In de put

zaterdag 4 oktober 2008 12u42 | patricia (tekst), Jeronimo (beeld) | 11 reacties
Trefwoorden: , , , .

rondleidingen door en voor GentblogtNiet echt, maar het leek een mooie titel voor het tweede deel van de rondleiding. De put heeft een bijzondere aantrekkingskracht op mensen, Jeronimo legde heel sfeervolle beelden vast op die grijze zondagmorgen.

Maar ik heb je achtergelaten op het Maria Hendrikaplein, waar de gids me het toch wel blijde nieuws wist te vertellen dat de fietsrekken ook hier zullen verdwijnen naar de twee ondergrondse parkings. Zoals vaak bij het wervenverhaal is voorlopig en tijdelijk iets wat je op lange termijn moet zien, soms maar in 2018. De stopplaatsen voor tram 21 en 22 die nog maar net een nieuw perron kregen, spanningskabels,… noem maar op, zullen ook verdwijnen. Grote investeringen voor tijdelijke situaties, een constante in het verhaal, maar ergens wel begrijpelijk als je aan het puzzelen gaat met de vlotte doorgang van treinreizigers, tramreizigers, bussen, auto’s, voetgangers, fietsen,… die ook tijdens de werken gewaarborgd moet worden (wat bij het eerste deel aangevuld werd in de commentaren).

rondleiding gent-Sint-Pieters

We namen een kijkje in de Prinses Clementinalaan. Ja, de stationsbuurt is goed voorzien van koninklijke namen. Clementina was de dochter van Leopold II voor wie het zich afvraagt. De straat werd heraangelegd met een brede bedding voor de tram, wat past in andere toekomstplannen van de Lijn om en tram tot aan Dampoortstation door te trekken (via de Burggravenlaan en het Zuid). Een tram is trouwens niet nieuw in de Prinses Clementinalaan. Van 1913 tot 1963 liep een tram door de straat, toen nam koning auto het over. Fietsers moeten zich redden ergens tussen de goot die het autovak doorkruist en het voetpad. Er wordt geen fietspad voorzien, maar het zou een autoluwe straat worden, wat voldoende moet zijn voor de fietsers.
Op de huidige fietsstallingen langs de spoorweg plant de NMBS een nieuw gebouw. De administratieve diensten die zich nu aan de overkant in het Flandriahotel bevinden zullen verhuizen. De mysterieuze vrouw zal dus verdwijnen. Het Flandriahotel was oorspronkelijk groter, het is niet duidelijk wat de bestemming zal worden. En dan was het tijd voor de put….

rondleiding gent-Sint-Pieters rondleiding gent-Sint-Pieters

We daalden tot drie meter beneden het zeeniveau en kregen een uitleg over hoe ze grondwater te slim af zijn. Omdat de werfwagens de Fabiolalaan zoveel mogelijk mijden gebeurt de afvoer via de werf en kan je in de put verschillende fases van de bouw van de parkeergarage van 2.800 plaatsen zien. De ingenieur deed zijn best maar sommige dingen waren gewoon te veel voor mijn technische knobbel. De vreemde uitstulpingen in beton worden in de grond geschoten voor de funderingen. Daarna schieten ze de beton eraf om de kabels vrij te maken. Het leverde in elk geval mooie foto’s op en zal ook wel voor de stevigheid dienen, denk ik zo.

rondleiding gent-Sint-Pieters

Er zijn ook al vloeren gegoten waar straks de auto’s op parkeren. Het beton zal niet gepolierd worden. En nee, het kan geen kwaad dat er hier en daar een barstje zichtbaar is, verzekerde de ingenieur ons. Alles wordt nauwkeurig opgevolgd, en geen enkel barstje is reden tot ongerustheid. Het Belgische weer zorgt er gewoon voor dat het beton niet altijd in de beste omstandigheden wordt gegoten. En de huizen in de Fabiolalaan? Ook daar wordt de situatie nauwkeurig opgevolgd. Er is nog geen schade, de grootste verzakking werd in millimeters uitgedrukt, maar de ingenieur gaf toe dat de staat van de funderingen van die huizen niet overal even sterk is. Ook in de put moeten de ingenieurs rekening houden met het treinverkeer. Het seinhuis moet bereikbaar blijven, vandaar de brug en om het nog wat ingewikkelder te maken wordt dit ondertussen ook gerenoveerd, waardoor ook vrachtwagens het moeten kunnen bereiken. In de put staan al een aantal torenkranen, er komen er nog.

