Jerusalem kwartet uitmuntend

zaterdag 25 november 2006 10u10 | jm | reageer
Trefwoorden: , , .

HandelsbeursHet Jerusalem kwartet zette donderdagavond in de Handelsbeurs in met een sterke uitvoering van Leoš Janácek’s eerste strijkkwartet.

De componist vond zijn inspiratie bij Tolstoj’s verhaal Kreutzersonate over een getrouwde vrouw die valt voor een andere man. Het kwartet legt een brede waaier aan emoties in een compacte vorm.

Zonder stroop

Enigszins verrassend was de keuze voor Tsjaikovski’s eerste strijkkwartet. Het werd een frisse versie, het suikerlaagje was zorgvuldig weggewerkt, het Jerusalem kwartet speelde vinnig, met een romantische toets waar nodig zonder ooit in stroperigheid te vervallen.

Met Sjostakovitsj was het kwartet op bekend terrein. Onlangs speelden ze de integrale kwartetten in een Europese tournee in o.m. Amsterdam, Wenen en Londen. Het vijftiende en laatste strijkkwartet is getekend door de naderende dood van de componist. Het kwartet bestaat uit een opeenvolging van adagio’s, gespeeld zonder pauze. Het is, niet verwonderlijk, een somber werk, compromisloos, onverzoenlijk oog in oog met het onvermijdelijke.

Het Jerusalem kwartet speelt tegelijk heel precies en met mooi gedoseerde energie. Ze hebben eens te meer bewezen dat ze een breed repertoire aankunnen. Ze werden beloond met een langdurig enthousiast applaus.

Gehoord in De Handelsbeurs, 23/11. Volgende klassiek concert: SPECTRA Ensemble, 19/01/07, 20u15. Tel. 09 265 91 65 E-mail: bespreekbureau@handelsbeurs.be

© 2006 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.