een streepje achtergrondinformatie geven, dat spreekt voor zich.

dREAMCATCHER kende zijn ontstaansgeschiedenis in de hoofden van twee net afgestudeerde criminologen, Kristien en Tina. In 2001 trokken zij naar Kaapstad om er gedurende enkele maanden onbezoldigd te werken. Tijdens een eerste verkenning in Kaapstad kwamen ze in contact met The Golden Girls, een opvangtehuis in Langa, één van de Townships.

Na drie maanden intensief en hard werken in Langa keerden de dames terug naar België, maar Langa, de ‘Golden Girls’ en de kinderen… het liet hen niet los. Vanuit hun beklijvende ervaringen besloten beiden zich verder te verdiepen in de sociale aspecten van ontwikkelingssamenwerking.

Vele verkennende gesprekken later met o.a de KU-Leuven, geïnteresseerden en sympathisanten voelden Kristien en Tina dat hun project een meer vaste vorm moest krijgen. Er waren fundamenten nodig die het project mee zouden helpen dragen, sturen en ondersteunen. Een aantal mensen, ieder met een eigen specifieke invalshoek, werden aangesproken. En zo werd dREAMCATCHER vzw in mei 2002 een feit: een jonge, dynamische ploeg van mensen die allen geloven in dat gemeenschappelijke doel, onrecht bestrijden, waar ook ter wereld.

In 2005 heeft Dreamcatcher een eerste grote project afgewerkt, een opvangtehuis voor kinderen met een handicap, en momenteel is men bezig met het volgende project. Maar daarover laten we beter Marjan aan het woord, die sinds geruime tijd actief is bij de vzw en Gent als haar uitvalsbasis heeft.

GB: Eerst en vooral: hoe ben je zelf bij Dreamcatcher terecht gekomen?

Marjan: Ik ben bij de vzw terechtgekomen via een vacature die ze hadden geplaatst om als onderzoeker naar Zuid-Afrika te gaan. Ik was toen op zoek naar werk in Afrika, maar dat is niet zo gemakkelijk te vinden als je geen ervaring hebt. Deze vzw biedt de mogelijkheid om zo’n ervaring op te doen, al is het als vrijwilliger, wat wil zeggen dat je zelf alles betaalt.

Ik ben vertrokken op 1 november 2005, eind maart 2006 was ik terug in België.

Mijn taak was een nodenanalyse uitvoeren, en projectvoorstellen maken naar de vzw in België omdat ze een nieuw project wilden opstarten. Dat wilden ze echter goed voorbereid en gefundeerd doen, en daarom planden ze een voorafgaand onderzoek. Dat was heel fijn, omdat ik ‘carte blanche‘ kreeg : alle soorten projecten mocht ik voorstellen. Ik ben dus in 6 verschillende townships met heel veel mensen gaan praten, gaan vragen waar de hoogste noden waren, waarrond wij als Belgische vzw iets konden doen.

De noden die werden uitgesproken lagen ver uiteen: van activiteiten voor jongeren, tot projecten rond aidswezen; townshiptoerisme uitbouwen en promoten; ondersteunen van gospel groepen en breakdance groepjes; andere projecten rond de aidsproblematiek ondersteunen, …

Toen bleek dat er ook geen voorzieningen waren in de nauwe omtrek (toch tot 100 km verder) voor kinderen met een handicap, was het al snel duidelijk dat de vzw in België graag daarrond wilde werken. Het vorige project in Zuid-Afrika was namelijk gelijkaardig, dus waarom onze opgedane ervaringen daar niet gebruiken? En zo zijn we toen met Die Sterreweg gestart, een dagverblijf voor kinderen met een handicap.

GB: Die Sterreweg is het project dat jullie momenteel steunen en ontwikkelen. Wie is daar allemaal bij betrokken?

Marjan: De werking ter plaatse heeft een duidelijke structuur. vzw dreamcatcher is project manager: wij zetten alles op, en zijn betrokken bij de dagelijkse werking. We hebben een belangrijke partnership met twee organisaties ter plekke, die allebei in de Raad van Bestuur van het project Die Sterreweg zetelen samen met ons. Aangezien het mensen van ter plaatse zijn, is dat een grote troef, want op die manier weet je dat je een goed werkende en betrokken Raad van Bestuur hebt.