Nadat de parking afgewerkt is, zullen de perrons van de bus op de plaats van de ontplofte torens komen. Ze krijgen een mooi dak in glas en staal en vooral, er komt een hogere frequentie. Voor busreizigers blijft het nog een tijdje zoeken naar welke bus van welk perron vertrekt, maar elke bus zal opnieuw zijn vaste perron krijgen. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Maar dat betekent meer perrons dan eigenlijk strikt noodzakelijk. En daarna was het tijd voor de Timichegtunnel, ook al noemde onze gids die voortdurend Timitotunnel.

rondleiding gent-Sint-Pieters rondleiding gent-Sint-Pieters

Voor het geval je het verhaal achter de naam nog niet kent: Timicheg was een Filippijn die in het Filippijnse dorp woonde tijdens de wereldtentoonstelling. Hij overleed in Gent en geeft nu zijn naam aan de tunnel ter hoogte van de hogeschool in de Sint-Denijslaan die de R4 met de parking moet verbinden. Via de meest onmogelijke omwegen zul je ook naar de RijsselRijsenbergstraat kunnen rijden, maar het is niet de bedoeling dat je dat doet. Verkeer naar het centrum wordt verondersteld via de Kortrijksesteenweg te rijden.

Tot mijn verbazing gingen we die tunnel bekijken vanaf de treinsporen. De ingenieur die ons opwachtte gaf een glasheldere uitleg over een schoendoos. En misschien is het mijn vrouwelijke kant maar ik was meteen mee. De tunnel wordt als een schoendoos opgevat, alle stukken worden ter plaatse op de werf in elkaar gestoken. Momenteel is men bezig aan het dak langs de kant van de Sint-Denijslaan, het beton krijgt allerlei waterafstotende producten over zich en daarna wordt het onder de sporen gestoken. Klinkt simpel? Tijdens het weekend van 18 oktober zullen vijf sporen weggehaald worden, daarna kunnen de ingenieurs met hun schoendoos aan de slag en de zondag hebben de mannen van het spoor nodig om de sporen met wissel terug te leggen. De volledige tunnel op zijn plaats krijgen is gezien de tijd onmogelijk, meer tijd gebruiken is onmogelijk om het treinverkeer niet te hinderen,… Oplossing? Ze gaan enkel het dak onder de sporen schuiven aan een snelheid van 4 m per uur, daarvoor worden allerlei kabels vastgemaakt aan het dak. Als het dak op zijn plaats zit gaan ze alles eronder graven. De tunnel wordt 23 meter breed (dacht ik), wat een grote overspanning is, daarom komt in het midden een kolom. Terwijl men aan het graven is, maakt men L-vormige stukken die de muur en een stuk van de vloer zullen vormen. Deze zal men daarna op hun plaats zetten. Ondertussen doet men het zelfde aan de kant van de parking. Het mag dan simpel klinken, maar het zag er meer dan indrukwekkend uit.

Je merkt het, het was meer dan de moeite om de zondagmorgen eens vroeg te beginnen. Met dank aan de ingenieurs en het Infopunt Gent-Sint-Pieters.

© 2008 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

  1. Reactie van Roland

    interessant, interessant en vlot geschreven!

  2. Reactie van Stijn Geldof

    Met fenomenale foto’s trouwens. Het lijkt wel een archeologische site uit het jaar 3261.

    • Reactie van jeronimo

      merci voor het compliment en ik was niet eens wakker toen ik lukraak kiekjes trok
      :-)
      ik moet meer groggy op stap gaan!

