Italiaans in Per Bacco: Oh my God!

zaterdag 19 april 2008 9u56 | Peter Vandenabeele (tekst), perbacco.be (beeld) | 8 reacties
Trefwoorden: , .

Ik had die zaterdagavond, in de eerste week van het Jaar I van de Gentse Onafhankelijkheid, een vriendin uitgenodigd voor een etentje in Gent om dat heuglijke feit te vieren. Na wat heen en weer gemail viel de keuze op Per Bacco, een Italiaans restaurant in de Sint-Jacobsnieuwstraat.

Ik kende die zaak al. Ik was op de officiële opening van het restaurant begin september 2006. In januari van dit jaar had er een verrassingsfeest plaats voor de verjaardag van mijn zus. Dit was echter mijn eerste bezoek aan deze gelegenheid als gewone klant. Voor mijn vriendin gold hetzelfde.

Per Bacco werd ingericht in een oud winkelpand. De naam betekent zoveel als ‘Oh My God’ en dat is volgens de drie jonge uitbaters (waarvan twee met Italiaanse roots) ook het grootste doel: mensen verrassen met een heerlijke Italiaanse keuken. Eén van de uitbaters runt aan het Baudelopark ook het restaurant Mezzogiorno.

Per Bacco

De zaak is tegelijk een osteria of restaurant, een negozio of handelszaak, waar je allerlei uit Italië geïmporteerde producten zoals pasta, kazen en charcuterie kan kopen, en een degustazione, een degustatieruimte waar je een fijne selectie aan Italiaanse wijnen kan proeven.

Als je het restaurant binnenkomt, heb je aan beide zijden een etalage, met links Italiaanse etenswaren en rechts de wijnen en de degustazione. In de restaurantruimte zelf staat een kleine koeltoog met kazen en vleeswaren. Daarachter bevindt zich de keuken. De eigenlijke zaal van het restaurant heeft een L-vorm. Tussen de keuken en de zaal is er een gezellige binnenplaats, waar het in de zomer bij mooi weer heerlijk toeven is en waar ook tafeltjes staan.

Ik was blij dat ik een tafel gereserveerd had, want om acht uur ‘s avonds zat de zaak al behoorlijk vol. Als je de rust en de intimiteit wil opzoeken, kan ik deze gelegenheid zeker op een zaterdagavond afraden. Mijn vriendin die het nogal graag knus heeft, vond de tafeltjes trouwens te groot voor twee. Wel weerklonk er sfeervolle Italiaanse muziek van o.a. Paolo Conte.

Per Bacco

Onmiddellijk presenteerde de ober ons een glaasje prosecco, heerlijke Italiaanse schuimwijn. Daarna maakten we onze keuze. De kaart bestaat uit een selectie van Antipasti, Primi, Secundi en Dolci. Als entree nam mijn vriendin de Tortino primaverile con Bresaola, een taartje van verschillende Italiaanse kazen, courgette, asperges en fijngesneden Bresaola. Het geheel was een soort mousse. Volgens mijn vriendin was de bijhorende garnituur heel lekker en de tomaten lekker zuiders en bijna zoet. Ikzelf koos voor de Mare caldo alla Napoletana, een typische Napolitaanse sauté van schaaldieren met witte wijn en kerstomaatjes. Ik had me natuurlijk een heel gepruts met schelpjes van allerlei slag aangedaan, maar het smaakte wel heel geraffineerd en heel lekker.

Als hoofdgerecht kozen we allebei de Carre’d’agnello con patate e mele al forno, een lamskroontje geserveerd met een mengeling van geroosterde aardappelen en appeltjes, afgewerkt met balsamicocrème. De bediening was vlot en lang moesten we niet wachten op ons lamsvlees, waarop niets aan te merken viel.

De wijnkaart is vrij uitgebreid met een groot prijsverschil tussen de wijnen. Ik opteerde voor een nog betaalbare middensoort, een Sassi Tondi IGT Russolo, een vrij fruitige wijn uit Friuli met toch voldoende body van het jaar 2005 (prijs: 22,90 euro). Dat wijntje viel best mee.

Per Bacco

Als dessert namen we allebei de tiramisu uit een grote keuze aan desserten. Mijn vriendin had spijt van die keuze: de tiramisu bevatte haar iets te veel room, en uiteindelijk waren er veel andere minder bekende desserten die ze, achteraf bekeken, eens had kunnen proberen.

Terwijl we al aan het dessert begonnen waren kwam er ineens een hele lading nieuwe klanten binnen die al recht staande achter onze tafeltjes kwamen aperitieven of iets vieren. En nogal luidruchtig waren. Dat was toch een minpunt. Zoals al gezegd: voor de rust moet je niet in Per Bacco zijn.

Als afsluiter kregen we elk nog een digestief naar keuze, zoals dat hoort in een zuiders restaurant. De rekening bedroeg 96 euro. Niet echt goedkoop, ook niet peperduur, wat tussenin. De bediening was vlot, het eten over het algemeen uitstekend. De zaak was iets te rumoerig naar mijn smaak, maar wellicht is dat op weekavonden een pak minder het geval.

Per Bacco, Sint-Jacobsnieuwstraat 56, 9000 Gent, tel. 09/324.83.32, mail perbacco@telenet.be Restaurant open van dinsdag tot zondag van 12 tot 14 uur en van donderdag tot zondag van 18 tot 22 uur.

Peter Vandenabeele is een Gentenaar die recent verhuisd naar De Pinte.

© 2008 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

  1. Reactie van georgina

    Waw, Peter, wat mooi geschreven! Dit restaurant test ik uit bij een volgende bezoek aan Gent.
    Maar mijn verwachtingen liggen ondertussen vrij hoog.

  2. Reactie van Jeronimo

    ‘t is dus toch nog goed gekomen met uw inzending ;-)
    en uw avondje uit ;-)

  3. Reactie van Eve

    Is er een terrasje? Bij zo veel zuiderse sfeer begin ik visioenen te krijgen over zomerse Italiaanse slaatjes in de zon..

  4. Reactie van tvdv

    oh oh, dat klinkt heerlijk allemaal!

  5. Reactie van jan

    vertel je vriendin eens dat er in tiramisu geen room zit
    maar mascarpone.

  6. Reactie van georgina

    BTW, mag jij daar nu een keer gratis gaan dineren, na zo’n publicatie? ;)

  7. Reactie van De Gentse Zwijger

    Je denkt toch niet dat GentBlogt zich laat omkopen voor een etentje, beste Georgina?
    Eén van de drie uitbaters is trouwens een volle neef van mij. Dat wil niet zeggen dat ik mijn vriendin verplicht heb daar te gaan: Italiaans, je moet er voor zijn. ‘t Was haar keuze.

  8. Reactie van Els

    Wie is er nu tégen Italiaans? Allez, het voedsel dan.