Uit eten op kindvriendelijke wijze: een oproep

vrijdag 18 april 2008 9u09 | Ivan Deboom | 31 reacties
Trefwoorden: , .

Of het wel een goed idee is om de kleintjes mee te nemen op restaurant, die discussie gaan we hier echt niet opnieuw voeren. Trouwens, als ik een paar uren naar de stad ga met de kinderen en dan ook iets wil eten, bind ik mijn kroost meestal vast aan een paaltje ergens in de straat. En als niemand ze ondertussen naar het asiel heeft gebracht, dan krijgen ze later bij thuiskomst nog een Disneyburger en een kwak appelmoes, dan hebben ze toch nog hun ‘kindermenu’ gehad.

Maar we moeten daar eerlijk in zijn: het gebeurt in de beste families, dat de kinderen al eens een brasserie of zelfs een restaurant frequenteren. En dan zijn ze natuurlijk beter af in een kindvriendelijk etablissement dan in het rokerig clublokaal van de Gentsche Verlichte Filosofen. Er is dus vraag naar een soort ‘Lijst Van Eterijen Waar Kinderen Welkom Zijn’.

U bent het onderhand gewoon dat u van ons het laatste woord krijgt maar deze keer krijgt u ook het eerste woord. Begin er maar aan. De hespvraag: waar gaat u het liefst eten met de kinderen? En waarom precies daar? Omdat er groenten geserveerd worden bij het kindermenu? Omdat er zelfs in het herentoilet een luiertafel staat, zodat de papa geen uitvlucht meer heeft om naar het vrouwentoilet te gaan? Omdat de kinderen het smospapier kunnen kleuren in afwachting van hun Cheezy Crust? Omdat ze er na het eten zelf hun soft-ice mogen draaien? Omdat ze daar de vorige keer niet boos waren toen uw jongste het ballenbad heeft ondergekotst? Of simpelweg omdat u geen ander adres kent waar uw kinderen nog gedoogd worden? Vertel het ons!

En met uw suggesties starten we dan zo snel mogelijk onze eigen kindvriendelijke gentblogt-reeks, waarvoor deze eethuizen eerst vakkundig zullen getest worden door de kinderen van de redactie. Allez, ‘t is aan u.

© 2008 GENTBLOGT VZW

31 reacties »

  1. Reactie van cies van de kwis

    Met onze baby gaan wij sinds haar geboorte tot de 9 maanden die ze nu is, nog altijd dolgraag naar het buffet van de Hema.
    Er staan kinderstoeltjes, er is een brede lift achter in de winkel én een kruip-speelhoekje waar de kleine zich kan uitleven.
    OK, het eten is niet het niveau van een chique brasserie, maar wie maalt daar nu om. De WC-madam rekent niks aan en er is een luiertafel.

  2. Reactie van Veerle

    Wijs geschreven Ivan

  3. Reactie van marc

    wij zijn al eens in de Lunch Garden geweest met de kinderen (goed te doen) en bezoeken regelmatig de Faki in de Sleepstraat met hen. Nog nooit scheve blikken gekregen daar. En verder is er de Eekhoorn in Dworp (maar dat ligt natuurlijk niet in Gent)

  4. Reactie van Els

    Hema wordt hier ook geregeld bezocht met onze kinderen, maar dan eerder in de voor- of namiddag voor een koffiepauze.

    Daarnaast vinden wij de Vooruit heel aangenaam, achteraan kunnen de kinderen wat kleuren of spelen aan kleine tafeltjes, er is veel plaats om rond te lopen of voor de kleintjes een buggy te zetten. En we hebben nog nooit iemand raar zien kijken als onze kindjes wat lawaai maken.

    Voor een iets uitgebreidere lunch vind ik het Vosken een aanrader, niet dat het interieur zo kindvriendelijk is, maar ze hebben wel lekkere kindermenu’s.

    Waar wij altijd problemen mee hebben zijn kindvriendelijke terrasjes in centrum Gent. De korenmarkt of Graslei zijn niet zo evident, want dan lopen ze alle kanten uit. Iemand tips?

  5. Reactie van Jeroen Vanden Berghe

    Felicitaties aan de Gentblogt-redactie om op de suggestie voor dit item in te gaan! Mercikes.

    Ik vermoed dat het lijstje Gentse met-kinderen-te-frequenteren-restaurants-of brasserieën beperkt zal zijn. Hopelijk bewijst dit “onderzoek” het tegendeel!