  3. Reactie van Frans

    Op 26 september wees de website “fietsbult” heel terecht op de afgrijselijk slechte bewegwijzerde nieuwe verkeerssituatie op het Maria Hendrikaplein, waar graafwerken begonnen zijn ter hoogte van de Koning Boudewijnstraat.
    Acht dagen later is er nog helemaal niets veranderd aan die ontoelaatbare verkeersbordenchaos. Elke dag dat het zo verder gaat ondergraaft niet alleen de geloofwaardigheid van een verdienstelijke webstek zoals “Fietsbult” en het fietsbeleid dat erachter zit, maar ook de geloofwaardigheid van het project Gent St Pieters zelf.
    Zo verbiedt een van de weinige verkeersborden die rond deze jongste werf werden opgesteld parkeren en stilstaan (Andreaskruis) langs de bouwput van de ondergrondse parkeergarage. Nochtans wordt dat verbod massaal genegeerd om passagiers af te zetten. Indien dat zo blijft, wordt het ook aannemelijk dat men in de toekomst niet met de auto op “-1” zal duiken naar de voorziene ondergronds kiss- en ridezone, maar bovenaan het hellend vlak zal stoppen om passagiers te laten uitstappen om dan rechtsomkeer te maken. Dat belooft een extreem chaotische situatie te worden aan het begin van de Koning Albertlaan.
    In de lezenswaardige Nieuwsbrief nr 5 van het project Gent St Pieters (ook opgenomen in Gent Magazine en onder de toepasselijke titel “Wij duiken naar -1”) luidt de laatste zin: “Die Timitechtunnel (tussen R4 verbindingsweg en Aaigemstraat) is wel alleen bedoeld als lokale verbindingsweg voor de wijkbewoners en als toegang tot de ondergrondse parkeergarage”. Dit getuigt ofwel van grenzeloze naïviteit, ofwel van kwade trouw. Iedereen weet immers dat autoverkeer, net zoals water, stroomt en vloeit langs elk gaatje dat het kan vinden. Men gaat in de toekomst toch geen politieagenten laten postvatten aan die Timichegtunnel om te controleren of men “wijkbewoner” is om die erdoor te laten rijden. Wat is trouwens een “wijkbewoner” in deze context? Een inwoner van de Aaigemstraat zou dus met de auto door deze tunnel mogen rijden om in de Voskenslaan te gaan winkelen. Zal een inwoner van de verder gelegen Vaderlandstraat naar Blaarmeersen mogen rijden door die tunnel, of valt dit al buiten het begrip “wijk”? Heeft men trouwens een auto nodig om zich binnen de stationswijk door die tunnel te verplaatsen?
    Die Timichegtunnel is echt de Achillespees van het hele ontwerp. Hoe vermijdt men dat die de nieuwe Voskenslaantunnel wordt, waar het verkeer uit het zuiden van de Gentse agglomeratie zijn weg zal zoeken naar de binnenstad en omgekeerd? Men gokt hier op het volgende: door een grote parking aan te bieden waar men naadloos (het toverwoord in dit soort communicatie) aansluit op een vlot openbaar vervoer naar de binnenstad. Maar waarom moet er dan toch nog een tunnel komen die de R4 bijna rechtstreeks met de Patijntjewijk verbindt?

    • Reactie van San

      Even een paar verduidelijkingen:
      als ik mij niet vergis heeft Fietsbult niets te maken met het fietsbeleid. Fietsbult is een privé initiatief om fietssituaties aan te kaarten en heeft dus als zodanig geen ‘invloed’, maar kan eventuele problemen wel meer onder de aandacht brengen.
      De Timichechtunnel is bedoeld voor lokaal verkeer. Zoals u opmerkt zal de automobilist die niet lokaal is daar uiteraard ook gebruik van maken. Dit weten de ontwerpers en daar is weinig aan te doen, behalve dat mensen van buiten het centrum, die zo denken gemakkelijker in de stad te geraken, een hele toer zullen mogen rijden vooraleer ze ook maar op hun bestemming zullen geraken … als ze hun weg dan nog vinden. Door het verkeer dus zeer erg ‘om te leiden’, eens uit de tunnel, en de weg naar het centrum te bemoeilijken, worden automobilisten ontmoedigd die tunnel te pakken en in de toekomst de Kortrijksesteenweg te nemen die wel naar het centrum leidt. Het zal misschien even duren vooraleer de meesten het door hebben, maar eens geweten zal de doelstelling (grotendeels) bereikt worden. De parking is één van de hindernissen. De rest van de hindernissen ligt dus eens de tunnel uit, richting stad … die er dus bijna niet zal zijn.

      • Reactie van marc

        I beg to differ, San. Volgens mij zal het langs de tunnel en de toekomstige hindernissen nog altijd sneller gaan dan langs de dichtgeslibde Kortrijksesteenweg. De snelste manier om van het station tot in het centrum te geraken is de fiets. Zouden ze geen systeem van gratis fietsen kunnen voorzien, zoals dat in Oostende gebeurt?

        • Reactie van Frans

          Marc, ik vrees dat je gelijk hebt. Kijk maar hoe de Voskenslaantunnel vandaag massaal gebruikt blijft door autobestuurders, ondanks “hindernissen” (zone 30, nieuwe bouwput op het stationsplein, omweg langs smalle straten). Ik vermoed dat een zeer groot deel van dat verkeer niets met het station te maken heeft en ook niet “wijkgebonden” is.

  4. Reactie van Frans

    Als contractie van “Timicheg” en “autotunnel” is “Timitotunnel” wel een symptomatische lapsus.

  5. Reactie van marc

    misschien wel Rijsselbergstraat aanpassen naar Rijsenbergstraat (of de argeloze GPS bezitter zou wel eens in de bouwput kunnen belanden)

  6. Reactie van Thierry

    Héél knappe foto’s!!!