De eerste organisatie is APD (Association for the Physically Disabled), een Zuid-Afrikaanse NGO, waardoor we meteen ingebed zijn in het plaatselijke NGO-landschap en sneller aan overheidssubsidies zouden moeten geraken. Via APD hebben we ook directe toegang tot de juiste mensen. Ze sturen regelmatig mensen met de scholing en ervaring nodig om het dagcentrum te begeleiden: ergotherapeut, fysiotherapeut, sociaal assistent, spraaktherapeut…

De tweede partner is Sabrina Love Foundation, een Zuidafrikaanse stichting die ons verzekert van financiële inbreng naast die van dreamcatcher. Zij hebben zich bereid verklaard om Die Sterreweg mee te begeleiden, ook als wij er niet meer met vrijwilligers zijn, wat uiteindelijk de bedoeling is.

Verder werken we ook nauw samen met de gemeente, met het Department of Education (met name de schoolpsycholoog van de omgeving), met de klinieken en met Social Services.

De coördinatie ter plaatse gebeurt door de voorzitster van onze vzw, Kristien Van Camp. Zij woont en werkt in Plettenberg Bay. Onze vrijwilligers ter plaatse houden haar op de hoogte van het dagelijkse zeilen en reilen in Die Sterreweg, zij begeleidt hen op haar beurt, adviseert en helpt beslissen. Zij is de vertegenwoordiger van vzw dreamcatcher in de Raad van Bestuur van Die Sterreweg.

GB: Waar halen jullie de fondsen voor de werking?

Marjan: Wij halen onze fondsen zowat integraal uit eigen fondsenwerving. Dit is door het organiseren van acties, zoals een fuif, of de veiling van zondag; maar ook door het aanspreken van kennissenkringen: daar zijn dan vaak mensen bij die een geboortelijst of jubileum schenken aan ons. Verder speelt Wouter nu ook regelmatig benefieten voor ons (Wouter Deprez is de vriend van Marjan, nvdr.), en hebben we ook vaste sponsors in België die jaarlijks of maandelijks geld geven.

Subsidies hebben we tot nu toe enkel van gemeentes en provincies gekregen, en telkens eenmalig. Maar we hebben wel plannen om structurele subsidies te krijgen. De gemeente Ternat zou ons zo binnenkort structureel willen steunen, bijvoorbeeld.

Daarnaast doen we ook aan fondsenwerving in Zuid-Afrika zelf. En het ultieme doel is om subsidies te krijgen van de Zuidafrikaanse Department of Health, maar dat is pas mogelijk na 1 jaar werking en we zijn gestart per 1 oktober 2006. Dat subsidiedossier wordt nu klaargestoomd door onze vrijwilligers ter plaatse.

GB: Werken jullie enkel met vrijwilligers of zijn er ook professionele krachten aangeworven?

Marjan: Enkel met vrijwilligers, zowel voor Afrika als hier in België. Dat is onze kracht, maar tegelijk onze kwetsbaarheid. Je kan van een vrijwilliger niet meer vragen dan wat hij of zij aankan. De inzet van een vrijwilliger is helemaal bepaald door de motivatie en tijd die hij of zij op dat moment heeft. Dat kan soms veel zijn, en plots op een laag pitje terechtkomen. Gelukkig heeft Vzw dreamcatcher altijd heel gemotiveerde vrijwilligers, in een wisselende ploeg, omdat iedereen op een bepaald punt niet langer vrijwillig dingen kan doen wegens een job of familiale situatie, of verhuis naar het buitenland, om maar iets te noemen. Werken als vrijwilliger geeft heel veel voldoening, als ik uit eigen ervaring mag spreken. Ik werk halftijds, en doe halftijds vrijwilligerswerk voor vzw dreamcatcher. En dan weet ik wel heel snel welke van de 2 ik het liefste doe…

We zijn momenteel trouwens op zoek naar een heleboel nieuwe vrijwilligers, als ik bij deze een oproep mag doen. We zijn eigenlijk op zoek naar 2 soorten mensen: mensen die occasioneel willen meehelpen bij een actie, bijvoorbeeld drankjes uitschenken op één van onze activiteiten. Die kunnen hun naam opgeven en dan contacteren we hen als er iets te doen is. Daarnaast zoeken we ook actieve vrijwilligers, die de vergaderingen willen bijwonen en de grote zaken van de vzw en het project mee helpen opvolgen. Dat vraagt natuurlijk al een vrij grote inspanning in tijdsbesteding: toch zeker 1 keer per maand een avond vergaderen, en daarnaast een aantal taken opnemen. Die taken zijn echt van alle mogelijk aard, en je kan veel of weinig opnemen: een quiz of fuif organiseren, meewerken in een cel fundraising, op scholen die ons steunen in kader van bijvoorbeeld een vastenactie uitleg geven met een powerpoint, contactpersoon zijn voor organisaties of sympathisanten die iets organiseren tvv dreamcatcher, administratieve ondersteuning bieden,…