    Naast de Vooruit en de Hema zijn wij ook nogal content van de ontvangst in de Kastar – een kinderstoeltje en een groot tekenblad met stiften worden meteen aangeboden en een kindermenu staat op de kaart. Heel vaak is het er wel veel te druk, zodat de aandacht voor de kindjes (wat begrijpelijk is) wel wat daalt.

  6. Reactie van dieter

    In een wat hogere categorie: Restaurant Elckerlijc te Maldegem (www.elckerlijc.be). Niet meteen in de Gentse binnenstad, maar wat ons betreft de verplaatsing meer dan waard.

    Zeer kindvriendelijke bediening en eigenaars (bbq-kampioen en ehm… semi-BV Peter De Clercq), luiertafel in het toilet, kinderstoeltjes, grote (speel)tuin, een flesje opwarmen gebeurt met alle plezier.

    Onze dochter Zoë mocht voor het eerst mee toen ze 2 weken oud was, de afgelopen 6 maand gingen we vaak wekelijks terug en het was iedere keer een waar plezier.

    Ondanks het feit dat het wat moeilijker begint te worden op haar leeftijd, hopen we hier toch (zo lang mogelijk) met haar te kunnen blijven gaan!

  7. Reactie van Els S

    Ook in de Progres op de Korenmarkt goede ervaring gehad: meteen kinderzitje erbij gehaald door personeel; ‘aangepaste’ placemat met kindertekening op en etuitje potloden. Suggestie om buggy onder de trap te gaan zetten zodat niemand er last van had. Het zijn kleine dingen maar dat onthou je toch wel als ouder. Ook wij vonden Vooruit kindvriendelijke locatie zoals hierboven al vermeld.

  8. Reactie van Dirk

    In het Magazijn (Penitentenstraat, achter de Vrijdagsmarkt) al vaak met kinderen en toch ontspannen gegeten.
    Ook bij Café Parti (aan het Sint-Pieterssstation) zijn ze bijzonder vriendelijk voor kinderen.

  9. Reactie van Ik

    Het is niet mijn gewoonte te reageren, maar bij het lezen van dit artikel kon ik het niet laten. Waarom niet? Omdat ik het niet begrijp !

    Wat is een kindvriendelijk restaurant? Kan iemand mij dat uitleggen?
    Sinds de dag dat wij met onze dochter de kraamkliniek verlieten – inmiddels meer dan 4.5 jaar geleden – frequenteren wij regelmatig restaurants, en dan heb ik het niet over hamburgertenten of brasseries.

    Nog nooit werden wij de deur gewezen omdat we een baby/peuter/kleuter mee hadden. Zelfs niet in de duurdere. Overal worden we vriendelijk onthaald. En neen, niet voor slechts 1 keer. Wij kunnen/mogen zonder blikken of blozen terugkeren.

    Persoonlijk preferenen wij zelfs restaurants waar geen speelhoek is, want ook wij willen in rust genieten, zoals wij rust gunnen aan de andere restaurantbezoekers (en er dus voor zorgen dat ze zich wel gedurende de hele maaltijd rustig kan bezighouden).

    Kinderen staan heus niet gelijk aan roepende, tierende, jengelende en rondcrossende wezens die van een andere planeet komen.

    Mijn aanrader voor een kindvriendelijk restaurant? Ga daar waar je het ZELF lekker en aangenaam vindt!

    Smakelijk

    • Reactie van ivan

      Oei, dat wordt een lange lijst :-)
      Toch bedankt voor je reactie, ik begrijp je punt.

    • Reactie van Els

      ‘waar gaat u het liefst eten met de kinderen?’, is de vraag: eigenlijk zegt u ergens hetzelfde. Want uiteraard houdt de vraag in dat ook de ouders er graag gaan: zo is Mc.Donalds in principe kindvriendelijk, maar veel mensen gaan er niet graag. Of omgekeerd: vele vegetarische restaurants zijn kindvriendelijk, maar je gaat er niét naartoe als je veggie-food niet lekker vindt. De hypothese houdt dus eigenlijk al in dat je de plek zelf leuk vindt.

    • Reactie van Goele

      groot gelijk!

  10. Reactie van m roegiers

    Onze Rosalie (bijna drie) is dol op de spaghetti van The Barons op de Elizabethlaan.

    Café Parti vindt ze ook leuk. Vooral als we buiten kunnen zitten (nog niet dus, dit jaar…)

    Met een baby van 2 maand is restaurantbezoek wel een stuk makkelijker dan met een peuter van 2 jaar die ‘s middags nog een slaapje kan gebruiken.

