Daithi Rua Concert

vrijdag 8 oktober 2010 14u30 | Annelies De Meyere (tekst), stillmation.com (beeld) | 2 reacties
Trefwoorden: .

Daithi RuaNog nooit gehoord van Daithi Rua? Dan bent u wellicht geen folkliefhebber, en zeker al geen boombalganger. En als u dat wel bent, rep u dan nu zaterdag naar het Muzikantenhuis! Maar zelfs als u dat niet bent, is deze ingeweken Ierse Gentenaar zeker de moeite waard om uit uw kot te komen, zeker voor een gratis optreden!

Laat me even schetsen: toen ik ongeveer 5 jaar geleden mijn man ontmoette, ging er voor ons allebei niet alleen een nieuwe wereld open op het gebied van onze toekomstige relatie, we ontdekten elkaars smaak in muziek: tegenstellingen, raakvlakken en ontdekkingen, maar vooral heel veel plezier. We hebben allebei een heel uitgebreide smaak en elk om de beurt sleurden we de ander mee naar een optreden of bal om nieuwe dingen te laten ontdekken.

Eén van de artiesten die hij me zo leerde kennen was Daithi Rua (Iers voor Rode David). We gingen voor die gelegenheid naar Lier om hem in een Ierse pub aan het werk te zien. Ik was onmiddellijk verkocht. De teksten, de stevige stem, de fijne gitaarbegeleiding maken van Daithi een perfecte solo-artiest maar intussen werd hij ook een fantastische vriend.

Daithi stamt uit een muzikale familie en hij speelde van kindsaf in hun lokale folkband. Als tiener nam hij deel aan het plaatselijke muziekleven en later won hij een aantal talentenshows en busking wedstrijden in Ierland. In de late jaren 80 kreeg hij de kans om in het VK het voorprogramma van de band Toss te verzorgen.  Toen hij afstudeerde had hij al een bijverdienste als muzikant en begon hij eigen songs te schrijven. Halfweg de jaren 90 maakte hij deel uit van een Keltische rockgroep met de naam Sans Souci die hem langs een aantal Europese festivals leidde.

Toen hij door een muziekfanaat uit Geraardsbergen werd uitgenodigd voor een solo-optreden werd hij verliefd op een meisje maar ook op ons landje en na wat omzwervingen vestigde hij zich definitief in zijn lievelingsstad: Gent.

Zijn huidige woonplaats geeft hem de mogelijkheid om centraal samen te werken met een resem fantastische muzikanten en groepen zoals Kadril, Aidan Burke, Comas, Urban Trad, Helen Flaherty en Ed Veltrop maar hij blijft een enorm gegeerde solo-artiest. Zijn songs werden intussen ook opgenomen door groepen zoals The Furey’s en Davey Arthur, Helen Flaherty, Randall Williams,… Ook mocht hij in 2009 het voorprogramma van Clannad verzorgen in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

In 2010 bracht Daithi zijn langverwachte tweede cd uit. Black Fox is een verzameling van zijn meest bekende werken en ook een paar nieuwe nummers. Een prachtige luistercd met fantastische gastmuzikanten uit binnen- en buitenland.

In Gent is hij vooral bekend voor het animeren van de Ierse jamsessies die regelmatig plaatsvinden in de Celtic Towers Pub aan de Sint-Michielshelling.

Op zaterdag 9 oktober speelt Daithi Rua om 21 u. (tot ongeveer 23.30 u.) in het Muzikantenhuis, Dampoortstraat 50 in Gent. Inkom is gratis!

© 2010 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Daithi Rua

    bedankt!!!

  2. Reactie van Gert

    En op 13/10 speelt hij ook ( gratis) in café De Loge, als ik me niet vergis.