Daarnaast zijn we heel dringend op zoek naar iemand die een website kan onderhouden en aanpassen in dreamweaver en naar iemand die wat kan van layout voor het ontwerpen van materiaal.

En natuurlijk zoeken we ook mensen voor Zuid-Afrika, maar daarvoor kan je beter op de website terecht.

GB: De actie van zondag dan…Kan je wat meer vertellen over het opzet?

Marjan: “De veiling van zondag is een reeds bestaand concept, met een eigen toets. De idee is een veiling te houden van basiswerkjes in klei, gemaakt door kinderen en volwassenen met een handicap. Deze zijn dan allemaal bewerkt door kunstenaars. De basisvormen zijn vogels: er zijn duiven en kippen. Het stond de kunstenaars uiteraard volledig vrij daar iets mee te doen. De resultaten worden geveild deze zondag. Om te weten hoe de idee is gegroeid, kan je eens kijken op de website van één van onze vrijwilligers. Die vertelt van haartje tot draadje hoe alles tot stand gekomen is…

We veilen dus bewerkte kippen en duiven, Panamarenko heeft iets uit zijn werk geschonken, enkele kunstenaars hebben iets anders met een vogel gedaan… het resultaat zie je in de catalogus (pdf). ”

Een heel bijzondere veiling dus, met bewerkte vogels van onder andere Urbanus, Herr Seele, Mich en Raf Walschaerts, Maaike Cafmeyer, Stef Bos, Debby & Nancy, Annemie Peeters, Lieven Scheire, Danny Mommens, Els Pynoo en Kris Dusauchoit. Maar er is meer: u kunt ook Wouter Deprez kunt kopen voor een avond. Deprez is namelijk in try-out-fase voor zijn nieuwe programma, wat betekent dat hij dingen uitprobeert voor publiek. Diegene die de duif van Wouter koopt, krijgt zo’n try-out van de nieuwe voorstelling. Die try-out kan doorgaan in een living, of een klein zaaltje, een scoutslokaal of een atoomschuilkelder, voor maximum honderd toeschouwers. De koper voorziet een paar theaterlampen, en vraagt maximum tien euro entree aan de toeschouwers. Momenteel staat het bod op een 1000 euro…

Voor het gebeuren zelf moet u zondag 18 maart naar het wereldculturencentrum ZUIDERPERSHUIS, Waalse Kaai, 14, Antwerpen zijn. De deuren gaan open om 13h, er wordt geveild vanaf 15h.

© 2007 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

  1. Reactie van Ribbens Luc

    Kijk, deze veiling is een ABSOLUTE aanrader, en wel omdat de opbrengst voor mijn vrienden van Dreamcatcher is ! Ik heb ze zelf bezocht enkele jaren geleden bij hun eerste project in de sloppenwijken van KAAPSTAD.
    Ze hebben daar het project GOLDEN GIRLS EDUCARE CENTER tot een mooi einde gebracht… met veel enthousiasme en met weinig middelen….
    Kijk maar eens naar de omstandigheden waarin deze vrijwillgers werken… en wat ze daar meemaken… Weinigen doen het hen na:
    https://www.africamatters.be/africaserver/index190a.html?id=17

  2. Reactie van Eve

    Heel sjiek interview, en dreamcatchter krijgt bij ook ‘n linkje.

  3. Reactie van patricia

    Het bod staat nu al op 1575 euro volgens zijn interview op radio 1.

  4. Reactie van Eve

    Als we nu allemaal samen bijleggen…….?

  5. Reactie van wouter

    nee hoor, 1567 euro nog maar, dus daar kunnen er zeker nog mensen boven!
    je kunt voor een hoger bod mailen naar koopeenshowke@gmail.com, tot en met zaterdagnacht om 23u59, het hoogste bod op dat moment is het startbod voor de veiling op zondag 18 maart in het zuiderpershuis in antwerpen