    Dat de keuken snel werkt is ook belangrijk.

    Ik volg deze lijst met aanbevelingen verder op!!!

  11. Reactie van rony coekaerts

    beste ik, volkomen gelijk, tot het laatste punt:
    ga daar waar je het SAMEN lekker….je nageslacht kan nog zo braaf zijn als je wil, ze moeten het ook een beetje leuk vinden, dacht ik.
    genoeg ergens geweest, voorbeeldig gedrag, maar nadien: we vonden het niet leuk. dan ga ik er niet meer naartoe.
    ze zijn nu ouder, ik weet ondertussen ook wel waar ze zich op hun plaats voelen, en vooral, en dat is voor jou nog toekomst, als ze jou eens zullen meenemen.
    “leuk, he, papa” als je staat tussen hyperkinetische zombies, hoofdpijn ondanks vier oordoppen.
    zo voelen kleine kinderen zich in dat betere restaurant.
    ze zullen niets zeggen, maar denken kunnen ze wel. oh, ja er komt nog een ijsje van die vriendelijke mevrouw.

    • Reactie van Ik

      Beste Rony,

      Als ze het niet leuk zou vinden, waarom krijgen we dan als we elkaar de vragen stellen : “waar gaan we vanavond eten?” van haar sneller antwoord?

      Of als we elkaar de vraag stellen : “Wat gaan we doen/zijn de plannen voor vandaag?” zij antwoordt met : “op restaurant eten? (hoop hoop – smeek smeek)

      Dus ja wij gaan waar wij het lekker vinden en het SAMEN gezellig maken.

      Oh ja, en voor het ijsje moeten wij het niet doen. Ze lust het niet!

  12. Reactie van T

    mijn kinderen zijn intussen uit de luiers, maar weinig plaatsen met een luiertafel heb ik niet gevonden. Luiers verversen op een toiletvloer, vreselijk!

    In het restaurant van de bioplanet is er ook een speelhoek (beneden), weliswaar geen luiertafel.

    • Reactie van T

      correctie: maar VEEL plaatsen met een luiertafel heb ik niet gevonden.

  13. Reactie van Veerle

    Geen luiertafel in de bioplanet? Al in het vrouwentoilet gekeken?
    Er zijn overigens verluiertafels in Gent in den Uilenspiegel, Brasserie Ha! en De Foyer

    • Reactie van Els

      Aha! Ik pleit voor luiertafels in de herentoiletten ook! Of in een aparte ruimte!

      • Reactie van YvesHanoulle

        Volledig mee eens. Als er al een luiertafel is, staat die in Belgie in 8/10 gevallen in de vrouwentoiletten.
        Gelukkig hebben de meeste vrouwen geen probleem als ik mijn kinderen daar ververs.
        Het is echter niet altijd duidelijk dat er een luiertafel is. Als ik een vrouwentoilet binnen ga waar ik hoop dat er een luiertafel is, maar die is er niet, dan heb ik wel al commentaar gekregen.
        In openbare gebouwen in Amerika zijn alle mannen toiletten ook uitgerust met een luiertafel.

        Ik heb er echter geen probleem mee om mijn kind op de eettafel te verversen als het restaurant niet de moeite neemt om een luiertafel aan te schaffen.
        Er zijn zelfs al Gentse restaurants die de hint begrepen hebben en nu wel een luiertafel hebben.

  14. Reactie van Ilse

    Wij gaan graag uit eten en onze dochter van 8 eveneens.

    Wat ik jammer vind, is dat restaurants vaak helemaal geen oog hebben voor kinderen bij het opstellen van hun kaart.

    Gisteren aten wij bijvoorbeeld in de Avonden (zeer gesmaakt overigens en zeker voor herhaling vatbaar!). De porties zijn zeer royaal (understatement) maar er is niets voor kinderen voorzien. Dergelijke porties zijn voor ons kind (maar ik meen te mogen stellen voor de meeste 6 tot 10-jarigen en ouder) niet te behappen.
    Dat is voor mij een essentieel aspect van kindvriendelijkheid want gerechten voorzien voor kinderen – al was het maar eentje of een mini-versie van de volwassenen – impliceert dat de chef ervan uitgaat dat er kinderen zullen komen eten.

    Een totale afknapper op het vlak van kindvriendelijkheid is het voor mij als de kinderen niet gezien worden. Als aan de ouders gevraagd wordt wat ze zullen eten (alsof ze zelf niet kunnen praten) of – nog erger – als ze zelf geen kaart krijgen.

