Nieuwe archeologische opgraving gestart op The Loop

donderdag 21 augustus 2014 16u23 | Gudrun | 1 reactie
.

Sinds donderdag 7 augustus 2014 zijn archeologen van De Logi & Hoorne bvba gestart met een nieuwe opgraving op The Loop. NV Grondbank The Loop heeft daartoe opdracht gegeven. Op het ongeveer zes hectare grote terrein wordt nieuwe infrastructuur en ontwikkeling voorbereid. Voorafgaand aan de werken kan de werf archeologisch worden onderzocht.

The Loop is een bekende archeologische vindplaats. De eerste vondsten dateren al uit de 19de eeuw. Ten tijde van de aanleg van de hallen en parkeerterreinen van Flanders Expo voerde de Universiteit Gent al enkele beperkte opgravingen uit. Op de terreinen rond Flanders Expo doen archeologen, ondersteund door Stadsarcheologie van de Stad Gent, sinds 2007 systematisch onderzoek bij elke nieuwe ontwikkeling.

Ondertussen is dit een van de grootste archeologische projecten die ooit werden uitgevoerd in de regio. De archeologen ontdekten zo een belangrijke site waar voor meerdere periodes van het verleden belangrijke menselijke aanwezigheid kon worden herkend. Het gebruik als vliegveld tot de jaren 1980 ligt misschien nog vers in het geheugen, maar de aangetroffen resten gaan veel verder terug. De oudste dateren uit het finaal neolithicum (de late steentijd), zowat 4.500 tot 4.000 jaar geleden. The Loop ligt op een hoogte langs de Leie, waar zich niet alleen landbouwers uit de steentijden vestigden, maar ook bronstijdboeren, Kelten, Romeinen, Merovingers, Karolingers en middeleeuwers. Een uniek inzicht in het Vlaamse verleden vlakbij Gent.

Op basis van vondsten in de directe omgeving verwachten de archeologen opnieuw interessante resultaten. Zo hopen zij dat het resterende deel van de volmiddeleeuwse nederzetting kan worden opgegraven, net als een Romeins grafveld en resten van Romeinse boerderijen. Verder zullen wellicht ook oudere boerenerven uit de metaaltijden kunnen worden onderzocht. Op dit moment zijn het vooral loopgraven die worden aangetroffen. Het team onderzoekt nu het complex systeem van door en over elkaar lopende loopgraven en probeert na te gaan tot welke periode van het vliegveld de verschillende structuren behoren en door welke mogendheden ze werden aangelegd of gebruikt.

Nog tot begin 2015 graven de archeologen verder en hopen ze nog veel boeiende vondsten te doen. De vorderingen en de verhalen kunnen ook via facebook archeotheloop.be of op de website www.archeotheloop.be worden gevolgd.

© 2014 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Nieuwe archeologische opgraving gestart op The Loop

  1. Reactie van Vrijheid

    Dit ga ik zeker volgen.