Brandweer test triltoestel omdat sirenes niet meer doordringen in auto’s

zaterdag 27 september 2008 9u11 | Redactie | 4 reacties
.

Wie niet horen wil, zal voelen

De Gentse brandweer heeft zijn nieuwe ziekenwagen uitgerust met een triltoestel. De trillingen van de Rumbler moeten de weg vrijmaken als de sirene niet helpt. ‘In hun supergeïsoleerde auto’s horen de chauffeurs ons niet meer’, zegt Marc Bruyneel.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2008 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

  1. Reactie van Rudolf

    Wat ik mij wel afvraag: als die auto’s allemaal de radio zo hard aan hebben dat ze niet eens meer een sirene horen, kunnen die dan nog veilig rijden? Als je 100 decibel in je auto hebt, hoe kun je dan nog op het verkeer letten? Bij sommige auto’s staat het zo luid dat je het dertig meter verder nog hoort. Mag dat zomaar? Kunnen die chauffeurs nog goed reageren op risicosituaties (overstekende kinderen bijvoorbeeld). En wordt het geen tijd dat hiertegen opgetreden wordt? Inbeslagname van de auto vind ik meestal een gepaste maatregel voor onveilig gedrag.

  2. Reactie van dieu

    @ Rudolf :
    Neen, dat mag niet zomaar. Volgens het verkeersreglement mag uw autoradio van buitenaf niet hoorbaar zijn. Dat er in de praktijk van die bepaling al eens serieus afgeweken wordt ondervinden we tot onze grote ergernis alle dagen. De auto in beslag nemen vind ik dan weer een beetje overdreven, niet?

  3. Reactie van Rudolf

    Dank u voor de toelichting, ik wist niet dat daarover iets in het verkeersreglement stond. En de straf overdreven, ik weet toch niet. Als die chauffeur de auto zo luid heeft staan dat hij de fietsbel van mijn kleindochter niet hoort… Ik mag er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren dan. Iemand die op die manier het leven van anderen in gevaar brengt mag voor mij zwaar gestraft worden. Meestal zijn dat nogal dure auto’s, die lachen met een boete van 20 euro. Het zou goed zijn als de auto zelf dan in beslag genomen. Je moet de mensen raken waar ze het voelen: als ze het leven van een kind niet belangrijk vinden, vinden ze hun eigen auto misschien wel belangrijk!

    • Reactie van Fre

      Ik daag u uit in een auto te gaan zitten met de radio uit en alsnog de rinkelende bel van uw kleindochter te horen. Ik denk dat u niet veel zal horen (toch zeker niet in moderne wagens).

      Een auto in beslag nemen omdat de radio te luid staat, vind ik toch wel wat overdreven. Alertheid wordt wat mij betreft niet zozeer beïnvloedt door de luidheid van muziek, maar eerder door het afgeleid zijn van andere zaken (bv. roken, bellen, iets in handschoenkastje zoeken, …)