    (even vermelden dat van dit laatste aspect in de Avonden geen sprake was. Onze dochter is er even goed ontvangen en bediend als wijzelf.)

    • Reactie van jan

      waarom moet een chef er van uit gaan dat een kind
      alleen junkfood eet?

      • Reactie van Els

        Dat is toch niet wat er gezegd wordt? Kinderen beginnen niet met een volledig smaakpalet, en kunnen sommige smaken niet waarderen: kleinere porties, eenvoudige vis- of vleesgerechten en dito pastaschotels: dat hoeft geen junkfood te zijn.

        • Reactie van Ilse

          Dat was zoals Els aanhaalt zeker niet wat ik bedoelde. Ik zou het trouwens raar vinden mocht een chef voor de kinderen een totale stijlswing maken.

          In de Appelier (op de Citadellaan) mogen kinderen mee naar de keuken. Daar krijgen ze een woordje uitleg van wat er in de potten zit en ze mogen zelf kiezen waarvan ze veel dan wel minder op het bord willen.
          Dit is uiteraard niet voor elke keuken mogelijk of wenselijk maar wel een pluim voor de mensen van de Appelier.

        • Reactie van YvesHanoulle

          Volledig mee eens, doch het is wel zo dat in de meeste restaurants de kindermenu beperkt is tot spaghetti of een hamburger met frieten.
          We bestellen regelmatig een volwassen menu voor de 5 en de 3 jarige samen. Ik heb nog niet meegemaakt dat een restaurant daar een probleem van maakt.

  15. Reactie van Greet

    Beetje buiten Gent, maar met goed weer best te doen lijkt me ook De Gulzigen Bok, in Vurste. Afzonderlijke speelhoek en groot terras met speeltuintje aan.

  16. Reactie van Paul

    Onze 2 kleindochters (nu 2,5 en 5 jaar oud) gaan al sinds ze baby zijn mee op restaurant want zoals ze zeggen jong geleerd is oud gedaan. Zij (en wij) gaan heel graag naar brasserie “Savarin” op de Vrijdagmarkt. Niet allen is al het personeel heel vriendelijk voor de kinderen, ze hebben er ook veilige kinderstoelen (niet overal evident vooral dat veilig), een luiertafel, kleurtjes, puzzels en boekjes voor de kindjes en wat onze oudste kleindochter supertof vindt een kinderkaart. Bij mooi weer is er een terras op de Vrijdagmarkt waar de kindjes dan al eens mogen rondlopen. Het eten is er heel lekker en vooral je moet er nooit lang wachten alhoewel alles vers wordt bereid. Voor ons sinds jaren een aanrader zowel met als zonder kinderen.

  17. Reactie van YvesHanoulle

    Als we gaan schoppen in Gent, gaan we graag met ons kinderen naar Patrick Foley’s Irish Pub. Er is een luiertafel voor de kleintjes(staat in het toilet voor mindervaliden), ze warmen papfles, potjes of zelfgemaakt eten op met een glimlach. (De kok is ons al persoonlijk komen zeggen dat hij het tof vond dat we geen winkelpotteke meehadden.)
    De kinderen kunnen er naar hartelust rondlopen/krossen tussen de cafegangsters. (En ze kunnen ook veilig buiten) Er is altijd wel iets te beleven. Onder de middag is het er gezellig rustig.
    De oudere (5 en 3 jaar) kinderen vinden het ook super dat de diensters Engels spreken, al vinden ze het soms raar Engels.
    http://www.foleys.be/

    Als Groot Gent ook meetelt, dan kan ik Villa Johanna in Lochristi aanraden. http://www.villajohanna.be/
    De zaakvoerders hebben zelf jonge kinderen, die soms je eigen kinderen mee op sleeptouw nemen.

  18. Reactie van Pien

    Gok II heeft kinderstoeltjes én is kindvriendelijk.

    • Reactie van rony coekaerts

      en gok.2 heeft veel fans, die regelmatig een stukje willen plegen. hebben ze een luierkussen?
      vlug voor zorgen :) vervolgt….

  19. Reactie van elia

    Een tip net buiten Gent (Sint-Amandsberg): Alain Proviest. Erg lekker eten, heel kindvriendelijk! Leuke tuin in de zomer met zandbak en zo, in de winter mogen kinderen er gewoon spelen, tekenen,… Supervriendelijke mensen!