Gentse Chef – Gilles Joye van Belga Queen

woensdag 13 april 2005 8u50 | ilse | 8 reacties
.

In onze rubriek “Koken met Gentse chefs”, laten wij vandaag Gilles Joye van restaurant Belga Queen aan het woord. De sfeer van dit restaurant op de Graslei vinden wij zelf heel bijzonder: de combinatie van het historische verleden van het gebouw met design meubelen geven altijd een mondain tintje. Maar zoals in ieder succesverhaal op culinair gebied wordt de reputatie gemaakt door de kwaliteit van de gerechten: hier proef je zowel klassiekers als nieuwe gerechten, lekker en met produkten van Belgische bodem als hoofdingrediënt.
Chef Joye kreeg zijn opleiding in de hotelschool van Koksijde en deed daarna enkele jaren ervaring op in de grootste huizen van België, zoals Bruneau en de Karmeliet. Hij heeft voor een verfrissende wind in de keuken gezorgd en wij kijken nu alvast uit naar de de nieuwe à la carte kaart waar, zo hebben wij vernomen, opnieuw verrassende combinaties gecreëerd werden.

Vandaag geeft de chef ons exclusief zijn recept voor “Gebakken kabeljauw met een julienne van witlof en brandneteljenever”, een gerecht dat u in Belga Queen kunt eten, maar nu dus ook thuis kunt uitproberen.

Gebakken kabeljauw met een julienne van witlof en brandneteljenever - 4 personen

4 * 200 gr kabeljauwfilet
6 staafjes witlof
hoeveboter
olijfolie
2 eetlepels brandnetel jenever
groene kruiden (spinazie, zurkel, brandnetel, peterselie en kervel)
peper en zout
olijfolie
Juliette aardappelen

Bereiding :

Het hart uit het witloof verwijderen en in julienne snijden. Dit in boter stoven met peper, zout en suiker. Als het bijna gaar is blussen met 2 eetlepels brandneteljenever.
Als het witlof volledig gaar is, in een zeef laten uitlekken. Het vocht opvangen. Het vocht terug opwarmen op het vuur, opwerken met enkele klompjes koude boter. Opgelet, de saus mag nu niet meer koken. Tenslotte de groene kruiden zeer fijn hakken en op het allerlaatste moment onder de saus roeren. Een laatste keer proeven en eventueel nog bijkruiden.

De kabeljauwfilets in een pan warme olijfolie aanbakken en kruiden met peper en zout. Eens de stukken mooi gebakken zijn, verder garen in de oven

De aardappelen in tonvorm (kasteelaardappelen) snijden en in gezouten water gaar koken.

Op bord het witlof centraal dresseren, de kabeljauw hierop en de saus rond napperen.

Info:
Belga Queen Gent – Graslei 10 – 9000 Gent – Tel 09/280.01.00
Info.gent@belgaqueen.be
website

© 2005 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

  1. Reactie van Cedric

    Belga Queen is een echte verrijking voor de Graslei en dit in tegenstelling tot de banale nieuwkomer het “Flikkencafé” (de naam alleen al) dat een radio 2 cultuur lijkt te propageren.

  2. Reactie van G.C.

    Ja, dat is waar, een verrijking voor de Graslei, maar een serieuze verarming voor de portefeuille. ;)

  3. Reactie van frederik haentjens

    belga Queen is een leuke plek om wat te eten en vooral ook een sigaarke te roken. Of het daarom een verrijking is voor de graslei.. da betwijfel ik dus ook. De gras en korenlei zijn de uitgelezen plek waar je als student of gewone mens (kon of kunt) genieten van een avondje buiten zonder u blut te moeten betalen aan drankjes op het terras. Ga gewoon lekker aan de kade hangen en breng je eigen drank en muziek mee. Maar is belga queen wel blij met dat raar volk aan de rand van het water met hun fleske wijn en hun muziek?

    Is belga queen nie beetje geambeteerd dat hun klanten, die 50 of meer euro uitgeven voor een voor- en hoofdgerechtje, die “atmosfeer” nie kunnen aprecieren??

    U zult waarschijnlijk zeggen: neen.

    Maar binnenkort komt er ook nog es een 5 sterrenhotel aan de korenlei… en wie 5 sterren zegt, zegt 200 en meer euro’s voor een kamer… en wie zoveel geld betaalt voor een hotelkamer en chique soiree uit in Gent die komt nie graag tussen het volk… da is een ander publiek.

    Ik wil maar zeggen dat wat vandaag de sfeer van de korenlei en graslei bepaalt er niet meer zal zijn binnen een jaartje of 4-5. Of mag ik toch nog stilletjes hopen van wel?

    Frederik

  4. Reactie van i.

    @frederik.

    gentenaars zijn verbazingwekkend koppig, vermoed ik. Ik denk niet dat er veel zal veranderen op de graslei….

  5. Reactie van guy

    Wanneer mensen een kamer huren in een duur hotel op een plek waar veel volk komt dan weten ze meestal wel wat ze huren. Kijk maar naar Hotel Americain in Amsterdam en er zijn talrijke andere voorbeelden. Het heeft ook iets te maken met er bij te willen horen maar op afstand. Ik kan je verzekeren dat wanneer men een dure kamer huurt men ook niet heel erg veel last heeft van wat er buiten gebeurt Gentenaars zijn ook niet afgunstig, we hebben iets engels, we leven en laten leven en storen ons niet zo snel aan de andere. Wanneer de andere ons niet ligt dan negeren we die gewoon.
    Chef, doe mij intussen maar de cabillaud!

  6. Reactie van Roland

    Gent blijft Gent, zolang er “Gentenaars” zullen bestaan.
    Bekijk de geschiedenis, wij zijn enig en zullen dat hopelijk ook altijd blijven.
    Wij, de gewone Gentenaars dicteren wat goed is en wat moet voor Gent, niet de zogenaamde “jet-set”.

  7. Reactie van Willem

    Beste Gentenaars,
    laat ons niet te paranoide worden. Als de ‘rijken’ de toffe gentenaars moeten verdragen dan is het omgekeerde even vanzelfsprekend. Bovendien is niet iedereen met geld een klootzak. Noch is iedere student automatisch een geweldig wijze kerel/vrouw. Zoals Guy hierboven schrijft ‘leven en laten leven’.
    Ben ik nu jet-set als ik op restaurant ga? Ik zou het niet weten. 10 jaar geleden had ik geen nagel om aan mijn gat te krabben. Ik probeer een open geest te houden en ik beschouw dat als mijn rijkdom. .
    Ik moet nu wel weg want ik heb een reservatie in Belga Queen lopen. Het zou jammer zijn om dat feest te missen.
    Leve Gent !

  8. Reactie van tatiana

    hey toffe naam voor een restaurant! ik zoek werk ik wil heel hard werken als het moet ik wordt 16 in november maar zie er veel ouder uit hebben jullie soms geen werkje voor mij in de grote vakantie groetjes tatiana